Hράκλειο: Παρουσιάζεται στις 17 Μαρτίου η ΜΠΕ για το νέο αεροδρόμιο στο Καστέλι - Τι θα γίνει με την περιβόητη σήραγγα

Εντός των επόμενων ημερών αναμένεται να παρουσιαστεί η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για το νέο αεροδρόμιο στο Καστέλι. Συγκεκριμένα όπως αποκάλυψε το newshub.gr μέσα από τις «Βολές» η ΜΠΕ θα παρουσιαστεί στις 17 Μαρτίου.
Λίγες μέρες νωρίτερα, στις 11 Μαρτίου θα έχουμε τη συνεδρίαση της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Περιφέρειας για το θέμα με τον ακριβή τίτλο: «Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για το Νέο Διεθνή Αερολιμένα Ηρακλείου στο Καστέλλι και τις οδικές του συνδέσεις με τον Βόρειο Οδικό Άξονα Κρήτης (ΒΟΑΚ) και την οδό Ηρακλείου – Βιάννου»
Μέσα σε αυτή τη μελέτη περιλαμβάνεται και μια παρέμβαση ζωτικής σημασίας, η οποία δεν είναι άλλη από τη σήραγγα στη θέση Άγνος-Ξηροκαμάρες.
Πρόκειται για ένα έργο που αποτελεί από την πρώτη στιγμή αίτημα της τοπικής κοινωνίας, καθώς οποιαδήποτε άλλη ενέργεια, πλην της κατασκευης του συγκεκριμένης σηραγγας, θα επιφέρει σοβαρές περιβαλλοντικές επιπτώσεις στην περιοχη.
Οπως έχει γίνει γνωστό η συγκεκριμένη σηραγγα θα έχει συνολικό μήκος 2850 μέτρα, ενώ η παρέμβαση αυτή αναμένεται πως θα κοστίσει περίπου 100 εκατομμύρια ευρώ.
Στόχος φυσικά μέσα από το έργο αυτό, είναι - πέραν από την προστασία του φυσικού πλούτου της περιοχής και η εξοικονόμηση χρόνου, μιας και μεσα από αυτή τη σήραγγα, θα μειώνεται ο χρόνος μετακινησης από και προς το νέο αεροδρόμιο.
Η αποδοχή
Υπενθυμίζεται ότι στα τέλη Φεβρουαρίου βρεθηκε στο επίκεντρο της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου Μινώα Πεδιάδας η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για το Νέο Διεθνή Αερολιμένα Ηρακλείου στο Καστέλλι.
Τοτε το Δημοτικό Συμβούλιο Μινώα Πεδιάδας κλήθηκε από την Περιφέρεια να εκφράσει τη γνώμη του επί του συμπληρωματικού τεύχους της ΜΠΕ του Νέου Διεθνή Αερολιμένα Ηρακλείου στο Καστέλλι Κρήτης.
Όπως αποφάσισε αποδέχεται την πρόταση για τη δημιουργία της Σήραγγας στον Άγνο, που αποτελούσε αίτημα της τοπικής κοινωνίας, επισημαίνοντας την έλλειψη λωρίδων έκτακτης ανάγκης σε όλη τη διαδρομή, Χερσόνησος – Καστέλλι.
Ωστόσο στην απόφαση της Επιτροπής Περιβάλλοντος πρέπει να ενσωματωθούν τα παρακάτω κρίσιμα σημεία, τα οποία περιμένουν απάντηση και κάποια εξ αυτών μάλιστα αποτελούν «κόκκινη γραμμή» για τη Δημοτική Αρχή.
1. Για την αντιπλημμυρική προστασία:
Να ανατεθούν άμεσα από το αρμόδιο υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, η μελέτη και τα έργα αντιπλημμυρικής προστασίας της γύρω από το Α/Δ περιοχής σε συνδυασμό με έργα εμπλουτισμού και άρδευσης. Άμεσα όμως απαιτείται και η απελευθέρωση των διόδων των πλημμυρικών υδάτων προς τους χώνους, που ως προς το χώνο στο Καστέλλι εμποδίζεται από τα αναχώματα που δημιουργούν οι παράπλευροι.
