Ελλείψεις φαρμάκων και ευθύνες: Ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Ηρακλείου μιλά για την «ανοιχτή πληγή» της αγοράς
αγαπημένα σου στη Google
Σημαντικές δυσκολίες αντιμετώπισαν τον Αύγουστο ασθενείς και φαρμακοποιοί στην Κρήτη – αλλά και σε ολόκληρη τη χώρα – καθώς οι ελλείψεις φαρμάκων κορυφώθηκαν εν μέσω θέρους. Όπως επισημαίνει ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Ηρακλείου, Αριστοτέλης Σκουντάκης, οι διακοπές λειτουργίας των φαρμακευτικών εταιρειών, που κάθε χρόνο κλείνουν για μερικές εβδομάδες το καλοκαίρι, είχαν ως αποτέλεσμα να «στεγνώσουν» τα ράφια πολλών φαρμακείων.
«Οι ελλείψεις δεν περιορίστηκαν σε συγκεκριμένες κατηγορίες. Από απλά φάρμακα για τον πονοκέφαλο, μέχρι σκευάσματα ζωτικής σημασίας για σοβαρές ασθένειες, οι φαρμακοποιοί αναγκάστηκαν να ψάχνουν εναλλακτικές λύσεις για να εξυπηρετήσουν τους ασθενείς τους», τονίζει ο κ. Σκουντάκης.
Ο ΕΟΦ στο επίκεντρο της κριτικής
Η κατάσταση, σύμφωνα με τον ίδιο, φέρνει ξανά στο προσκήνιο το ζήτημα της εποπτείας από την Πολιτεία και ειδικότερα από τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΟΦ).
«Ο ΕΟΦ αποδεικνύεται αδύναμος να ελέγξει την αγορά. Οι ελλείψεις φαρμάκων έχουν καταντήσει ένα μόνιμο φαινόμενο, χωρίς να βλέπουμε ουσιαστικές παρεμβάσεις», σημειώνει χαρακτηριστικά, προσθέτοντας πως οι μηχανισμοί εποπτείας λειτουργούν με καθυστέρηση και χωρίς επαρκή εργαλεία.
Η έλλειψη κεντρικού ελέγχου αφήνει χώρο σε πρακτικές που επιβαρύνουν ακόμη περισσότερο την κατάσταση, όπως οι παράλληλες εξαγωγές φαρμάκων, αλλά και η καθυστερημένη διάθεση αποθεμάτων στην εγχώρια αγορά. «Το πρόβλημα δεν είναι απλώς συγκυριακό. Είναι διαρθρωτικό και γι’ αυτό απαιτεί πολιτική βούληση και αποφασιστικότητα», τονίζει ο πρόεδρος των φαρμακοποιών.
Τι θα φέρει ο Σεπτέμβριος
Παρά τις δυσκολίες, το επόμενο διάστημα αναμένεται μια μερική ομαλοποίηση της τροφοδοσίας από τις φαρμακευτικές εταιρείες. Ωστόσο, ο κ. Σκουντάκης προειδοποιεί ότι το γενικότερο πρόβλημα θα συνεχίσει να ταλαιπωρεί τους ασθενείς.
Με το άνοιγμα των σχολείων και τη σταδιακή πτώση της θερμοκρασίας, παραδοσιακά αυξάνονται οι ιώσεις και κατά συνέπεια η ζήτηση για φάρμακα. «Το φθινόπωρο θα μας βρει ξανά με αυξημένες ανάγκες και αν δεν υπάρξει έλεγχος και σχέδιο, θα δούμε πάλι τα ίδια φαινόμενα στα φαρμακεία», επισημαίνει.
Η αγωνία των φαρμακοποιών και των ασθενών
Οι φαρμακοποιοί καλούνται καθημερινά να εξηγήσουν στους ασθενείς γιατί το φάρμακο που τους συνταγογράφησε ο γιατρός δεν είναι διαθέσιμο. Η αναζήτηση εναλλακτικών σκευασμάτων ή η πολύωρη προσπάθεια να βρεθεί ένα συγκεκριμένο φάρμακο σε άλλο φαρμακείο έχει γίνει ρουτίνα.
«Είναι ψυχοφθόρο και για τον ασθενή και για τον φαρμακοποιό. Χρειαζόμαστε ένα σταθερό πλαίσιο που να εγγυάται την επάρκεια», υπογραμμίζει ο κ. Σκουντάκης.
Το μήνυμα του Φαρμακευτικού Συλλόγου Ηρακλείου είναι σαφές: οι ελλείψεις φαρμάκων δεν μπορούν πλέον να αντιμετωπίζονται ως συγκυριακό φαινόμενο, αλλά ως ένα χρόνιο πρόβλημα που απαιτεί πολιτική λύση.
-
29 Οκτωβριου 2026, 07:51Πόθεν έσχες: Τροπολογία δίνει παράταση έως 31/12 για την υποβολή δηλώσεων -
29 Οκτωβριου 2026, 11:32Ο Γιώργος Παπανδρέου στο Ηράκλειο για την νέα εκδήλωση του «ΝΟΗΜΑ ΚΡΗΤΗ» -
30 Οκτωβριου 2026, 07:00Προβληματισμός για τις εξευτελιστικές τιμές στο ελαιόλαδο: Δείτε πού έπεσε η τιμή στο αγουρέλαιο της Λακωνίας και τι ισχύει για την Κρήτη -
29 Οκτωβριου 2026, 20:03Πότε θα πληρωθεί η επιστροφή ενοικίου: Οι πιθανές ημερομηνίες και τα ποσά -
29 Οκτωβριου 2026, 07:16Κώστας Λουκόπουλος: Να αποφευχθεί πάση θυσία μια “Κάσος 2”! Ολέθριο, εθνικό λάθος η επέκταση στα 12 ν.μ. μόνο νοτίως της Κρήτης (podcast) -
29 Οκτωβριου 2026, 07:06Αρκαλοχώρι: Πέντε χρόνια μετά τον σεισμό, μαθητές σε προκάτ αίθουσες – Απογοητευτική η εικόνα που παρουσιαζει η σχολική Κοινότητα
