Ηράκλειο: Ανοίγουν από σήμερα τα σφαγεία των Μοιρών

Από σημερα ανοίγουν τα σφαγεία των Μοιρών μετά από την ανακοίνωση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.
Συμφωνα με την ανακοινωση του Υπουργείου η μετακίνηση και η σφαγή των αιγοπροβάτων θα γίνεται με συγκεκριμενους όρους και προϋποθέσεις.
Συγκεκριμένα και όπως ειχε ανακοινωθεί «μετά από εκτίμηση των επιδημιολογικών στοιχείων που αφορούν στην ζωονόσο της πανώλης των μικρών μηρυκαστικών, η Γενική Διεύθυνση Κτηνοτροφίας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, μετέβαλε τα περιοριστικά μέτρα που έχει λάβει για τις πληγείσες περιοχές και για όλη τη χώρα- πάντα με στόχο την αποτροπή της διασποράς του νοσήματος- ως εξής:
Απαγορεύονται από 23/08 έως 30/08 όλες οι μετακινήσεις αιγοπροβάτων για πάχυνση, αναπαραγωγή και προς θερινούς βοσκότοπους, καθώς και των βοοειδών που προέρχονται από εκτροφές συνδεδεμένες υγειονομικά με εκτροφές αιγοπροβάτων, είτε στεγάζονται εντός του ίδιου οικοπέδου, είτε στεγάζονται σε διαφορετικό οικόπεδο αλλά χρησιμοποιούν το ίδιο προσωπικό, κοινά οχήματα ή εξοπλισμό σε όλη την επικράτεια της χώρας.
Κατ΄ εξαίρεση επιτρέπονται οι μετακινήσεις για πάχυνση, αναπαραγωγή και προς θερινούς βοσκοτόπους, σε κάθε νησί της χώρας, εκτός της Κρήτης, αποκλειστικά και μόνο, εντός αυτού.
Σε ό,τι αφορά στις μετακινήσεις για τη σφαγή των ανωτέρω ζώων, απαγορεύεται από, προς και εντός των ΠΕ Τρικάλων, Λάρισας, Καρδίτσας, Ροδόπης, Δράμας, Δυτ. Αττικής, Μαγνησίας, Ηρακλείου, Κορίνθου, Αιτωλοακαρνανίας και Ηλείας.
Στις υπόλοιπες ΠΕ της χώρας, οι μετακινήσεις των ανωτέρω ζώων για σφαγή, γίνεται με αυστηρή εφαρμογή των μέτρων βιοασφάλειας, τόσο για τα μεταφορικά μέσα, όσο και για το προσωπικό. Τα ζώα σφάζονται σε σφαγεία της Π.Ε. ή στο πλησιέστερο με τη συγκεκριμένη εκτροφή σφαγείο.
Οι υπεύθυνοι σφαγείων μεριμνούν για την απαρέγκλιτη τήρηση των κανόνων υγιεινής και εφαρμογής των προγραμμάτων καθαρισμού και απολύμανσης (χώρων, εξοπλισμού και οχημάτων)».
Οι κτηνίατροι
Την ίδια ώρα μόλις το 21% των οργανικών θέσεων των κτηνιάτρων καλύπτονται στην Κρήτη. Σε αυτή την ανακοίνωση προχώρησαν στελέχη του ΓΕΩΤΕΕ, υπερτονίζοντας την προσπάθεια που καταβάλλει το υπαρχουν προσωπικό, προκειμένου να εξακολουθεί η λειτυργία της Υπηρεσίας να είναι εύρυθμη.
Μάλιστα, οι λιγοστοί κτηνίατροι, υπερέβαλαν εαυτούς το προηγούμενο διάστημα, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το ζήτημα της πανώλης των αιγοπροβάτων, με τα αποτελέσματα να ήταν άκρως θετικά!
Αυτό ομως που τονίζεται είναι πως η κατάσταση με την έλλειψη προσωπικού δεν μπορεί να συνεχιστεί. Η Κρήτη, με τόσο μεγαλη δυναμική στον τομέα της Κτηνοτροφίας, δεν μπορεί να έχει τον μικρότερο αριθμό κτηνιάτρων πανελλαδικά.
Αυτό τονισε μεταξυ άλλων η κ. Σοφία Λαμπρινίδη, προϊσταμένη της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας Ηρακλείου.
«Αυτή τη στιγμή είμαστε υπό σοβαρή υποστελέχωση. Χρειαζόμαστε για όλη την Κρήτη άλλους 50 κτηνιάτρους για να μπορέσουμε να προγραμματίσουμε ελέγχους που αφορουν και το εμπόριο, περαν από τις άλλες υποχρεώσεις. Γιατί όπως είδαμε ο κίνδυνος εισόδου πολύ σοβαρών νοσημάτων στην Κρήτη μπορεί να γινει με το εμπόριο.
Σημειώνεται ότι αντίστοιχα προβληματα σε σχέση με την έλλειψη προσωπικού αντιμετωπίζουν όλες οι ειδικότητες των επιστημόνων του ΓΕΩΤΕΕ, όπως ειναι οι γεωλόγοι, οι ιχθυολόγοι κ.α.
-
22 Απριλιου 2025, 07:10Προς πώληση 120 ξενοδοχειακές μονάδες και τουριστικά καταλύματα τον τελευταίο μήνα-23 στην Κρήτη
-
21 Απριλιου 2025, 20:21Χανιά: Δεν κατάφερε να προσεγγίσει ελικόπτερο το σημείο όπου έπεσε ο νεαρός Ολλανδός στο Γκίγκιλο-Μεταφέρεται από επίγειες δυνάμεις
-
22 Απριλιου 2025, 15:50Θλίψη στα Ανώγεια: Έφυγε από τη ζωή γνωστός μαντιναδολόγος και λάτρης του μαντολίνου
-
22 Απριλιου 2025, 13:30Απειλούν πως δεν θα μείνει αναπάντητη η νέα εκκένωση του Ευαγγελισμού (φωτογραφίες)
-
22 Απριλιου 2025, 15:08Ηράκλειο: Επιχείρηση της ΕΛ.ΑΣ για την κατάληψη στον Ευαγγελισμό - Τι λένε οι πολίτες (Βίντεο)
-
21 Απριλιου 2025, 13:00Τύλισος Ηρακλείου: Το Πάσχα των νεκρών – Όταν οι άνθρωποι βρίσκουν «τρόπο» να γεφυρώσουν τη ζωή με το θάνατο