Περού: Νέος υπηρεσιακός πρόεδρος ο βουλευτής της αριστεράς Μπαλκάσαρ
Ο κοινοβουλευτικός της αριστεράς Χοσέ Μαρία Μπαλκάσαρ εξελέγη χθες Τετάρτη (σ.σ. τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα ώρα Ελλάδας) νέος πρόεδρος του Κογκρέσου κι έτσι αυτομάτως νέος υπηρεσιακός πρόεδρος του Περού, την επομένη της καθαίρεσης-αστραπής του Χοσέ Χερί, στον πιο πρόσφατο σπασμό της χρόνιας πολιτικής αστάθειας η οποία μαστίζει το κράτος των Άνδεων.
Ο κ. Μπαλκάσαρ, άλλοτε δικηγόρος και δικαστικός, 83 ετών, μέλος της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος Perú Libre («Ελεύθερο Περού», ριζοσπαστική αριστερά), θα γίνει έτσι ο όγδοος πρόεδρος που γνωρίζει η χώρα από το 2016. Στη θεωρία τουλάχιστον, θα κυβερνήσει ωσότου αναλάβει, την 28η Ιουλίου, τα καθήκοντά του ο διάδοχός του, ο οποίος θα αναδειχθεί στις προεδρικές εκλογές της 12ης Απριλίου.
«Ο Χοσέ Μαρία Μπαλκάσαρ Σαλάδα ορκίστηκε πρόεδρος της Δημοκρατίας», ανακοίνωσε το Κογκρέσο μέσω X.
Μέλος του κοινοβουλίου από το 2021, ο κ. Μπαλκάσαρ εξελέγη σε δεύτερη ψηφοφορία, αφού ο πρώτος γύρος της διαδικασίας δεν επέτρεψε να εξασφαλιστεί απλή πλειοψηφία κανενός από τους τέσσερις διεκδικητές. Έλαβε 60 ψήφους, έναντι 46 της κυριότερης αντιπάλου του, που ήταν η κεντρώα Μαρία δελ Κάρμεν Άλβα.
Αντιμέτωπος με έρευνες για φερόμενη κατάχρηση κεφαλαίων και διαφθορά, ο Χοσέ Μαρία Μπαλκάσαρ είχε προκαλέσει πολεμική το 2023 όταν είχε πει στο κοινοβούλιο ότι «οι πρώιμες σεξουαλικές σχέσεις βοηθούν στην μελλοντική ψυχολογική ανάπτυξη της γυναίκας» κατά τη διάρκεια διαλόγου για την απαγόρευση των γάμων ανήλικων κοριτσιών–τοποθέτηση που είχε καταδικάσει το υπουργείο Γυναικείων Υποθέσεων και διάφορες οργανώσεις, κυρίως φεμινιστικές.
Το ότι ο όγδοος πρόεδρος της τελευταίας δεκαετίας θα ολοκληρώσει την υπηρεσιακή θητεία του δεν είναι εγγυημένο, τόνισε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο πολιτικός αναλυτής Αουγκούστο Άλβαρες. Δεν μπορεί να ειπωθεί με βεβαιότητα πως «όποιος αντικαταστήσει τον Χερί θα μπορέσει να αντέξει ως τον Ιούλιο», είπε πριν από τη χθεσινή διαδικασία.
-
15 Απριλιου 2026, 11:10Βολές στο κέντρο... της Τετάρτης! -
15 Απριλιου 2026, 07:05Γιώργος Αϋφαντής: Ο πόλεμος στο Ιράν, ευκαιρία για τα κυριαρχικά μας δικαιώματα! Ο Τραμπ στρατηγικά χαμένος! (podcast) -
15 Απριλιου 2026, 08:50Λειψυδρία – Κρήτη: «Ανάσα» από τις βροχοπτώσεις αλλά το ζητούμενο είναι οι μόνιμες λύσεις -
15 Απριλιου 2026, 15:42Ανθρωποκυνηγητό στην Κρήτη: Δραπέτης φυλακών έκανε δύο επιθέσεις με μαχαίρι μέσα σε λίγη ώρα -
14 Απριλιου 2026, 23:16ΕΣΠΑ: Αρχίζουν οι αιτήσεις της δράσης για την ενίσχυση νέων πτυχιούχων -
15 Απριλιου 2026, 10:50Οι ανώνυμες επιστολές για οικογένειες από την Κρήτη που άνοιξαν τον «ασκό του Αιόλου» στον ΟΠΕΚΕΠΕ
