Κρήτη: «Δοκιμάζονται» οι αντοχές των Δομών Ψυχικής Υγείας στον Ν. Χανίων.
αγαπημένα σου στη Google
Κάτι παραπάνω από σοβαρό είναι το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι Δομές Ψυχικής Υγείας στην Κρήτη.
Πέρα από τα μείζονα ζητήματα που καταγράφονται στο ΠΑΓΝΗ και στο Ηράκλειο γενικότερα, εξίσουν σημαντικά προβληματα έχουμε και στα Χανιά.
Άλλο ένα στοιχείο που αποδεικνύει τη διαχρονικά εφαρμοζόμενη διαλυτική πολιτική σε βάρος των δομών Ψυχικής Υγείας, είναι ο τραυματισμός εργαζομένου του Κέντρου Ψυχικής Υγείας Χανίων που σημειώθηκε στις 19 Ιούνη, εξαιτίας πτώσης σοβάδων από την οροφή του κτιρίου.
Χαρακτηριστικό είναι ότι δεν έχει περάσει πολύς καιρός από τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων και τις καταγγελίες τους για την οριακή κατάσταση που έχει διαμορφωθεί σε βάρος ασθενών και εργαζόμενων.
Μάλιστα ο Βουλευτής του ΚΚΕ Μανόλης Συντυχάκης μέσα από Ερώτηση του για το θέμα επισημαίνει ότι για ολα τα παραπάνω ζητήματα και συγκεκριμένα:
-«Για τις στεγαστικές δομές (ξενώνες, ψυχογηριατρικά τμήματα, προστατευόμενα διαμερίσματα), που φιλοξενούν χρόνιους ψυχικά πάσχοντες και την τραγική υποστελέχωσή τους. Ως αποτέλεσμα της κατάστασης, η διαβίωση, η φροντίδα, η θεραπεία και υποστήριξη των ψυχικά πασχόντων είναι εξαιρετικά επισφαλής και ανεπαρκής, ενώ η ψυχοκοινωνική τους αποκατάσταση και εκπαίδευση ανύπαρκτη. Ταυτόχρονα, οι εργαζόμενοι βιώνουν την εργασιακή εξάντληση, όπως και την εργασιακή ομηρία, αφού διορισμοί μόνιμου νοσηλευτικού προσωπικού και άλλων επαγγελματιών υγείας έχουν να γίνουν από το 2009 και μέρος των ελλείψεων καλύπτεται με ελαστικά εργαζόμενους. Παράλληλα, αντί να δημιουργούνται νέες δομές για τις ανάγκες που υπάρχουν, δομές κλείνουν, όπως ο «Μύθος» , η «Ξαστεριά», ο «Μίτος», κ.α.
-Για το Κέντρο Ψυχικής Υγείας (ΚΨΥ) που υπολειτουργεί και δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις ανάγκες της πρωτοβάθμιας φροντίδας και πρόληψης, με μόνο 4 υπηρετούντες ψυχιάτρους (οι 2 τοποθετήθηκαν τους τελευταίους μήνες) και τις μεγάλες ελλείψεις σε άλλο προσωπικό π.χ. Επισκέπτες Υγείας και Νοσηλευτές, ειδικότητες απαραίτητες για την ολοκληρωμένη λειτουργία του.
-Για την ψυχιατρική κλινική του Γενικό Νοσοκομείο Χανίων που λειτουργεί με έναν γιατρό και οι εφημερίες καλύπτονται από τους ψυχιάτρους του Κέντρου Ψυχικής Υγείας, με αποτέλεσμα την ημέρα που έχουν εφημερία να μην καλύπτονται οι χρόνιοι ασθενείς του Κέντρου. Παιδοψυχίατρος δεν υπάρχει εδώ και πάνω από ενάμιση χρόνο, με αποτέλεσμα οι ανάγκες παιδιών και εφήβων ή να μένουν ακάλυπτες ή όποιοι γονείς μπορούν, να εξαναγκάζονται να απευθύνονται σε ιδιώτες γιατρούς», ζητά να ενημερωθεί πως τοποθετείται η κυβέρνηση, στην κατεύθυνση - προφανώς - της επιλυσης τους.
-
09 Σεπτεμβριου 2026, 23:25Αρνείται κάθε σχέση με το θάνατο Μαζωνάκη, ο ιδιοκτήτης του ιδιωτικού ιατρείου- Καταθέτει η γυναικολόγος σύζυγός του -
10 Σεπτεμβριου 2026, 12:00Στέλιος Βοργιάς: Η Κρήτη έχει πληρώσει με αίμα τις παραβάσεις στους κανόνες για την ανήλικη εργασία! (podcast) -
10 Σεπτεμβριου 2026, 10:52O διευθυντής της ΩΡΛ κλινικής του ΠΑΓΝΗ για το θάνατο του Γιώργου Μαζωνάκη - Τι αναφέρει για τις θεραπείες -
10 Σεπτεμβριου 2026, 09:00Ηράκλειο: Κοιτούσε στο κινητό τηλέφωνο του ενώ περπατούσε στον Κούλε και έπεσε στη θάλασσα! -
09 Σεπτεμβριου 2026, 21:25Η Ασφάλεια ανέλαβε την έρευνα για τον θάνατο του Γιώργου Μαζωνάκη - Αιχμές Γεωργιάδη για τη λειτουργία της ιδιωτικής κλινικής -
10 Σεπτεμβριου 2026, 07:00«Στο χέρι μας είναι να προστατεύσουμε την κτηνοτροφία στο νησί μας», λέει ο Περιφερειάρχης απευθυνόμενος στους Kρητικούς
