Το Λα Νίνια φέρνει αλλαγή του καιρού – Η εκτίμηση για τον χειμώνα στην Ευρώπη
Το τρίμηνο Ιουνίου-Αυγούστου η μέση θερμοκρασία ξεπέρασε τη μέση τιμή της περιόδου 1991-2020 κατά το εντυπωσιακό νούμερο των 2,9 βαθμών Κελσίου.
Σε κάποιες περιοχές της Ελλάδας η απόκλιση έφτασε το επίπεδο των 4 βαθμών σε σχέση με τη μέση τιμή της περιόδου 1991-2020.
Μακροπρόθεσμα από ο 1960 μέχρι το 2024 η μέση θερμοκρασία την περίοδο του καλοκαιριού παρουσιάζει άνοδο κατά 2,3 βαθμούς.
Σύμφωνα με μελέτη ερευνητών του Meteo που δημοσιεύτηκε τον Σεπτέμβριο στην επιθεώρηση Atmosphere, μόνο τα τελευταία 30 χρόνια η μέση θερμοκρασία της Ελλάδας έχει αυξηθεί κατά 1,5 βαθμούς Κελσίου, περισσότερο από ό,τι ο υπόλοιπος πλανήτης τα τελευταία 200 χρόνια.
Η Ευρώπη είναι εξάλλου η ταχύτερα θερμαινόμενη ήπειρος, με τη θερμοκρασία να ανεβαίνει δύο φορές ταχύτερα από τον παγκόσμιο μέσο όρο.
Οι ομπρέλες προστασίας από τον ήλιο έγιναν σύνηθες αξεσουάρ στην αυγουστιάτικη Αθήνα (SOOC)
Τζακούζι η Μεσόγειος
Τους 1,5 βαθμούς Κελσίου έφτασε και η άνοδος της θερμοκρασίας στα νερά της Μεσογείου τα τελευταία 30 χρόνια, δείχνει η μελέτη του Meteo που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Atmosphere.
Το 2024 ήταν ακόμα μια χρονιά ζέστης για τη Μεσόγειο, καθώς η κλιματική αλλαγή συνδυάστηκε με το φαινόμενο Ελ Νίνιο που συνεχίστηκε τους πρώτους μήνες του έτους.
Στο Θρακικό Πέλαγος, το Κεντρικό Ιόνιο και σε θαλάσσιες περιοχές νότια της Κρήτης και της Ρόδου, η άνοδος της θερμοκρασίας την περίοδο 1991-2020 ξεπερνά τους 2,0 βαθμούς Κελσίου.
Μικρότερη άνοδος καταγράφεται αντίθετα σε περιοχές του Κεντρικού και Νότιου Αιγαίου, δείχνει η ανάλυση που βασίστηκε σε δεδομένα της ευρωπαϊκής υπηρεσίας Copernicus.
Το 2024 ήταν χρονιά-ρεκόρ για τη Μεσόγειο, καθώς η κλιματική αλλαγή συνδυάστηκε με το φαινόμενο Ελ Νίνιο που συνεχίστηκε τους πρώτους μήνες του έτους.
Στις 15 Αυγούστου, η μέση επιφανειακή θερμοκρασία του νερού ανέβηκε στο ιστορικό ρεκόρ των 28,90 Κελσίου, θερμοκρασία που θυμίζει τζακούζι.
Στο Ιόνιο η θερμοκρασία του νερού έφτασε τοπικά τους 29 βαθμούς, ενώ στο Αιγαίο το μελτέμι κράτησε τη θερμοκρασία στο κανονικό για την εποχή επίπεδο των 25 βαθμών.
Οι οικολογικές επιπτώσεις του θαλάσσιου καύσωνα θα μπορούσαν να αποδειχθούν σημαντικές, δεδομένου ότι αρκετά είδη ψαριών, κοραλλιών, φυκών και θαλάσσιων φυτών μπορούν να επιζήσουν μόνο σε ένα στενό εύρος θερμοκρασιών.
Το νέο ρεκόρ έρχεται εν μέσω μιας ακραίας χρονιάς που όπως φαίνεται θα είναι η θερμότερη που έχει καταγραφεί ποτέ.
Σύμφωνα με το Copernicus, όλοι οι μήνες από τον Ιούνιο του 2023 μέχρι τον φετινό Ιούνιο ήταν οι θερμότεροι που έχουν καταγραφεί συγκριτικά με τους αντίστοιχους μήνες προηγούμενων ετών
Σύμφωνα με μελέτη του 2020, η συχνότητα των θαλάσσιων καυσώνων έχει αυξηθεί κατά περισσότερο από 20 φορές λόγω της ανθρωπογενούς παγκόσμιας θέρμανσης.
-
02 Οκτωβριου 2024, 07:00Ο Αλέξανδρος Ζερβάκης στο newshub.gr: Εξαιρετικά σπάνια περίπτωση η γέννηση του εγγονού από τη γιαγιά του (Βίντεο)
-
02 Οκτωβριου 2024, 09:40Βολές στο κέντρο... της Τετάρτης!
-
03 Οκτωβριου 2024, 01:02Ένα ακόμη σοβαρό τροχαίο στο Ηράκλειο με θύμα νέο άνθρωπο σημειώθηκε στην παραλιακή λεωφόρο
-
02 Οκτωβριου 2024, 07:57Μεγάλη φωτιά στο αμαξοστάσιο του Δήμου Μαλεβιζίου - Κάηκαν απορριμματοφόρα (Φωτο+Βίντεο)
-
02 Οκτωβριου 2024, 10:46Κρήτη: Καρέ καρέ η μεταφορά υλικών με ελικόπτερο για τις εργασίες αναβάθμισης του Δικταίου Άντρου (Βίντεο+Φωτο)
-
03 Οκτωβριου 2024, 07:00Θέμα newshub.gr: "Εφιάλτης" δίχως τέλος η έλλειψη του νερού για τους αγρότες της Μεσαράς!