Κρήτη: Περιφέρεια και τοπική κοινωνία διαφωνούν με την πρόταση του Υπουργείου για τη Μονάδα καύσης απορριμμάτων
Στο επίκεντρο του Περιφερειακού Συμβουλίου Κρήτης ηρθε η εισήγηση του αρμόδιου Υπουργείου για τη δημιουργία Μονάδας Καύσης Απορριμμάτων στην Κρήτη. Μια πρόταση η οποία συνεχίζει να προκαλεί πολλές αντιδράσεις, αφού θεωρείται ανέφικτη και μη υλοποιήσιμη για την Κρήτη.
Στη διάρκεια της σημερινής συνεδρίασης αυτό που κατέστη σαφές είναι πως η εισήγηση της Περιφέρειας Κρήτης είναι αρνητική. «Διαφωνούμε με την πρόταση όπως εχει διατυπωθεί διότι μας αλλάζει το σχεδιασμό, όπως αυτός έχει γίνει από εμάς εδώ και δέκα χρόνια και επιμένουμε στην πρόταση που έχουμε καταθέσει και υλοποιούμε σταδιακα για διαφορετικό τρόπο διαχείρισης των απορριμμάτων, με στόχο την ανακύκλωση και την ταφή του ελαχιστου ποσοστού αυτών, όπως προβλέπεται από το Νόμο», είπε χαρακτηριστικά ο αρμόδιος αντιπεριφερειάρχης κ. Νίκος Ξυλούρης.

Σε σχέση με την πίεση που δυνητικά θα πρέπει να ασκήσει η Περιφέρεια Κρήτης για να μην επιβληθεί οποιαδήποτε άλλη πρόταση, ο κ. Ξυλούρης σημείωσε πως όλες οι αποφάσεις του Π.Σ. μπορεί να είναι γνωμοδοτικές, αλλά όπως λέει μια τεκμηριωμένη πρόταση που αφορά σε αυτό το θέμα, δεν μπορεί να παραβλεφθεί.
«Νομίζω ότι είναι πολύ δύσκολο να συνεχίσει να υποστηρίζεται μια πρόταση, εφόσον εμείς τεκμηριώσουμε την άρνηση μας», λέει ο κ. Ξυλουρης, που τονίζει ότι:
«η Περιφέρεια Κρήτης έχει σχεδιάσει έναν τρόπο διαχείρισης των απορριμμάτων σε σχέση με τους Δήμους (των οποίων είναι ευθύνη). Εχει γίνει λοιπον ενας περιφερειακός σχεδιασμός, εχει επικαιροποιηθεί τα τελευταία χρόνια και είναι σε εξέλιξη νέα επικαιροποίηση που λέει: Διαλογή στην πηγή. Διαχωρισμός με μηχανικό τρόπο στις εγκαταστάσεις που εχουν δημιουργηθει ή είναι υπό κατασκευή. Και τα υπολείμματα που δεν μπορούν να καούν να πηγαίνουν για ταφή.
Αυτός ο σχεδιασμός εχει ορίζοντα το 2035 με υπολείμματα που είχε ο δικός μας σχεδιασμός γύρω στο 25%. Το Υπουργείο δέχτηκε την ευρωπαική οδηγία που λέει πως πρέπει να αλλάξουμε το ποσοστό από το 25% στο 10% , να αλλάξει ο χρόνος απο το 2035 στο 2030, ενω εχει τη δυνατότητα να το εφαρμόσει ως το 2040. Το Υπουργείο λοιπόν έφερε νωρίτερα την εφαμρογή της διαδικασίας με αυστηρότερες προδιαγραφές για να φανεί ότι είναι μονόδρομος η καύση».

Και ο κ. Ξυλούρης κατέληξε λέγοντας πως: «για να θεωρηθεί ενεργειακή αξιοποίηση η καύση των απορριμμάτων θα πρέπει η ανάκτηση της ενέργειας να είναι 65% τουλάχιστον. Είναι όμως δύσκολο αυτό να γίνει παρα μόνο αν παραχθεί ηλεκτρική ενέργεια που θα διατίθεται στους πολίτες. Κάτι που για την Κρήτη είναι αδύνατο να γίνει. Αρα και υπό αυτή την έννοια η πρόταση του Υπουργείου δε μας βρίσκει συμφωνους».
Ο Ρουβίκωνας
Αξίζει να σημειωθεί ότι για το θέμα αυτό πραγματοποιησε παρέμβαση στο Περιφερειακό Συμβουλιο Κρήτηςο Ρουβικωνας. Μέλη της συλλογικοτητας προέβησαν σε άνοιγμα πανο για να διατρανωσουν και αυτά την αντίθεση τους στη δημιουργία εργοστασίου καύσης απορριμμάτων.

-
28 Απριλιου 2026, 21:30Μονή Χρυσοπηγής Χανίων: Τι συνέβη με τη μνημόνευση του Μητροπολίτη και το θέμα έφθασε στο Φανάρι -
30 Απριλιου 2026, 11:07Θανατηφόρο τροχαίο - Μεσαρά: Το απόγευμα το τελευταίο «αντίο» στη 12χρονη Αγλαΐα – Πενθούν οι συμμαθητές της, ακυρώνονται εκδηλώσεις -
29 Απριλιου 2026, 09:10Χανιά: Αναβολή στη δίκη των 4 εκκλησιαστικών παραγόντων και 2 λαϊκών για απείθεια-Τι είχε συμβεί σε Μονή και τους οδήγησε στη Δικαιοσύνη -
28 Απριλιου 2026, 22:45Θλίψη στις Αρχάνες για την απώλεια της Βικτώρια Τρέτσιακ -
29 Απριλιου 2026, 07:00Τυμπάκι: Έπεσαν απότομα οι τιμές στον παραγωγό, όχι όμως και στο ράφι – Στο newshub.gr οι εκπρόσωποι του συνεταιρισμού -
30 Απριλιου 2026, 09:25Στο πένθος η Μεσαρά: Δεν τα κατάφερε η 12χρονη που τραυματίστηκε στο τροχαίο - Υπέκυψε τα ξημερώματα στο ΠΑΓΝΗ
