Γερμανία: Ο καγκελάριος δεν θα ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης κατά την προγραμματισμένη ομιλία του στην Bundestag την Τετάρτη
αγαπημένα σου στη Google
Μετά την διάλυση του κυβερνητικού συνασπισμού, ο προσδιορισμός του χρόνου διεξαγωγής των πρόωρων εκλογών αποτελεί το κεντρικό σημείο πολιτικής αντιπαράθεσης.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Χέμπεστραϊτ επανέλαβε πριν από λίγο ότι κατά την προγραμματισμένη για την Τετάρτη (13/11) ομιλία του στην Bundestag, ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς δεν θα ζητήσει την ψήφο εμπιστοσύνης των βουλευτών. Το ταχύτερο δυνατό ζητούν εκλογές τα κόμματα της αντιπολίτευσης.
Κληθείς να σχολιάσει την κριτική που ασκήθηκε από το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα (CDU) σε βάρος της επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Εφορευτικής Επιτροπής Ρουτ Μπραντ, η οποία προειδοποίησε για τον κίνδυνο να μην υπάρχει επαρκής χρόνος προετοιμασίας των εκλογών, ο κ. Χεμπεστράιτ έκανε λόγο για «παραλογισμό». Με επιστολή της προς την καγκελαρία, η κυρία Μπραντ εξέφρασε τις επιφυλάξεις της για την διεξαγωγή των εκλογών ήδη τον Ιανουάριο, όπως ζητά το CDU. «Είναι παραλογισμός να ισχυρίζεται κανείς ότι η επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Εφορευτικής Επιτροπής επηρεάζεται πολιτικά όταν εκφράζει επιφυλάξεις για μια πολύ σύντομη διαδικασία πρόωρων εκλογών. Η επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Εφορευτικής Επιτροπής ενεργεί πολιτικώς ανεξάρτητα», τόνισε ο εκπρόσωπος.
Χθες το βράδυ, σε συνέντευξή του στο πρώτο κανάλι της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ARD, ο καγκελάριος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να ζητήσει την ψήφο εμπιστοσύνης της Bundestag, ανοίγοντας τον δρόμο για την διεξαγωγή εκλογών, ήδη πριν από τα Χριστούγεννα και όχι στις 15 Ιανουαρίου, όπως είχε αρχικά ανακοινώσει. «Δεν θα είχα πρόβλημα», δήλωσε ο κ. Σολτς και παρέπεμψε στις δύο μεγαλύτερες κοινοβουλευτικές ομάδες της Bundestag, αυτήν του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) και της Χριστιανικής Ένωσης (CDU/CSU), οι οποίες, όπως είπε, θα πρέπει να συμφωνήσουν σε ημερομηνία. Την πρόταση απέρριψε ήδη το CDU, με τον γραμματέα της κοινοβουλευτικής ομάδας Τόρστεν Φράι να κάνει λόγο για «προπέτασμα καπνού» και να ζητά από τον καγκελάριο «να βάλει τέλος στο δράμα και να ανοίξει την πόρτα σε μια νέα αρχή».
-
03 Ιουλιου 2026, 07:06Ηρακλής Πυργιανάκης: «Πίσω από το Προεδρικό Διάταγμα για τους οικισμούς, βρίσκονται τεράστια συμφέροντα» -
03 Ιουλιου 2026, 15:35Ηράκλειο: Τροχαίο ατύχημα στο Κακό Όρος -
02 Ιουλιου 2026, 22:18Πένθος στη Μεσαρά για την απώλεια του Απόστολου Παυλίδη -
03 Ιουλιου 2026, 07:15Περικλής Ζορζοβίλης: Έτοιμες οι υπογραφές για τον αμυντικό «θόλο», αλλά ασαφής η δική μας συμμετοχή στη κατασκευή του! (podcast) -
03 Ιουλιου 2026, 08:11Καιρός: Τα "μποφόρ" σώζουν την Κρήτη - Υψηλές θερμοκρασίες στην υπόλοιπη Ελλάδα , αναλυτικά η πρόγνωση -
04 Ιουλιου 2026, 07:15Σταύρος Χριστακόπουλος: Η κόντρα Ανδρουλάκη - Τσίπρα στην κεντροαριστερά, κάνει καλό μόνο στον Μητσοτάκη και την ΝΔ! (podcast)