2. Για την υδροδότηση του έργου:
Η ΔΕΥΑΜΠ είναι εκ του νόμου αποκλειστικά αρμόδιος πάροχος νερού ύδρευσης για την κάλυψη των αναγκών του συνόλου της αεροδρομικής κοινότητας, μέσω των γεωτρήσεων που προβλέπονται στη σχετική υδρογεωλογική μελέτη η οποία έχει εγκριθεί από το Δ.Σ. της επιχείρησης με την υπ’ αριθμόν 17/2024 (ΑΔΑ: ΨΦΡ7ΟΕΣΛ-ΕΒΚ) ομόφωνη απόφασή του. Εναλλακτική/ συμπληρωματική πηγή υδροληψίας είναι ο Ταμιευτήρας Αποσελέμη, υπό την αυτονόητη προϋπόθεση ότι η ΔΕΥΑΜΠ θα αγοράζει το νερό από τον ΟΑΚ, όπως και οι άλλοι πάροχοι και θα το διανέμει στο νέο αερολιμένα.
3. Για τη διάθεση της εκροής του Βιολογικού Καθαρισμού:
Υιοθετούμε την θέση όλων των φορέων αλλά και των ειδικών που είναι ΟΧΙ στην απευθείας διάθεση στον υδροφόρο ορίζοντα μέσω των «πηγαδιών».
Να κατασκευαστούν οι απαραίτητες υποδομές, δεξαμενές «κρίσης» και «άρδευσης» καθώς και δίκτυα, εκτός περιοχής του έργου του Α/Δ ώστε η διάθεση της εκροής του Βιολογικού Καθαρισμού Αεροδρομίου αντί του τεχνικού εμπλουτισμού μέσω των πηγαδιών, να αξιοποιείται με διάθεση του παραγόμενου νερού για άρδευση δενδρωδών καλλιεργειών και ελαιοδέντρων και έτσι θα επιτυγχάνεται εξοικονόμηση ποσότητας 2.500 Μ3 νερού / ημέρα, αφού εκτιμάται ότι θα αρδεύονται περίπου 1.000 στρέμματα αγροτικής γης, γεγονός ιδιαίτερα σημαντικό αφού ο Δήμος είναι σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και ταυτόχρονα και το κυριότερο δεν θα κινδυνεύσει ο υδροφόρος ορίζοντας από τον οποίο υδρεύεται η περιοχή και ο δήμος Ηρακλείου.
4. Για τη διαχείριση των ειδικών και βιομηχανικών αποβλήτων:
Να ολοκληρωθεί άμεσα η μελέτη και να τεθεί υπόψη των επιστημονικών φορέων και των υπηρεσιών για αξιολόγηση.
5. Για την αποτύπωση και παρακολούθηση των περιβαλλοντικών παραμέτρων:
Την ανάθεση σε ανεξάρτητο Φορέα το αντικείμενο της παρακολούθησης, την καταγραφή και τον έλεγχο της ποιότητας των νερών, του ελέγχου ρύπανσης από υγρά απόβλητα, στερεά απόβλητα, θόρυβο κλπ.
6. Για την οδική διασύνδεση του Α/Δ:
Να προωθηθούν μελέτες και έργα για την διασύνδεση του Α/Δ με τον νότο, Καστέλλι- Αρκαλοχώρι – Καστελλιανά και το Τουριστικό Λιμάνι Τσούτσουρα με βάσει τη μελέτη Θεοδωρόπουλου και τη σύνδεση του Α/Δ με τους γύρω οικισμούς, όπως, Θραψανό 1.700 μ, Ευαγγελισμό 400 μ, Καστέλλι 800 μ, εναλλακτική Αρκαλοχωρίου από Γήπεδο Ρουσοχωρίων, 500 μ. κλπ. Να επισημανθεί η ανάγκη αναβάθμισης και βελτίωσης της ασφάλειας των εναλλακτικών δρόμων σύνδεσης, Ηράκλειο -Αρκαλοχώρι, Πεζά-Καστέλλι και Καρτερός-Σμάρι-Α/Δ κλπ
7. Για το μέσο σταθερής τροχιάς:
Να ανατεθεί μελέτη για την ανάγκη λειτουργίας μέσου σταθερής τροχιάς.
