Ηράκλειο: Ξεμένει από νοσηλευτές το ΠΑΓΝΗ - Χαρακτηριστικό παράδειγμα η Νευρολογική Κλινική

Σοβαρότατο είναι το πρόβλημα έλλειψης νοσηλευτικού προσωπικού και στη Νευρολογική-Ενδοκρινολογική Κλινική του ΠΑΓΝΗ.
Οπως αναφέρει ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων του ΠΑΓΝΗ κ. Δημήτρης Βρύσαλης, μετά από 2 παραιτήσεις επικουρικών νοσηλευτών, έχουν απομείνει μόνο 6 ΤΕ (5 μόνιμοι, 1 με σύμβαση ΕΣΠΑ), 6 ΔΕ (4 μόνιμοι, 2 συμβασιούχοι) νοσηλευτές και η προϊσταμένη.
Ετσι για την κάλυψη βαρδιών μετακινούνται σχεδόν κάθε βδομάδα από άλλες κλινικές νοσηλευτές, οι οποίοι δεν έχουν την κατάλληλη εκπαίδευση και πείρα για τη διαχείριση νευρολογικών και ενδοκρινολογικών περιστατικών.
«Στις απογευματινές και νυχτερινές βάρδιες μόνο ένας ΤΕ και ένας ΔΕ (ή ειδικευόμενος) νοσηλευτής έχουν την ευθύνη για 20-25 νοσηλευόμενους ασθενείς, αρκετοί εκ των οποίων έχουν κινητικά προβλήματα ή είναι κατακεκλιμένοι (λόγω νευρολογικών παθήσεων) και χρειάζονται βοήθεια στη μετακίνηση. Επιπλέον ορισμένοι νοσηλευόμενοι νευρολογικοί ασθενείς χρήζουν βοήθειας στη σίτιση από ρινογαστρικό σωλήνα ή γαστροστομία, τακτικές αναρροφήσεις, αλλαγή τραχειοστομίας, περιποίηση κατακλίσεων κοκ», σημειώνει ο κ. Βρύσαλης.
Ενώ μέσα από ανακοινωση που εκδόθηκε την οποία υπογράφει ο πρόεδρος του Σωματείου επισημαίνεται πως:
«Παράλληλα, εντός της νευρολογικής κλινικής λειτουργεί και τετράκλινη μονάδα αυξημένης φροντίδας (ΜΑΦ) αγγειακών εγκεφαλικών επεισοδίων (ΑΕΕ), η οποία καλύπτεται από τον ίδιο ανεπαρκέστατο αριθμό νοσηλευτών. Η ΜΑΦ ΑΕΕ δέχεται σοβαρά περιστατικά από τη μοναδική (σε όλη την Κρήτη) μονάδα Επεμβατικής Νευροακτινολογίας, που εφημερεύει καθημερινά και πραγματοποιεί θρομβεκτομές ισχαιμικών ΑΕΕ και εμβολισμούς ανευρυσμάτων. Τα περιστατικά στη ΜΑΦ έχουν ανάγκη από συστηματική παρακολούθηση των ζωτικών τους λειτουργιών και εντατική περίθαλψη, ενώ δεν είναι σπάνιο να αποσταθεροποιούνται και να χρήζουν άμεσης θεραπευτικής παρέμβασης και καρδιοαναπνευστικής αναζωογόνησης (κάποιοι μάλιστα διασωληνώνονται και μεταφέρονται στο ΜΕΘ). Γι’ αυτό το λόγο, για τη ΜΑΦ ΑΕΕ προβλέπεται κανονικά χωριστό κατάλληλα εκπαιδευμένο νοσηλευτικό προσωπικό».
Εξετάσεις
Tέλος, όπως τονίζεται στη Νευρολογική-Ενδοκρινολογική Κλινική του ΠΑΓΝΗ νοσηλεύονται συχνά και ασθενείς με διαβητική κετοξέωση, που είναι συνήθως σε κρίσιμη κατάσταση και χρήζουν ωριαίας παρακολούθησης σακχάρου και άλλων ζωτικών σημείων και προσαρμογές της αντλίας ενδοφλέβιας χορήγησης ινσουλίνης τα πρώτα 24ωρα νοσηλείας τους.
«Ακόμη, η διενέργεια κάποιων δοκιμασιών και ειδικών εξετάσεων των νοσηλευόμενων ενδοκρινολογικών ασθενών απαιτεί τήρηση συγκεκριμένων χρόνων, η οποία είναι εξαιρετικά δυσχερής με το υπάρχον ελλιπές προσωπικό, ενώ είναι αναγκαία για την αξιοπιστία των αποτελεσμάτων και τη σωστή διάγνωση.
