Δομή μεταναστών: Οι κάτοικοι παίρνουν θέση μετά τη συνάντηση και τα τελεσίγραφα του Υπουργού
αγαπημένα σου στη Google
Ενα 24ωρο περίπου μετά από την συνάντηση που έγινε στην Αθήνα ανάμεσα στον Υπουργό Μετανάστευσης και αντιπροσωπεία από το Ηράκλειο για τη Δομή στους Αθανάτους, οι κάτοικοι της περιοχής Ηρακλείου - Μοιρών παίρνουν θέση.
Με ανάρτηση - ανακοινωση τους, καταθέτουν τις αποψεις τους, όπως αυτές εκφράστηκαν εξάλλου μέσα από τις τοποθετήσεις των εκπροσώπων τους στην Αθήνα.
Συμφωνα με τους ίδιους κατατέθηκε στον Υπουργό συγκεκριμένη τεχνική έκθεση για το ακίνητο Σκουλούδη.
Μια έκθεση που επισημαίνει σοβαρά ζητήματα: μη οριοθετημένο ρέμα, αμφισβητούμενες πολεοδομικές τακτοποιήσεις, απουσία τεκμηριωμένης κυκλοφοριακής σύνδεσης και ανάγκη έκδοσης νέας οικοδομικής άδειας και νόμιμης αλλαγής χρήσης.

«Ο Υπουργός δήλωσε ότι αναμένει, εντός δέκα ημερών, επίσημη και θεσμική πρόταση για εναλλακτικό χώρο.
Οι δέκα αυτές ημέρες πρέπει να αξιοποιηθούν με υπευθυνότητα από όλους τους αρμόδιους φορείς. Η Περιφέρεια, ο Δήμος και οι εμπλεκόμενες υπηρεσίες οφείλουν να συνεργαστούν άμεσα και να καταθέσουν μια νόμιμη, ασφαλή και κοινωνικά βιώσιμη λύση.
Παράλληλα, ζητάμε συγκεκριμένες και έγγραφες απαντήσεις:
Υπάρχουν όλες οι νόμιμες άδειες για το ακίνητο Σκουλούδη;
Έχει ελεγχθεί επίσημα η ασφάλεια του χώρου;
Έχει οριοθετηθεί το ρέμα;
Υπάρχει εγκεκριμένη και ασφαλής κυκλοφοριακή σύνδεση;
Με ποια διοικητική πράξη συνεχίζονται οι εργασίες;
Η πολιτική βούληση δεν μπορεί να υποκαταστήσει τις άδειες, τους τεχνικούς ελέγχους και την προστασία της ανθρώπινης ζωής.
Οι δέκα ημέρες δεν είναι χρόνος αναμονής. Είναι χρόνος ευθύνης και δράσης.
Περιμένουμε από τους θεσμικούς φορείς να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να καταθέσουν έγκαιρα μια πραγματική εναλλακτική πρόταση.
Πρώτα η νομιμότητα. Πρώτα η ασφάλεια. Πρώτα ο σεβασμός στον τόπο και στους ανθρώπους», τονίζουν οι ίδιοι.
Δήλωση Χάρη Μαμουλάκη για το τελεσίγραφο
Με αφορμή το τελεσίγραφο του Υπουργού Μετανάστευσης & Ασύλου προς την Περιφερειακή και Τοπική Αυτοδιοίκηση, τους Φορείς και τους εκπροσώπους των κατοίκων της περιοχής των Αθανάτων για τη λειτουργία της δομής προσωρινής κράτησης μεταναστών, ο ανεξάρτητος Βουλευτής Ηρακλείου Χάρης Μαμουλάκης προχώρησε στην ακόλουθη δήλωση:
«Η διαχείριση του μεταναστευτικού αποτελεί ένα σοβαρό εθνικό ζήτημα και προφανώς απαιτεί λύσεις, σχέδιο και τη συνεργασία της Πολιτείας με την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι αποφάσεις με σημαντικές συνέπειες για τις τοπικές κοινωνίες μπορούν να λαμβάνονται ερήμην τους και, πολύ περισσότερο, υπό καθεστώς τελεσιγράφων.
Η κυβέρνηση είχε τρία χρόνια στη διάθεσή της για να διαμορφώσει, σε ουσιαστική διαβούλευση με την Περιφέρεια, τους Δήμους και τις τοπικές κοινωνίες, έναν ολοκληρωμένο και κοινά αποδεκτό σχεδιασμό για τη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών στην Κρήτη. Δεν το έκανε. Απέτυχε. Και σήμερα, αφού άφησε το πρόβλημα να χρονίζει, εμφανίζεται με μία ειλημμένη απόφαση για τους Αθανάτους και ζητά από την Αυτοδιοίκηση μέσα σε περίπου δέκα ημέρες να βρει εναλλακτική λύση, ενώ οι διαδικασίες για τον συγκεκριμένο χώρο συνεχίζονται κανονικά. Αυτό δεν είναι θεσμικός διάλογος. Είναι μεταφορά της κυβερνητικής ευθύνης στην Αυτοδιοίκηση με το μαχαίρι στον λαιμό. Λύση πρέπει να βρεθεί. Με σοβαρότητα, συγκεκριμένα κριτήρια, νομιμότητα και δίκαιη κατανομή των βαρών. Όχι όμως με αιφνιδιασμούς και τετελεσμένα.
Η Κρήτη έχει αποδείξει την αλληλεγγύη και την υπευθυνότητά της. Δικαιούται από την Πολιτεία τον ίδιο σεβασμό και, κυρίως, έναν πραγματικό διάλογο πριν από τις αποφάσεις, όχι αφού αυτές έχουν ήδη ληφθεί.».
Διαβάστε επισης:
Ηράκλειο: Αμετακίνητος ο Θάνος Πλεύρης στη Δομή Μεταναστών - Το μόνο ενδεχόμενο να αλλάξει η απόφαση
Μαρία Καναβάκη προς Υπουργό για Δομη: Το Ηράκλειο να αναλάβει την ευθύνη, αλλά αυτή που του αναλογεί
-
09 Σεπτεμβριου 2026, 11:15Νέα κρίση προ των πυλών στη σχέση Κρητικής Εκκλησίας-Πατριαρχείου εξαιτίας των Σταυροπηγιακών Μονών -
07 Σεπτεμβριου 2026, 19:50Κομμωτής με παρουσία στην τηλεόραση έκλεψε γυαλιά ηλίου και φυλαχτό από μαγαζί στη Μύκονο -
07 Σεπτεμβριου 2026, 17:52Ν. Ταχιάος: «Μέχρι τέλος του χρόνου η δημοπράτηση του Φράγματος Πλατύ Ποταμού» -
07 Σεπτεμβριου 2026, 21:30Πλήθος κόσμου στην Καρκαδιώτισσα στην τιμιτική βραδιά για το Μιχάλη Σταυρακάκη-Νιδιώτη -
08 Σεπτεμβριου 2026, 07:45Θεόδωρος Τσίκας: Ξεθάρρεψε επί Τραμπ η Ακροδεξιά στην Ευρώπη! Οι εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά, η ΔΕΘ και ποια η δυναμική των κομμάτων (podcast) -
07 Σεπτεμβριου 2026, 19:07Ηράκλειο: Συμβολικός αποκλεισμός του δρόμου από τους κατοίκους Ηρακλείου- Μοιρών για την προωθούμενη δομή μεταναστών
