Προεδρικές εκλογές στον Ισημερινό: Πιθανότατα θα χρειαστεί 2ος γύρος
αγαπημένα σου στη Google
Θα χρειαστεί η διεξαγωγή δεύτερου γύρου των προεδρικών εκλογών στον Ισημερινό αν οι τρέχουσες τάσεις στην καταμέτρηση των ψήφων μετά τον χθεσινό πρώτο γύρο της διαδικασίας δεν μεταβληθούν, επιβεβαίωσε η επικεφαλής της εφορευτικής επιτροπής Ντιάνα Αταμαΐντ χθες Κυριακή το βράδυ (τοπική ώρα).
Η διαφορά του απερχόμενου προέδρου Ντανιέλ Νομπόα από την πλησιέστερη εκ των δεκαπέντε αντιπάλων του, τη Λουΐσα Γκονσάλες, υποχώρησε κάτω από τη μια εκατοστιαία μονάδα.
Ο 37χρονος πρόεδρος, ο κ. Νομπόα, συνεχίζει να προηγείται, εξασφαλίζει 44,7% των ψήφων, αλλά η κυρία Γκονσάλες εξασφαλίζει πλέον 43,8%, με το 67% των ψηφοδελτίων να έχει καταμετρηθεί ως τώρα, εξήγησε η κυρία Αταμαΐντ.
Οι δυο τους είχαν επίσης αναμετρηθεί το 2023.
Ο δεύτερος γύρος είναι προγραμματισμένο να διεξαχθεί στα μέσα Απριλίου στη χώρα, που δοκιμάζεται από διπλή κρίση, ασφαλείας και οικονομική.
Η υποψήφια της αριστεράς Γκονσάλες, μιλώντας σε ευφορικούς υποστηρικτές της, μίλησε για «στατιστική ισοπαλία» με τον απερχόμενο πρόεδρο, αποτέλεσμα που διαψεύδει πανηγυρικά δημοσκοπήσεις που τον ήθελαν να κερδίζει από τον πρώτο γύρο.
Η 47χρονη ευαγγελική δικηγόρος που φιλοδοξεί να γίνει η πρώτη γυναίκα η οποία θα αναδειχθεί στο κορυφαίο αξίωμα στο κράτος των Άνδεων μίλησε περί «θριάμβου» για τη χώρα.
«Ο θρίαμβος αυτός είναι δικός σας», καθώς «ο Ντανιέλ Νομπόα αντιπροσωπεύει τον φόβο, ενώ εμείς αντιπροσωπεύουμε την ελπίδα, την αλλαγή», είπε η υποψήφια απευθυνόμενη σε υποστηρικτές της συγκεντρωμένους στην πρωτεύουσα Κίτο.
Το 2023, υπέστη βαριά ήττα από τον νεοφιλελεύθερο αντίπαλό της, που μολαταύτα δηλώνει κεντροαριστερός, όταν αναδείχτηκε νικητής εκείνος, έπειτα από εκστρατεία που σημαδεύτηκε από τη φρικιαστική δολοφονία κεντρώου υποψηφίου, του Φερνάντο Βιγιαβισένσιο, από ομάδα πληρωμένων εκτελεστών.
Ο κ. Νομπόα ανέλαβε να ολοκληρώσει το υπόλοιπο της θητείας -18 μήνες- του προκατόχου του Γκιγιέρμο Λάσο, πρώην τραπεζίτη που προκήρυξε πρόωρες προεδρικές και βουλευτικές εκλογές για να αποφύγει την παύση του και την παραπομπή του σε δίκη εξαιτίας κατηγοριών για διαφθορά.
-
05 Ιουλιου 2026, 21:01Θλίψη στον δημοσιογραφικό κόσμο της Κρήτης: Έφυγε ξαφνικά από τη ζωή η Μαρία Αντωνογιαννάκη -
05 Ιουλιου 2026, 13:35Θανάσης Αντετοκούνμπο: Γάμος στην Αθηναϊκή Ριβιέρα -Θα παντρευτεί τη σύντροφό του Κάτια με κουμπάρο τον Γιάννη -
05 Ιουλιου 2026, 07:00Όμιλος Φίλων Προόδου Βασιλειών «ο Δωρόθεος»: Άμεση δράση για την αποκατάσταση του ναού του Αγίου Γεωργίου που κάηκε πρόσφατα -
05 Ιουλιου 2026, 07:50Αναστάτωση έξω από το αεροδρόμιο Ηρακλείου- Λεωφορείο του ΚΤΕΛ τυλίχθηκε στις φλόγες (Βίντεο) -
05 Ιουλιου 2026, 22:25«Έφυγε» η Μαρία - Το δικό μου αντίο σε ένα «φωτεινό» πλάσμα -
05 Ιουλιου 2026, 14:55Ελλάδα – Πορτογαλία για τα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου Μπάσκετ