8. Για την τροφοδοσία με καύσιμα:
Να τονιστεί η αδήριτη ανάγκη κατασκευής αγωγού καυσίμων, αφού η μεταφορά με βυτιοφόρα θα επιβαρύνει υπέρμετρα τον κυκλοφοριακό φόρτο.
9. Για την ηλεκτρική διασύνδεση:
Την ανάγκη για υπογειοποίηση της γραμμής μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας κατά το τμήμα Λαγός- Μονή Καλλέργη- Καστέλλι.
10. Για τα αρχαιολογικά ευρήματα:
Το υπουργείο Πολιτισμού να εγγυηθεί την προστασία των αρχαιολογικών χώρων και ιδιαίτερα του σπουδαίου μνημείου που αποκαλύφθηκε στην Παπούρα, την ανάδειξη του, τη διασφάλιση της επισκεψιμότητας του και προφανώς την μεταφορά του ραντάρ.
10 +1. Για τις υποχρεώσεις του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών στην τοπική κοινωνία:
Να εκπληρωθούν οι υποχρεώσεις του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, προς την γύρω από το Α/Δ περιοχή, όπως αυτές απορρέουν από τη σύμβαση παραχώρησης και περιλαμβάνονται στο σχετικό ομόφωνο ψήφισμα, του Περιφερειακού Συμβουλίου και του Δ.Σ. της ΠΕΔ Κρήτης.
Πρωτοβουλία Πολιτών για τη Διάσωση και Αειφόρο Ανάπτυξης της Πεδιάδας
Παραπλανητική έχει χαρακτηρίσει τη νέα Μελέτη για το αεροδρόμιο Καστελλίου η Πρωτοβουλία Πολιτών για τη Διάσωση και Αειφόρο Ανάπτυξης της Πεδιάδας.
Μέσω ανακοίνωσής της, είχε καταγγείλει ότι όχι μόνο δεν απαντά στις ενστάσεις που διατυπώθηκαν αλλά επιδιώκει να παραπλανήσει τις αρχές και τους πολίτες, αφήνοντας ακόμα περισσότερα θολά σημεία.
Όπως ανέφερε μεταξύ άλλων:
Στις 28 Φεβρουαρίου έληξε η διαβούλευση για τη νέα Μελέτη Περιβαλλοντικών επιπτώσεων για το Αεροδρόμιο Καστελλίου, η οποία έχει αναρτηθεί στο site της Περιφέρειας Κρήτης.
Η κοινοπραξία που κατασκευάζει το αεροδρόμιο φέρνει, εν μέσω της κατασκευής μια νέα Μελέτη απαντώντας, υποτίθεται, στις ενστάσεις που διατύπωσαν το 2023 τόσο το Περιφερειακό Συμβούλιο όσο και το Δημοτικό Συμβούλιο Μινώα Πεδιάδας αναπέμποντας τότε, την αρχική μελέτη.
Ως Πρωτοβουλία Πολιτών για τη Διάσωση και Αειφόρο Ανάπτυξης της Πεδιάδας τονίζουμε πως και η νέα μελέτη όχι μόνο δεν απαντά στις ενστάσεις που διατυπώθηκαν αλλά επιδιώκει να παραπλανήσει τις αρχές και τους πολίτες, αφήνοντας ακόμα περισσότερα θολά σημεία, που αναλύουμε διεξοδικά παρακάτω. Αντί για απαντήσεις διαφαίνονται ακόμα χειρότερες εξελίξεις σε θέματα που αφορούν τη διαχείριση του νερού και των λυμάτων, τους ρύπους, την ηχορύπανση, την 24ωρη λειτουργία, την προστασία των αρχαιολογικών χώρων, τα αντιπλημμυρικά έργα, την έντονη σεισμική δραστηριότητα της περιοχής, τη προστασία των περιοχών NATURA στην ευρύτερη περιοχή, την κατασκευή τούνελ στις Ξηροκαμάρες, τη τοποθέτηση ραντάρ στο λόφο Παπούρα, την επικινδυνότητα του αεροδρομίου για τους επισκέπτες λόγω της θέσης και της συνύπαρξης με στρατιωτικό αεροδρόμιο κ.α.
