Γερμανία: Αστυνομική έρευνα για υποκίνηση μίσους με αφορμή προεκλογικά φυλλάδια της Afd
Είχαν τη μορφή αεροπορικών εισιτηρίων χωρίς επιστροφή για μετανάστες.
Αντικείμενο αστυνομικής έρευνας με την υποψία της υποκίνησης μίσους, έγινε το προεκλογικό φυλλάδιο της τοπικής οργάνωσης της Εναλλακτικής για την Γερμανία (AfD) στην Καρλσρούη, καθώς έχει την μορφή «εισιτηρίου απέλασης» για μετανάστες, κατά το πρότυπο αντίστοιχης καμπάνιας των Ναζί για τους Εβραίους και των νεοναζί το 2013.
Το φυλλάδιο - «εισιτήριο χωρίς επιστροφή» φέρει ως ημερομηνία την ημέρα των εκλογών, 23 Φεβρουαρίου 2025 και ως προορισμό «ασφαλή χώρα προέλευσης». Ο κωδικός QR στο χαρτί παραπέμπει στον ιστότοπο της τοπικής οργάνωσης της AfD. Σύμφωνα με ρεπορτάζ του δημόσιου δικτύου SWR, μετανάστες βρήκαν το φυλλάδιο στο γραμματοκιβώτιό τους, ενώ το κόμμα το δημοσίευσε ως διαφημιστικό προεκλογικό υλικό σε πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης. Ο Μαρκ Μπέρνχαρντ, ομοσπονδιακός βουλευτής της AfD από την περιοχή, σημείωσε ότι έχουν τυπωθεί περίπου 20.000-30.000 τέτοια «εισιτήρια», διέψευσε ωστόσο ότι εστάλησαν στοχευμένα σε άτομα με μεταναστευτικό υπόβαθρο, ενώ ο δημοτικός σύμβουλος της Καρλσρούης από την AfD Όλιβερ Σνελ διαμαρτυρήθηκε επειδή, όπως είπε, σχολιάζεται μόνο η μία πλευρά του φυλλαδίου και όχι η πίσω, όπου αναφέρονται οι πολιτικές θέσεις του κόμματος για την μετανάστευση.
Την έρευνα έχει τώρα αναλάβει η Υπηρεσία κατά του Εγκλήματος, ενώ την δράση της AfD έχουν καταδικάσει το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD), οι Πράσινοι και η Αριστερά, η οποία μάλιστα ανακοίνωσε ότι θα υποβάλει καταγγελία ζητώντας τον αποκλεισμό της τοπικής AfD από τις εκλογές.
Το 1933, μετά την άνοδο του Αδόλφου Χίτλερ στην εξουσία, είχαν κυκλοφορήσει αντίστοιχα «εισιτήρια χωρίς επιστροφή» για Εβραίους, με την επισήμανση «Δωρεάν ταξίδι στην Παλαιστίνη». Το 2013, το νεοναζιστικό κόμμα NPD συμπεριέλαβε ανάλογα φυλλάδια στην προεκλογική του εκστρατεία. Τον Ιανουάριο του 2024, με απόφαση του Ομοσπονδιακού Συνταγματικού Δικαστηρίου, στο NPD επιβλήθηκε αναστολή χρηματοδότησης για έξι χρόνια.
-
18 Μαΐου 2026, 11:12Βολές στο κέντρο... της Δευτέρας! -
18 Μαΐου 2026, 07:00Κρήτη: Εκτεθειμένες οι περιουσίες των Ρεθυμνιωτών ελέω...Κτηματολογίου - Στα «κάγκελα» όλοι οι Δήμοι -
17 Μαΐου 2026, 07:06Δημήτρης Ψαρράς: Μετατρέπει ένα «νεκρό τοπίο» στα Αγριανά σε γη υψηλής παραγωγικότητας -
17 Μαΐου 2026, 13:26Τιμία Κάρα Αγίου Αποστόλου Τίτου: Με λαμπρότητα και κατάνυξη το Ηράκλειο γιορτάζει απόψε την 60η επέτειο επανακομιδής -
17 Μαΐου 2026, 07:00Ηράκλειο: Γιατί η παραλιακή δεν έχει ανακατασκευαστεί ενώ έχει «δώσει» τόσα θανατηφόρα τροχαία (Βίντεο) -
17 Μαΐου 2026, 20:30Ηράκλειο: Σε κλίμα κατάνυξης ο εορτασμός της 60ής επετείου της Επανακομιδής της Τίμιας Κάρας του Αγίου Αποστόλου Τίτου
