Reuters: Η Βραζιλία θα επενδύσει 1 δισ. δολάρια σε παγκόσμιο ταμείο για τα δάση
αγαπημένα σου στη Google
Η Βραζιλία θα ανακοινώσει επένδυση ύψους 1 δισ. δολαρίων στο Tropical Forests Forever Facility (TFFF), έναν πολυμερή μηχανισμό χρηματοδότησης που η ίδια έχει προτείνει για τη στήριξη της προστασίας απειλούμενων δασών, δήλωσαν δύο πηγές με γνώση των σχεδίων στο Reuters.
Η ανακοίνωση αναμένεται να γίνει αργότερα την Τρίτη από τον πρόεδρο της Βραζιλίας Luiz Inacio Lula da Silva σε εκδήλωση των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη, καθιστώντας τη Βραζιλία την πρώτη χώρα που δεσμεύεται να συνεισφέρει στο ταμείο.
Σύμφωνα με τις πηγές, η κίνηση αυτή αποσκοπεί στο να ξεμπλοκάρει νέες συνεισφορές τόσο από πλούσιες όσο και από αναπτυσσόμενες οικονομίες, που βρίσκονται σε αντιπαράθεση για τη χρηματοδότηση της παγκόσμιας πολιτικής για το κλίμα.
Το TFFF έχει ήδη λάβει θετικά σήματα υποστήριξης από χώρες όπως η Κίνα, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γαλλία, η Γερμανία, η Νορβηγία, η Σιγκαπούρη και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, σύμφωνα με πρόσωπα που συμμετέχουν στις διαπραγματεύσεις.
Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής οραματίζονται το TFFF ως ένα ταμείο 125 δισ. δολαρίων, το οποίο θα συνδυάζει κρατικές και ιδιωτικές συνεισφορές και θα λειτουργεί σαν «ενδοχώρα κεφαλαίου» (endowment), καταβάλλοντας ετήσια επιδόματα στις χώρες ανάλογα με το πόσο μεγάλο μέρος των τροπικών δασών τους παραμένει άθικτο.
Για να επιτευχθεί αυτός ο φιλόδοξος στόχος, η Βραζιλία χρειάζεται κυβερνήσεις και μεγάλες φιλανθρωπικές οργανώσεις να συνεισφέρουν αρχικά 25 δισ. δολάρια, τα οποία στη συνέχεια θα μπορούσαν να προσελκύσουν άλλα 100 δισ. δολάρια από ιδιώτες επενδυτές, σύμφωνα με προκαταρκτικές εκτιμήσεις.
Πηγή: Reuters
-
11 Αυγουστου 2026, 07:00Κρήτη: Ερωτήματα μετά τους ελέγχους στους κτηνοτρόφους στα Ζωνιανά για την αποτελεσματικότητα τους -
10 Αυγουστου 2026, 07:06Η πτήση 411 της "Ολυμπιακής" και ο Κρητικός πιλότος που αποσόβησε μια αδιανόητη τραγωδία -
10 Αυγουστου 2026, 07:27Λασίθι: Κλειστός ο ΒΟΑΚ αύριο στο ύψος του Ξηροποτάμου - Δείτε πως θα κινηθείτε -
11 Αυγουστου 2026, 21:26Φωτεινό αντικείμενο «άναψε φωτιές» στο διαδίκτυο -
10 Αυγουστου 2026, 07:15ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ Εξ Απορρήτων: Η ιστορία της ΕΥΠ (Μέρος 2ο) - Από την Χούντα στο ΠΑΣΟΚ, από τον Αραφάτ στον Λάλα! (podcast) -
10 Αυγουστου 2026, 15:28Δήμος Χερσονήσου: Με επιτυχία η εκδήλωση τιμής στον Μενέλαο Παρλαμά