Αναλυτικά τα επίμαχα σημεία της Μελέτης:
Σεισμοί: Στο κεφ 8 σελ 129 της ΜΠΕ που γίνεται λόγος για τη σεισμική δραστηριότητα της περιοχής, δεν περιλαμβάνεται ο σεισμός των 6 ρίχτερ της 27/9/2021. Αυτό έρχεται σε αντίθεση με την απάντηση που λάβαμε στο σχετικό σχολιασμό μας όπου ισχυρίζονται ότι έλαβαν υπόψιν τον συγκεκριμένο σεισμό. Αξιοσημείωτο είναι ότι η ύπαρξη ρήγματος αποτελούσε το κύριο επιχείρημα για την μετακόμιση του αεροδρομίου Ηρακλείου αντί για επέκτασή του.
Ρύποι: Υπάρχει μεγάλη διαφορά ανάμεσα στο αποτύπωμα ρύπων που αναφέρεται στην παρούσα μελέτη (200μg NO3)σε σχέση με αυτό στη μελέτη του Αστεροσκοπείου Αθηνών.( 1200μg NO3) Με κάποιο ανεξήγητο τρόπο οι μέγιστοι ρύποι που παρουσιάζονται στην παρούσα μελέτη είναι ακριβώς όσο και το μέγιστο νόμιμα αποδεκτό.
Νερό: Η πρόταση για τη διαχείριση υδάτων είναι καταστροφική. Η υδροδότηση του αεροδρομίου θα γίνεται κατά προτεραιότητα σε σχέση με τους πολίτες. Θα λαμβάνει νερό από τον υπόγειο υδροφορεα Καστελλίου και το φράγμα του Αποσελέμη για να καλύπτει τις ανάγκες του (ανάμεσα στις οποίες η άρδευση 50 στρεμμάτων γκαζόν). Τα βιομηχανικά λύματα που θα προκύπτουν θα υπόκεινται σε μία διαδικασία καθαρισμού και έπειτα, μαζί με τα επεξεργασμένα αστικά λύματα θα οδηγούνται σε Εγκατάσταση Επεξεργασίας Λυμάτων (ΕΕΛ) το αποτέλεσμα της οποίας θα οδηγείται σε “πηγάδια εμπλουτισμού” που θα καταλήγουν στον υπόγειο υδροφόρο ορίζοντα και ένα μέρος τους στο ρέμα Θραψανού. Τα αστικά και ιδίως τα βιομηχανικά λύματα είναι επιβαρυμένα με επικίνδυνες τοξικές ουσίες και πολύ μεγάλο μικροβιακό φορτίο. Για να διασφαλιστεί ότι αυτά δεν θα μολύνουν και δεν θα ρυπάνουν τον καλής ποιότητας υπόγειο υδροφόρο ορίζοντα Καστελλίου από τον οποίο υδρεύονται χωριά της περιοχής και το 20% της πόλης του Ηρακλείου, η ΕΕΛ θα πρέπει να λειτουργεί άψογα. Όπως αναφέρεται στη μελέτη της ΔΕΥΑΜΠ “Σε ενδεχόμενη αστοχία του συστήματος βιολογικής επεξεργασίας για 1-2 ημέρες που τα λύματα θα οδηγηθούν στα φρεάτια διήθησης και στον υδροφορέα, η μόλυνση και η ρύπανση των υπόγειων νερών θα επιφέρει μη αναστρέψιμες βλάβες για πολλά χρόνια.” Γι’ αυτό έχει θεσπιστεί χρονοδιάγραμμα με τις απαραίτητες μετρήσεις που όμως προβλέπει πολύ πιο αραιούς ελέγχους. Ακόμα και αν τηρηθεί κατά γράμμα δεν διασφαλίζει την ποιότητα του νερού μας. Σε περίπτωση αστοχίας η εταιρία οφείλει να τοποθετήσει το νερό σε βυτία και να το πάει σε ειδικό φορέα που μπορεί να το διαχειριστεί κατάλληλα.