Ενώ το σωματείο μας έχει επισημάνει εδώ και μήνες την έλλειψη νοσηλευτικού προσωπικού στη Νευρολογική, καμία ενίσχυση δεν έχει δοθεί μέχρι στιγμής. Το αποτέλεσμα είναι αφενός η επισφαλής περίθαλψη των ασθενών αφετέρου η εξουθένωση των νοσηλευτών της εν λόγω Κλινικής, στους οποίους χρωστούνται αρκετές μέρες ρεπό και αδειών. Το πρόβλημα θα επιδεινωθεί την τουριστική περίοδο, όταν ο αριθμός των νευρολογικών και ενδοκρινολογικών ασθενών που χρήζουν νοσηλείας πολλαπλασιάζεται και είναι εξαιρετικά δύσκολο οι νοσηλευτές να πάρουν τις καλοκαιρινές τους άδειες», αναφέρει η ανακοινωση.
Προσλήψεις
Έτσι για μια ακόμη φορά τονίζεται η ανάγκη για την ενίσχυση του προσωπικού με προσλήψεις. Όμως όπως λένε οι εργαζόμενοι, αντί για προσλήψεις μόνιμου προσωπικού για την πλήρη στελέχωση των νοσοκομείων, το Υπουργείο προωθεί την αξιολόγηση υπηρεσιών και εργαζομένων.
«Εργαλεία για την αξιολόγηση θα αποτελέσουν πρωτίστως το σύστημα κατηγοριοποίησης νοσηλειών DRGs και δευτερευόντως η ηλεκτρονική αξιολόγηση των ασθενών μετά το εξιτήριο. Πώς θα αξιολογούν άραγε οι ασθενείς τους νοσηλευτές που τρέχουν και δεν φτάνουν στη Νευρολογική κλινική και πώς θα αξιοποιηθούν τα στοιχεία από την αξιολόγηση αυτή;
Η αξιολόγηση αυτή θα αξιοποιηθεί για τον περαιτέρω περιορισμό της κρατικής χρηματοδότησης νοσοκομείων με μικρότερο «παραγόμενο έργο», ενδεχομένως και για την άρση της μονιμότητας λιγότερο αποδοτικών εργαζομένων. Στόχος του Υπουργείου δεν είναι η ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας με μόνιμο προσωπικό, αλλά η επέκταση της ιδιωτικοοικονομικής του λειτουργίας, με τη μεταβίβαση ολοένα μεγαλύτερου μέρους της ευθύνης για τη χρηματοδότησή του από το κράτος στους ίδιους τους ασθενείς.
Διεκδικούμε:
• Την άμεση ενίσχυση της Νευρολογικής-Ενδοκρινολογικής Κλινικής του ΠΑΓΝΗ με το απαραίτητο μόνιμο νοσηλευτικό προσωπικό, ώστε να παρέχονται ασφαλείς σύγχρονες υπηρεσίες περίθαλψης στους ασθενείς και να εξασφαλίζονται ανθρώπινες συνθήκες εργασίας και επαρκής χρόνος ανάπαυσης (ρεπό, άδειες) στο προσωπικό
• Χωριστό κατάλληλα εκπαιδευμένο μόνιμο νοσηλευτικό προσωπικό για τη ΜΑΦ εγκεφαλικών», καταλήγει η ανακοινωση
Διαβάστε επισης:
-
11 Ιουνιου 2025, 07:06Κρήτη: Πυροσβέστες αντιδρούν για τις μετακινήσεις τους από κλιμάκια και τα εκατοντάδες ρεπό που τους οφείλονται!
-
12 Ιουνιου 2025, 04:59Σκάνδαλο ΟΠΕΚΕΠΕ: Αποκαλύψεων συνέχεια και οι εξελίξεις κόβουν την ανάσα!
-
11 Ιουνιου 2025, 20:00Ηράκλειο: Συναγερμός για την αρπαγή 14χρονης
-
11 Ιουνιου 2025, 10:26Βολές στο κέντρο... της Τετάρτης!
-
11 Ιουνιου 2025, 12:00Σκάνδαλο στον ΟΠΕΚΕΠΕ: «Ξεσκονίζουν» 80.000 επιδοτήσεις με φοντο και τη... βιολογική μελισσοκομία
-
11 Ιουνιου 2025, 07:11Στάθης Φραγκιαδάκης: «Ας ξεκινήσει έστω από τώρα η επιδότηση της πραγματικής παραγωγής των προϊόντων»