Κρίσιμη σύσκεψη απόψε των κρητικών κτηνοτρόφων παρουσία του προέδρου του ΣΕΚ Δημήτρη Μόσχου-Θέμα η επιβίωση τους
αγαπημένα σου στη Google
Σε μια κρίσιμη σύσκεψη - με βάση τα όσα καταγράφονται λόγω της ευλογιάς των αιγοπροβάτων και του σκανδάλου του ΟΠΕΚΕΠΕ - προχωρούν οι κτηνοτρόφοι της Κρήτης.
Συμφωνα με την ανακοινωση που εξέδωσαν σήμερα στις 8 μμ, στα γραφεία της Ένωσης Ηρακλείου θα βρεθούν όλοι οι κτηνοτρόφοι και οι εκπρόσωποι τους για να συζητήσουν τα πολύ σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος τους, με επιπτώσεις τραγικές που καθιστουν το μέλλον της κτηνοτροφίας αβέβαιο.
Στη σύσκεψη θα μιλήσει και ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίς κ. Δημήτρης Μόσχος.
«Θα τα πούμε όλα και θα πράξουμε και τα ανάλογα. Πλέον θα χρειαστεί να πάρουσμε δύσκολες αποφάσεις για την επιβίωση όλου του κλάδου και σας θέλουμε όλους δίπλα μας, διότι δεν έχουμε το δικαίωμα να αφησουμε να εξαφανίσουν τον πρωτογενή κλάδου και ειδικά τώρα. Να είστε όλοι εκεί, είναι θέμα επιβίωσης», αναφέρει η σχετική ανακοινωση.
Tα υγιή αιγοπρόβατα
«Αντί να θανατώνονται τα υγιή αιγοπρόβατα, θα μπορούσαν να καταλήγουν στο τραπέζι των καταναλωτών, καθώς ο ιός της ευλογιάς δεν μεταφέρεται στον άνθρωπο». Τη θέση αυτή υπενθυμίζεται ότι εξέφρασε στο newshub.gr με αφορμή τον ερχομό του στο Ηράκλειο, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας, Δημήτρης Μόσχος. Ο συνδικαλιστής θα βρίσκεται το βράδυ, σε γενική συνέλευση των κτηνοτρόφων στα γραφεία της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ηρακλείου, όπου και θα μιλήσει για τα προβλήματα και την κοινή πανελλαδική δράση.
Όπως μας είπε ο Δημήτρης Μόσχος, «αυτό που μας ενδιαφέρει είναι να μην μεταδοθεί ο ιός στα ζώα. Δεν υπάρχει κανένα θέμα μεταφοράς του ιού στον άνθρωπο. Και θα μπορούσε να σφάζονται τα υγιή ζώα και να διακινούνται στην αγορά. Δείτε τι τραγικό λέμε. Στην Ελλάδα απαγορεύονται οι σφαγές και εισάγουμε από τη Ρουμανία που έχει ευλογιά. Που η Ρουμανία, ακολουθεί και αυτή το πρωτόκολλα της εκρίζωσης, αλλά ακολουθεί άλλη τακτική σε άλλα πράγματα»…
Στο μεταξύ, η θέση του ΣΕΚ αλλά και των κτηνοτρόφων της Κρήτης, είναι, να γίνονται εμβολιασμοί στις περιοχές που είναι μολυσμένες και περιμετρικά αυτών. Έτσι θα προστατευτεί η Κρήτη και η υπόλοιπη Ελλάδα, από την ανεξέλεγκτη μετάδοση του ιού.
Ωστόσο, ο Δημήτρης Μόσχος καταγγέλλει, ότι πίσω από την άρνηση της κυβέρνησης να εφαρμόσει τον περιμετρικό εμβολιασμό, βρίσκονται τα συμφέροντα των γαλακτοβιομηχανιών. Μάλιστα, απροκάλυπτα απαντάει το υπουργείο ότι αν γίνουν εμβολιασμοί θα έχουμε προβλήματα με τα εξαγωγές των προϊόντων, κυρίως προς τις τρίτες χώρες.
