Ανομβρία, προβλήματα υδροδότησης και μεγάλη προσπάθεια στον Δήμο Αρχανών-Αστερουσίων για τη διαχείριση της κατάστασης
αγαπημένα σου στη Google
Η ανομβρία που πλήττει την περιοχή του Δήμου Αρχανών-Αστερουσίων δημιουργεί σοβαρά προβλήματα, με τη ζήτηση για νερό να αυξάνεται σημαντικά και τις υδάτινες πηγές να πιέζονται ασφυκτικά.
Ο δήμαρχος, Μανώλης Κοκοσάλης, εξέφρασε, μιλώντας στο newshub.gr, την ανησυχία του για την κατάσταση, τονίζοντας ότι οι επιπτώσεις είναι ήδη αισθητές, ειδικά an συνυπολογίσουμε ότι στην περιοχή της κεντρικής Μεσαράς, υπάρχουν κατά προσέγγιση περίπου 300 ιδιωτικές γεωτρήσεις, γεγονός που φέρνει σημαντικά προβλήματα σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά.
Ωστόσο, επισήμανε ότι ο δήμος έχει δώσει μεγάλο αγώνα για να αποθηκεύσει νερό, γεγονός που έχει αποτρέψει μία δραματική επιδείνωση της κατάστασης.
Οι δημοτικές γεωτρήσεις βρίσκονται στα όριά τους, ενώ η ζήτηση για εκβαθύνσεις έχει αυξηθεί. "Όλοι ζητούν εκβαθύνσεις, καθώς η έλλειψη βροχοπτώσεων έχει φέρει σοβαρά ζητήματα στην υδροδότηση. Αν οι καιρικές συνθήκες δεν βελτιωθούν, θα βρεθούμε αντιμέτωποι με ακόμα μεγαλύτερες δυσκολίες", δήλωσε ο κ. Κοκοσάλης.
Ένα από τα κύρια προβλήματα που ανακύπτουν είναι η αύξηση της κατανάλωσης νερού, η οποία υπολογίζεται ότι φέτος ανέρχεται σε 600.000 κυβικά μέτρα περισσότερα από πέρυσι. "Δώσαμε μεγάλη μάχη για να διαχειριστούμε την κατάσταση. Αν όμως οι βροχοπτώσεις συνεχίσουν να είναι περιορισμένες, οι συνέπειες θα είναι ακόμη πιο έντονες. Ας ελπίσουμε ότι ο Μάρτιος θα κυλήσει με περισσότερη βροχή, γιατί η κατάσταση είναι οριακή", πρόσθεσε ο δήμαρχος.
Παράλληλα, οι αγρότες της περιοχής ανησυχούν ιδιαίτερα, καθώς η μειωμένη διαθεσιμότητα νερού επηρεάζει τις καλλιέργειες και μπορεί να οδηγήσει σε οικονομικές απώλειες. Παράλληλα, ο δήμος εξετάζει επιπλέον μέτρα για την καλύτερη αξιοποίηση του διαθέσιμου υδάτινου δυναμικού, όπως η βελτίωση των αρδευτικών συστημάτων και η ευαισθητοποίηση των πολιτών για την ανάγκη εξοικονόμησης νερού.
Η ανάγκη για διαχείριση των υδάτινων πόρων γίνεται πλέον επιτακτική, καθώς η ανομβρία δείχνει να είναι ένα φαινόμενο με όλο και μεγαλύτερη συχνότητα.
Τέλος, ο δήμος συνεχίζει να παρακολουθεί στενά την κατάσταση, ενώ διερευνά λύσεις που θα διασφαλίσουν την επάρκεια νερού τόσο για τους κατοίκους όσο και για τις αγροτικές δραστηριότητες της περιοχής.
-
19 Ιουνιου 2026, 11:05Το τελευταίο αντίο την Κυριακή στον 42χρονο Κώστα που έδωσε ζωή με το θάνατο του -
20 Ιουνιου 2026, 12:39Αισθητός μέχρι το Ηράκλειο ο διπλός ισχυρός σεισμός που σημειώθηκε ανατολικά της Γαύδου -
20 Ιουνιου 2026, 12:35Πένθος στην Ιερά Μονή Επανωσήφη για την εκδημία του μακαριστού Αρχιμανδρίτη Σέργιου Τσουκαλά -
19 Ιουνιου 2026, 12:00ΝΔ: Επιχείρηση «Φιλότιμο» για την ανακοπή Σαμαρά -
19 Ιουνιου 2026, 09:05Βολές στο κέντρο... της Παρασκευής! -
20 Ιουνιου 2026, 17:1252ο Φεστιβάλ ΚΝΕ - Οδηγητή στο Ηράκλειο: Σήμερα κορυφώνεται η δράση με την Πολιτική ομιλία από την Θεανώ Καπέτη, μέλος του ΠΓ ΚΕ του ΚΚΕ
