Δήμος Αγίου Νικολάου: Εντείνονται οι προσπάθειες για τη διάσωση του Φάρου στον Αφορεσμένο
Στο Φάρο του Αφορεσμένου βρέθηκε κλιμάκιο της Υπηρεσίας Φάρων και συγκεκριμένα οι κ.κ : Σταυριανάκος Παναγιώτης Αρχιπλοίαρχος -Δ/ντης , Ενωτιάδης Χρυσόστομος Αντιπλοίαρχος -Δ/ντης Τεχνικής Υποστήριξης , Παναγιώτης Χιώτης Τμηματάρχης της Δ/νσης Ναυτικών Έργων.
Το κλιμάκιο συνοδευόταν από τον Δήμαρχο Αγίου Νικολάου κ. Αντώνη Ζερβό, την κ. Ηλιάκη Γεωργία προϊσταμένη του τμήματος προστασίας Νεότερων Μνημείων και Κινητών Πολιτιστικών Αγαθών της Υπηρεσίας Νεότερων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Κρήτης, ενώ παρών ήταν και ο Πρόεδρος της εταιρείας “Πλαστικά Κρήτης”κ. Γιάννης Λεμπιδάκης που ήδη έχει δεχθεί να καλύψει το κόστος της μελέτης αλλά και την δαπάνη για την συντήρηση του βασικού φαρικού συστήματος επισκέφθηκαν την περιοχή.
Σκοπός της επίσκεψης ήταν να δουν από κοντά το ιστορικό μνημείο, αλλά και να συζητήσουν σχετικά με την μελέτη που θα υποβληθεί για έγκριση στην αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου Πολιτισμού.


Όπως έκανε γνωστό, ο κ. Ζερβός κατά τη διάρκεια της συνάντησης, αξιολογήθηκαν οι προσπάθειες που έχουν αναληφθεί έως σήμερα από τον Δήμο, προκειμένου να επιταχυνθεί η όλη διαδικασία.
Μάλιστα την επόμενη εβδομάδα, ο Δήμαρχος, αναμένεται να συναντηθεί εκ νέου με τον κ. Λεμπιδάκη για να συζητήσουν διεξοδικά ζητήματα σχετικά με τις απαιτούμενες μελέτες και στην συνέχεια αφού γίνουν οι απαραίτητες προσθήκες και διορθώσεις, θα υπάρξει υποβολή του σχετικού φακέλου στην Υπηρεσία Φάρων και μετά την έγκριση του, στην Εφορεία Νεότερων Μνημείων, ώστε να ολοκληρωθούν οι εγκρίσεις και να προχωρήσει η υλοποίηση του έργου.
“Θέλω να πιστεύω – υποστήριξε ο Δήμαρχος Αγίου Νικολάου – ότι σε σύντομο χρόνο θα προχωρήσουν οι διαδικασίες για την έγκρισης της μελέτης από την αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου Πολιτισμού. Εξ άλλου, η παρουσία του προέδρου της εταιρείας “Πλαστικά Κρήτης” καθώς και του γιου του Μανόλη, στην επίσκεψη που σήμερα πραγματοποιήσαμε, επιβεβαιώνει την στήριξη του έργου συνολικά, αφού όπως έχει γίνει ήδη γνωστό, προτίθενται να χρηματοδοτήσουν την συντήρηση, επισκευή, ανάδειξη του Φάρου στον Αφορεσμένο καθώς και του βασικού φαρικού συγκροτήματος που είναι απολύτως απαραίτητα για την στατική επάρκεια του.
Αναφορικά με τα παρακείμενα κτίσματα, όπως δήλωσε, θα πρέπει να διασφαλιστούν πόροι από τον Δήμο. “θεωρώ – ανέφερε - ότι είναι δυνατόν να εξευρεθούν από τον Δήμο, δεδομένου ότι υπάρχουν χρηματοδοτικά προγράμματα αλλά και πόροι που μπορούν να διασφαλιστούν. Κατά συνέπεια, ευελπιστώ ότι ένα από τα πολύ σημαντικά μνημεία της περιοχής, θα είναι και πάλι σύντομα προσβάσιμο και επισκέψιμο.

-
14 Απριλιου 2026, 16:00Ηράκλειο: Καταγγελίες εργαζομένων καθαριότητας για «πειραματισμούς» και σοβαρές ελλείψεις προσωπικού -
15 Απριλιου 2026, 11:10Βολές στο κέντρο... της Τετάρτης! -
14 Απριλιου 2026, 10:45Γιώργος Ευαγγέλου: Ο ήλιος την άνοιξη είναι ύπουλος, δουλεύει σιωπηλά και το δέρμα το θυμάται! Ο επικίνδυνος μύθος με τις ελιές! (podcast) -
15 Απριλιου 2026, 07:05Γιώργος Αϋφαντής: Ο πόλεμος στο Ιράν, ευκαιρία για τα κυριαρχικά μας δικαιώματα! Ο Τραμπ στρατηγικά χαμένος! (podcast) -
15 Απριλιου 2026, 15:42Ανθρωποκυνηγητό στην Κρήτη: Δραπέτης φυλακών έκανε δύο επιθέσεις με μαχαίρι μέσα σε λίγη ώρα -
14 Απριλιου 2026, 15:28Καιρός: Αφρικανική σκόνη από σήμερα και στην Κρήτη – Έρχονται λασποβροχές και υψηλές θερμοκρασίες, αναλυτική πρόγνωση
