Κτηματολόγιο: Με αιτήσεις αναγνώρισης σε Ειρηνοδικεία θα συμπεριληφθούν τα κατατμημένα κληροτεμάχια
αγαπημένα σου στη Google
Το κτηματολόγιο θα κάνει δεκτές τις αιτήσεις που αφορούν στα κατατμημένα κληροτεμάχια, ανεξάρτητα από την προθεσμία προανάρτησης.
Γι αυτό και οι ιδιοκτήτες τους καλούνται να αξιοποιήσουν τη διαδικασία του άρθρου 39 του ν.4673/20.
Το ζήτημα που έχει ανακύψει με τα κληροτεμάχια που δεν αναγνωρίζει το κτηματολόγιο και της, κατά συνέπεια, ανάγκης παράτασης των προθεσμιών προανάρτησης συζητήθηκε στη Βουλή μετά από επίκαιρη ερώτηση του Γραμματέα της Κ.Ο του Κίνηματος Αλλαγής και Βουλευτή Ηρακλείου Βασίλη Κεγκέρογλου προς το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης.
Ο κ.Κεγκέρογλου κατά την ανάπτυξη της ερώτησης του, επεσήμανε ότι από την προανάρτηση του Κτηματολογίου δεν αναγνωρίζονται οι δηλώσεις ιδιοκτητών που έχουν τμήματα κληροτεμάχιων που προέρχονται από κατάτμηση και ιδιαίτερα στην Κρήτη και στο Ηράκλειο, όπου πάνω από το 30% των εκτάσεων ανήκουν σε Μικρασιάτες.
Σύμφωνα με μακρά και ομοιόμορφη πρακτική που ακολουθείται πολλά κληροτεμάχια έχουν μεταβιβαστεί από τους αρχικούς δικαιούχους με άτυπη γονική παροχή, είτε μετά από κατάτμηση αλλά ακόμη και σε πολλές περιπτώσεις με συμβολαιογραφικές πράξεις για μεταβιβάσεις ακινήτων μετά από κατάτμηση.
Ο Βουλευτής μετέφερε παράλληλα και το αίτημα όλων όσοι ασχολούνται με το κτηματολόγιο οι οποίοι θεωρούν ασφυκτικό το χρονικό πλαίσιο για την κατάθεση των αιτήσεων επανεξέτασης για τα λάθη που προκύπτουν από την προανάρτηση, όπως αυτά των κληροτεμαχίων και ζήτησε την παράταση της προθεσμίας.
Ο αρμόδιος Υφυπουργός στην απάντηση του, παρέπεμψε στο άρθρο 39 του ν.4673/20, σύμφωνα με το οποίο οι προθεσμίες για την επικύρωση ανώμαλων δικαιοπραξιών (συμπεριλαμβανομένων και αυτών που αφορούν στα κληροτεμάχια), έχουν παραταθεί για πέντε ακόμη χρόνια από τη λήξη τους δηλαδή μέχρι τις 22 Μαρτίου 2024.
Συνεπώς οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να καταθέσουν τις αιτήσεις αναγνώρισης στα ειρηνοδικεία και να κάνουν όλα όσα απαιτούνται με τις αρμόδιες ΔΟΥ για τα κληροτεμάχια που έχουν στην κατοχή τους. Αυτές τις αναγνωριστικές πράξεις το Κτηματολόγιο θα τις κάνει δεκτές, όπως δεσμεύτηκε ο Υφυπουργός, από την προθεσμία της προανάρτησης.
Επιπλέον οι ενδιαφερόμενοι θα έχουν και την δυνατότητα αντιρρήσεων ακόμη και μετά την ανάρτηση.
Δείτε το σχετικό βίντεο:
-
20 Ιουλιου 2026, 11:33Καύσωνας: Πότε θα βγάλει απαγόρευση εργασίας το Υπουργείο Εργασίας - Αφόρητες καταστάσεις για τους εργαζόμενους στην Κρήτη -
19 Ιουλιου 2026, 21:40Επίδομα αδείας: Πότε οφείλουν οι εργοδότες να το καταβάλλουν - Υποχρεωτικό όπως και τα δώρα Χριστουγέννων και Πάσχα -
20 Ιουλιου 2026, 07:15Αλεξάνδρα Θεοφίλη: Η Ελλάδα θα πάψει να είναι χώρα μικρών ιδιοκτητών! (podcast) -
20 Ιουλιου 2026, 11:20Βολές στο κέντρο... της Δευτέρας! -
20 Ιουλιου 2026, 07:06Αποκλειστικό: Δεύτερη επιστολή από το Συνήγορο του Πολίτη για τους σεισμόπληκτους του Αρκαλοχωρίου - Ερχεται και νέα αυτοψία -
19 Ιουλιου 2026, 17:30Συνθήκες καύσωνα μέχρι την Τετάρτη - Συνεδρίασε η Επιτροπή Εκτίμησης Κινδύνου
