Κρήτη - Κορωνοϊός: Έρχονται στελέχη του υπουργείου Υγείας και του ΕΚΑΒ για επιτόπιους ελέγχους
Με αγωνία παρακολουθούν για μια ακόμη εβδομάδα οι αρμόδιες επιστημονικές και υγειονομικές αρχές πώς απλώνεται το τέταρτο κύμα κορωνοϊού απ΄ άκρη σε άκρη στην επικράτεια αλλά και τι αφήνει το πέρασμά του στα νοσοκομεία. Χθες το βράδυ ο αριθμός των νοσηλευόμενων ξεπέρασε τους 1.000, έπειτα από έναν μήνα εξιτηρίων και αποκλιμάκωσης, και ανήλθε στους 1.045, καταγράφοντας ωστόσο μια συνεχή ελεγχόμενη αύξηση.
Είναι ενδεικτικό ότι την Τετάρτη 14 Ιουλίου είχαν γίνει 115 εισαγωγές ασθενών, και το περασμένο 24ωρο έγιναν 178, με την εβδομαδιαία αύξηση των εισαγωγών στα νοσοκομεία να αγγίζει το 55%. Το ποσοστό του 52% των ενηλίκων πολιτών που έχουν εμβολιαστεί πλήρως κατά της λοίμωξης covid-19 στη χώρα αποτελεί ένα μέτριου ύψους τείχος ανοσίας, που δεν μπορεί προσώρας να αποτρέψει ή να εμποδίσει τον κορωνοϊό, και πλέον το κυρίαρχο μεταλλαγμένο στέλεχος Δέλτα (ινδικό), να κυκλοφορεί προκαλώντας νέες μολύνσεις και νέους ασθενείς.
Η μεταδοτικότητα του μεταλλαγμένου στελέχους – διπλάσια σε σχέση με εκείνη του αρχικού στελέχους κορωνοϊού που κυριαρχούσε πέρυσι το καλοκαίρι- προβληματίζει την επιστημονική κοινότητα, ωστόσο θολό είναι το τοπίο ακόμη για την έτερη βασική ιδιότητα κάθε μετάλλαξης, δηλαδή για τη μορφή της νόσου που προκαλεί, αν οδηγεί σε πιο σοβαρή λοίμωξη ή όχι. Σύμφωνα, πάντως, με τα στοιχεία του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), μέσα στην τελευταία εβδομάδα, από την περασμένη Τετάρτη μέχρι και χθες, καταγράφηκαν 19.223 νέα κρούσματα κορωνοϊού και 820 εισαγωγές ασθενών με σοβαρή νόσο covid-19 στο ΕΣΥ. Το αμέσως προηγούμενο επταήμερο είχαν καταγραφεί 16.258 κρούσματα και 452 εισαγωγές.
Ερχεται κλιμάκιο
Η σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χθες το πρωί στο συντονιστικό κέντρο του ΕΚΑΒ παρουσία του αναπληρωτή υπουργού Υγείας, Βασίλη Κοντοζαμάνη, του γενικού γραμματέα Υπηρεσιών Υγείας, κ. Ιωάννη Κωτσιόπουλου, του προέδρου του ΕΚΑΒ, κ. Νίκου Παπαευσταθίου και διοικητών Υγειονομικών Περιφερειών (ΥΠΕ) της χώρας, και ο εκ νέου προγραμματισμός της σε εβδομαδιαία βάση εφεξής δείχνει τα επιχειρησιακά αντανακλαστικά του αρμόδιου υπουργείου αλλά και την επείγουσα κατάσταση που πρέπει να αντιμετωπιστεί.
Στο πλαίσιο αυτό είχαν εισηγηθεί κατά την σύσκεψη της Τετάρτης να ενεργοποιηθεί και πάλι το σχέδιο παραχώρησης κλινών covid-19 στα μεγάλα νοσοκομεία, απλών σε αυτή τη φάση, καθώς ο μεγάλος αριθμός των ασθενών είναι νεότεροι σε ηλικία που καλύπτονται με νοσηλεία σε απλή κλινική και δεν οδηγούνται συνήθως σε ΜΕΘ. Στο επίκεντρο του επιχειρησιακού ενδιαφέροντος των αρμόδιων στελεχών του υπουργείου Υγείας βρίσκεται εκτός από την Αττική, και η Κρήτη. Στα νοσοκομεία του νησιού έγιναν χθες 18 νέες εισαγωγές και ο αριθμός των νοσηλευόμενων αγγίζει τους 100.
Ήδη οι αρμόδιοι διοικητές με την επικεφαλής της 7ης ΥΠΕ ξαναδιαβάζουν το σχέδιο για τη δέσμευση κλινών covid-19 ενώ κλιμάκιο στελεχών του υπουργείου Υγείας και του ΕΚΑΒ ετοιμάζονται για επιτόπιο έλεγχο της κατάστασης στην Κρήτη την ερχόμενη εβδομάδα.
-
05 Μαΐου 2026, 20:25Το προαναγγελθέν έγκλημα στην Αμμουδάρα: Από το θανατηφόρο τροχαίο του 2023, στην ενέδρα θανάτου και την ομολογία -
05 Μαΐου 2026, 12:57ΟΦΗ: Αυτή είναι η περιοχή που εξετάζουν οι Κρητικοί για το νέο γήπεδο και το Γεντί Κουλέ (Φωτο + Βίντεο) -
06 Μαΐου 2026, 15:37Θέμα Newshub.gr: Ανησυχία για πιθανή διασπορά του hantavirus εκτός του πλοίου MV Hondius -
05 Μαΐου 2026, 19:14Αμμουδάρα: Νεκρός από πυροβολισμούς ένας 20χρονος - Τι όπλισε το χέρι του δράστη -
06 Μαΐου 2026, 09:55Βολές στο κέντρο... της Τετάρτης! -
06 Μαΐου 2026, 07:00Εκτέλεση 20χρονου στην Αμμουδάρα: Το χρονικό ενός προαναγγελθέντος εγκληματος