Σε αυτό έρχεται να προστεθεί ότι υπεύθυνη για την τήρηση των μετρήσεων και την παρακολούθηση του νερού είναι η ίδια η εταιρία του αεροδρομίου, η οποία επιμερίζεται και το βάρος της διόρθωσης του προβλήματος. Η διαδικασία διόρθωσης είναι πολύ κοστοβόρα για την εταιρία και ζωτικής σημασίας για τους κατοίκους και το βιότοπο της Πεδιάδας. Γίνεται αντιληπτό ότι η απόκρυψη της οποιασδήποτε βλάβης είναι πιο πιθανή από την ανάληψη της ευθύνης. Μέχρι αυτό να γίνει αντιληπτό από τις εξωτερικές γεωτρήσεις και μετρήσεις των άλλων φορέων, υπάρχει κίνδυνος να έχει επέλθει μη αναστρέψιμη καταστροφή του πολύτιμου υδροφορέα μας. Υπεύθυνη τότε δεν θα είναι η εταιρία αλλά η διεύθυνση υδάτων Περιφέρειας Κρήτης γεγονός που προδιαγράφει με ακόμα μεγαλύτερη βεβαιότητα την καταστροφική πορεία.
Το νερό μας δεν είναι θεωρητικό μοντέλο. Είναι η βάση για την υγεία μας και του οικοσυστήματός μας.
Θόρυβος: εκατοντάδες κάτοικοι θα εκτεθούν σε ,επικίνδυνα για της υγεία τους, επίπεδα θορύβου.
24ωρη λειτουργία: Η απάντηση που πήραμε είναι ότι όλα τα μεγάλα αεροδρόμια λειτουργούν επί 24ώρου βάσης. Αυτό είναι ψέμα καθώς όλο και περισσότερα αεροδρόμια θεσπίζουν κανόνες ωραρίου λειτουργίας για την προστασία των κατοίκων της περιοχής. Ακόμα και το αεροδρόμιο της Αθήνας Ελ Βενιζέλος.
Παπούρα: Στην ΜΠΕ ο λόφος Παπούρα αναφέρεται ως Εμπόδιο 24. Υπάρχει σχεδιασμός για τοποθέτηση ραντάρ στην κορυφή. Κατά τη διάρκεια ανασκαφών, βρέθηκε σημαντικό μνημείο, πιθανώς μινωικό κτίσμα, όπως είχε προβλέψει ο κος Παναγιωτάκης και όπως είχαμε επισημάνει. Στο πλαίσιο αυτό δεσμεύτηκε το υπουργείο Πολιτισμού να προστατέψει το μνημείο. Όμως ακόμα δεν είναι βέβαιο που θα τοποθετηθεί το ραντάρ, δεν υπάρχει μελέτη, παρά μόνο μία υπόθεση για τη μετακίνησή του στο “Εμπόδιο 28”.
Προστασία Περιοχών NATURA: Στην ΜΠΕ αναφέρεται ότι δεν επηρεάζεται κάποια περιοχή NATURA από το έργο. Όμως το “Εμπόδιο 28” είναι μία προστατευόμενη κορυφή των Αστερουσίων. Καλείται να αποφασιστεί αν θα καταστραφεί ένας αρχαιολογικός χώρος ή μία προστατευόμενη περιοχή φυσικού κάλλους. Παράλληλα θα πρέπει η απόφαση να μη θέτει σε κίνδυνο την ορθή λειτουργία του εν δυνάμει αεροδρομίου.
Ασφάλεια πτήσεων: πολλές αναφορές έχουν γίνει για την επικινδυνότητα λόγω θέσης του αεροδρομίου που χτίζεται περικυκλωμένο από βουνά. Στην ΜΠΕ αναφέρονται 30μοίρες για την προσγείωση των αεροπλάνων το οποίο αποτελεί περιγραφή πτώσης και όχι προσγείωσης. Στον αντίστοιχο σχολιασμό μας, απάντησαν ότι γράφτηκε εκ παραδρομής και ότι είναι 3-4μοίρες. Οι 4 μοίρες απαιτούν ειδικό χειρισμό και βάζουν το αεροδρόμιο σε ειδική κατηγορία. Επίσης μας προκαλείται το ερώτημα : με ποιές αρχικές τιμές προέκυψαν τα αποτελέσματα των ρύπων; Στην αντίστοιχη ερώτησή μας δεν λάβαμε απάντηση.