«Αυτό δεν ισχύει γιατί μιλάμε για παστεριωμένα προϊόντα», τονίζει ο ίδιος.
Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας, κάνει ιδιαίτερη αναφορά στα προβλήματα της Κρήτης, λέγοντας:
«Οι κτηνοτρόφοι της Κρήτης έχουν απόλυτο δίκιο. Εδώ και πέντε χρόνια, έχουμε προβάλλει το αίτημα για την Κρήτη: Πρώτον αυτό που παίρνουμε εμείς – τη συνδεδεμένη – που είναι τα 10 ευρώ, να πάει στα 30 για την Κρήτη και για όλη τη νησιωτική περιοχή της χώρας. Συν ότι η Κρήτη θα πρέπει να μπει στο μεταφορικό ισοδύναμο όπως είναι και στα υπόλοιπα νησιά. Θα πρέπει να τη δούμε σαν νησιωτική περιοχή. Είναι λάθος να εξαιρείται η Κρήτη από την υπόλοιπη νησιωτική Ελλάδα. Και υπάρχει και ζήτημα, όχι μόνο ότι είναι αυξημένο το κόστος παραγωγής, αλλά είναι και πιο φτηνά τα προϊόντα που παράγονται από τους κτηνοτρόφους της Κρήτης. Δηλαδή, η αξία γάλακτος σε σχέση με την Ηπειρωτική Ελλάδα έχει πολύ μεγάλη διαφορά. Εμείς στο 1,40 ευρώ το κιλό που έχουμε εδώ στην Καστοριά με το 1 ευρώ της Κρήτης, δεν συνάδει με την πραγματικότητα. Και αυτό διότι την ίδια ώρα, το κοστολόγιο στην Κρήτη είναι αυξημένο κατά 70% σε σχέση με το κοστολόγιο της υπόλοιπης Ελλάδας», όπως χαρακτηριστικά, επισημαίνει ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας Δημήτρης Μόσχος.
Αναφορικά με τις κινητοποιήσεις, ο πρόεδρος του ΣΕΚ δηλώνει, ότι από τα τέλη του Οκτώβρη με αρχές του Νοέμβρη, θα γίνονται γενικές συνελεύσεις σε ολόκληρη τη χώρα. Στόχος είναι να αποφασιστεί μία μέρα πανελλαδικών κινητοποιήσεων σε όλες τις μεγάλες πόλεις της χώρας.
-
23 Αυγουστου 2026, 09:20Συγκίνηση στο γάμο της Χριστίνας και του Στιβ στην Άρβη (Βίντεο) -
22 Αυγουστου 2026, 07:40Από τον Παναγιώτη Κονδύλη και τον Μιχάλη Χαραλαμπίδη στην Κύπρο του σήμερα. (Η Ελλάδα μπροστά στην ιστορική της ευκαιρία)* -
22 Αυγουστου 2026, 08:19Ευρωπαϊκό βόλεϊ γυναικών 2026: Πάλεψε, αλλά ηττήθηκε με 3-1 από την Τσεχία η Ελλάδα -
23 Αυγουστου 2026, 11:40Συντάξεις Σεπτεμβρίου: Όλες οι ημερομηνίες των πληρωμών -
22 Αυγουστου 2026, 07:00Ξεσηκώνονται οι δημόσιοι υπάλληλοι ενόψει... ΔΕΘ – Καταγγέλλουν το ΣτΕ και δεν κάνουν ούτε βήμα πίσω! -
22 Αυγουστου 2026, 15:0129 ιστορικά ξενοδοχεία «Ξενία» παίρνουν ξανά ζωή - Μεταξύ αυτών και του Ηρακλείου- Τα σχέδια και οι επενδύσεις για την επαναλειτουργία τους
