Δανία: Δεν θα χρησιμοποιηθεί το εμβόλιο της Johnson & Johnson
αγαπημένα σου στη Google
Η Δανία, η πρώτη χώρα της Ευρώπης που διέκοψε τη χρήση του εμβολίου της AstraZeneca για την Covid-19, τον Απρίλιο, ανακοίνωσε σήμερα ότι θα κάνει το ίδιο και για το μονοδοσικό εμβόλιο της εταιρείας Johnson & Johnson, λόγω πιθανών σοβαρών παρενεργειών.
Τόσο ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) όσο και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχουν δώσει το "πράσινο φως" στο συγκεκριμένο εμβόλιο.
"Η Εθνική Αρχή Υγείας της Δανίας κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα πλεονεκτήματα από τη χρήση του εμβολίου της Johnson & Johnson για την Covid-19 δεν υπερτερούν του κινδύνου πρόκλησης μιας πιθανής ανεπιθύμητης ενέργειας, της VITT (ένα πολύ σπάνιο είδος θρόμβωσης) στους ανθρώπους που λαμβάνουν το εμβόλιο. Κατά συνέπεια, θα συνεχίσει το δανέζικο πρόγραμμα μαζικού εμβολιασμού για την Covid-19 χωρίς το εμβόλιο της Johnson & Johnson", αναφέρεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε.
Η Δανία δεν είχε δώσει μέχρι και σήμερα την έγκρισή της για τη χρήση του εμβολίου που κυκλοφορεί στην Ευρώπη με την ονομασία Janssen. Εκτιμάται ότι η σημερινή απόφασή της θα καθυστερήσει κατά τέσσερις εβδομάδες την εκστρατεία ανοσοποίησης στη χώρα, όπου η πανδημία θεωρείται ότι έχει τεθεί "υπό έλεγχο". Οι περισσότεροι άνθρωποι που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου καθώς και το υγειονομικό προσωπικό έχουν ήδη εμβολιαστεί με άλλα σκευάσματα. Σύμφωνα με την πιο πρόσφατη ανακοίνωση, το 23,4% των Δανών έχει κάνει μια πρώτη δόση εμβολίων και το 11,5% έχει λάβει και τη δεύτερη.
Σήμερα, στην Ευρώπη χρησιμοποιούνται τέσσερα εμβόλια για την Covid-19: των εταιρειών Pfizer-BioNTech, Moderna, AstraZeneca και Johnson & Johnson.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
-
31 Μαΐου 2026, 11:58Αργία Αγίου Πνεύματος: Τράπεζες, δημόσιες υπηρεσίες, σχολεία και φροντιστήρια κλειστά – Ανοιχτά τα περισσότερα καταστήματα - σούπερ μάρκετ -
30 Μαΐου 2026, 09:30Πένθος για την Γιάννα Αγγελοπούλου Δασκαλάκη-Έφυγε από τη ζωή η μητέρα της Μαρίκα -
30 Μαΐου 2026, 08:40Αποκαλύψεις για το άγριο έγκλημα στη Μεσσαρά με θύμα τον πρόεδρο της κοινότητας Απεσωκαρίου-"Κλίμα «τρομοκρατίας" -
31 Μαΐου 2026, 07:10Η μάχη του Ηρακλείου (20-29 Μαΐου 1941): Η πιο άγνωστη σελίδα της Μάχης της Κρήτης -
30 Μαΐου 2026, 07:15Γιάννης Πρεκατσουνάκης: Η Μάχη του Ηρακλείου 20-29 Μαΐου 1941 (podcast) -
31 Μαΐου 2026, 08:24Ηράκλειο: Συναγερμός με το "καλημέρα" στην Πυροσβεστική λόγω φωτιάς σε απόσταση αναπνοής από επιχείρηση αρτοποιείου (φωτο+ βιντεο)