Οικονομικές επιπτώσεις: Υποτιμάται η γεωργική υπόσταση της περιοχής μας. Παραθέτουμε απόσπασμα από την ανταπόκριση στα σχόλια φορέων και πολιτών της ENVECO σχετικά με την ΜΠΕ “Στο κεφάλαιο 8 της ΜΠΕ αναφέρεται ρητά ότι οι εκτάσεις που καταλαμβάνονται για την κατασκευή και λειτουργία του νέου αεροδρομίου και των οδικών του συνδέσεων αποτελούν σχεδόν στο σύνολό τους Μη δασικές και γεωργικές εκτάσεις”. Έρχεται σε αντίθεση με τα όσα αναφέρει η ίδια η μελέτη κεφάλαιο 9 σελ 72 όπου αναφέρεται ότι το 90% της περιοχής επέμβασης είχε γεωργική χρήση (ελαιώνες, αμπελώνες κ.α.). Η αντίφαση δεν είναι τυχαία. Πρόκειται για ένα τέχνασμα αποφυγής της ευθύνης καταστροφής γης υψηλής παραγωγικότητας για ένα έργο αμφιβόλου σκοπιμότητας. Ας σημειωθεί ότι ο αγροτικός τομέας έχει πολλαπλασιαστικό συντελεστή 5-7 στη χώρα μας ενώ ο τουρισμός μόλις 2. Το συγκεκριμένο έργο πρόκειται για μετακίνηση ήδη υπάρχοντος αεροδρομίου και όχι κατασκευή νέου. Αντιθέτως, η καταστροφή της γεωργικής δυνατότητας μίας από τις 2 μεγάλες πεδιάδες της Κρήτης είναι γεγονός και άμεση συνέπεια του έργου. Όσον αφορά τις υποσχόμενες νέες θέσεις εργασίας, μεγάλο μέρος των θέσεων είναι ήδη κατειλημμένες, καθώς δεν πρόκειται για νέο αεροδρόμιο αλλά μετακόμιση ήδη υπάρχοντος και σε λειτουργία αεροδρομίου. Υπάρχουν εξειδικευμένες θέσεις αλλά και στις νέες προσλήψεις δεν υπάρχει στη σύμβαση δέσμευση για εντοπιότητα.
Αντιπλημμυρικά έργα: Σύμφωνα με την απάντηση της ΜΠΕ: «Για το υπό μελέτη έργο έχουν γίνει οι απαραίτητες σχετικές μελέτες. Η ευρύτερη περιοχή του έργου δεν αποτελεί ευθύνη του Φορέα Αεροδρομίου αλλά των εκάστοτε Δήμων, Περιφέρειας, κ.ο.κ.». Εν ολίγοις, έχουν φροντίσει για την αντιπλημμυρική προστασία του αεροδρομίου αλλά καμία ευθύνη δε φέρουν για το τι θα γίνει έξω από τα σύνορά του.
Αεροδρόμιο και κλιματικός νόμος: Στο 5ο μέρος του συμπληρωματικού τεύχους της ΜΠΕ, η ENVECO μας επιφυλάσσει άλλη μία μεταποίηση στοιχείων και προσπάθεια μεταποίησης της πραγματικότητας με σκοπό να καλύψει ένα κατά τα άλλα παράνομο έργο. Επικαλείται ανάπτυξη μελλοντικών τεχνικών όπως ηλεκτρικά αεροπλάνα και βιοκαύσιμα για να δικαιολογήσει ένα ψευδές γράφημα διαρκούς ελάττωσης του αποτυπώματος του αεροδρομίου σε αντίθεση με τη διαρκώς αυξανόμενη κίνηση επισκεπτών που η ίδια προβλέπει. Παρατίθενται τα 2 γραφήματα με μία πρόσκληση απλής μαθηματικής λογιστικής. Σε μία απελπισμένη προσπάθεια υποστήριξης του έργου, δεν περιλαμβάνει στη μελέτη την αύξηση ρύπων λόγω μετακίνησης 40χιλιόμετρα από την πόλη Ηρακλείου. Επίσης, ισχυρίζεται ότι ακόμα και αν υπάρχει κάποια αύξηση θα αντισταθμίζεται από τις προσπάθειες της χώρας για “Πράσινη Ενέργεια” και τα φωτοβολταικά που θα ηλεκτροδοτούν εν μέρη το κτήριο του αεροδρομίου. Θυμίζει το παιχνίδι λογικής “, ο αστυνομικός είναι όργανο, το μπουζούκι είναι όργανο άρα ο αστυνομικός είναι μπουζούκι”.
Στο σύνολό της η ΜΠΕ έχει παραπλανητικές πληροφορίες και σοβαρές ελλείψεις. Οι απαντήσεις του κου Παπαγρηγορίου στα σχόλιά μας ήταν ελλιπείς, παραπλανητικές και απέφευγαν την ουσία. Σκοπός της μελέτης διαφαίνεται η νομική κάλυψη του έργου με οποιοδήποτε κόστος και όχι η προστασία του περιβάλλοντος.
Ως Πρωτοβουλία Πολιτών για τη Διάσωση Προβολή και Αειφόρο Ανάπτυξη της Πεδιάδας θεωρούμε ότι τα προβλήματα που δημιουργούνται από την κατασκευή και λειτουργία του αεροδρομίου είναι πολύ σημαντικά και μη αντιμετωπίσιμα. Θεωρούμε ότι η Πεδιάδα μας κινδυνεύει να καταστραφεί και να παραδώσουμε στην επόμενη γενιά ρυπασμένη και μολυσμένη βιομηχανική ζώνη πέριξ ενός αεροδρομίου αντί για τον πλούσιο, γόνιμο, παραγωγικό, καθαρό και όμορφο, ζωντανό βιότοπο που παραλάβαμε. Διεκδικούμε την ακύρωση του έργου και αναμένουμε την απάντηση στην προσβολή που έχουμε κάνει στο ΣΤΕ. Στα πλαίσια δυσλειτουργίας του συστήματος δικαιοσύνης η απάντηση αυτή αργεί. Αυτό δεν αλλάζει το γεγονός ότι πρόκειται για παράνομο έργο που καταστρέφει γη υψηλής παραγωγικότητας και έναν πολύ σημαντικό υπόγειο υδροφορέα με πόσιμο νερό.
Προτείνουμε:
1) Να γίνουν μετρήσεις στην περιοχή που να καταγράφουν επίσημα την ποιότητα αέρα, νερού, ήχου και εδάφους της περιοχής για να χρησιμοποιηθούν σε μελλοντικές διεκδικήσεις των κατοίκων.
2) Να διασφαλιστεί ότι θα υπάρχει και από το δήμο ή κάποιο ανεξάρτητο φορέα, έλεγχος της ποιότητας επεξεργασμένων λυμάτων πριν την είσοδό τους στον υδροφορέα.
3) Να προστατευθεί και να αναδειχθεί το αρχαιολογικό μνημείο στο λόφο Παπούρα.
4) Να προστατευθούν τα Αστερούσια
5) Να εκπονηθεί μελέτη για εναλλακτικούς τρόπους ανάπτυξης της περιοχής με γνώμονα την αειφορία.
6) Να διασφαλιστεί ότι θα υπάρχουν ώρες κοινής ησυχίας κατά τις οποίες δεν θα γίνονται πτήσεις με γνώμονα την καλή υγεία των κατοίκων.
-
19 Μαρτιου 2025, 12:10Ηράκλειο: Θλίψη για τον πρόωρο θάνατο του 48χρονου Γιώργου
-
19 Μαρτιου 2025, 15:10Τραγωδία στο Γεροπόταμο: Έφτασε η ώρα των απολογιών για πρώην δήμαρχο και αντιδήμαρχο Φαιστού
-
17 Μαρτιου 2025, 20:35Αστυνομικό θρίλερ που γυρίστηκε στην Κρήτη με ηρωίδα, την «επιθεωρητή Ελένη Θεοδωράκη», σάρωσε σε τηλεθέαση στη γερμανική τηλεόραση
-
18 Μαρτιου 2025, 13:56Γρηγόρης Πασπάτης: Εξελέγη καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων - Ένας μαχητής της Ιατρικής κατακτά την κορυφή
-
18 Μαρτιου 2025, 07:00Κρήτη: «Κλειδώνει» για του χρόνου η παραγωγή σε ελιές και αμπέλια – Τι λένε οι γεωπόνοι
-
18 Μαρτιου 2025, 15:38Aυτός είναι ο αρχηγός των «τσιγαράδων» - Οι εντολές από Ντουμπάι και η Κρήτη