Λότζια: Λιμάνι, ΒΟΑΚ και αεροδρόμιο στο επίκεντρο - Ολες οι εξελίξεις και η ενημέρωση από το Δήμαρχο Ηρακλείου
Τρια ηταν τα βασικά θέματα που απασχόλησαν το Δημοτικό Συμβούλιο Ηρακλείου. Αυτά ήταν το Λιμάνι, ο ΒΟΑΚ και αεροδρόμιο «Νίκος Καζαντζάκης, τα οποία βρέθηκαν στην κορυφή της ατζέντας του Δημοτικού Συμβουλίου
Το θέμα του λιμανιού του Ηρακλείου τέθηκε επί τάπητος στη διάρκεια της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου που διεξάγεται σημερα το απόγευμα.
Χαρακτηριστικά ο Δήμαρχος Ηρακλείου κ. Αλέξης Καλοκαιρινός είπε για το λιμάνι του Ηρακλείου ότι ο Δήμος θα διεκδικήσει αντισταθμιστικά οφέλη για το λιμάνι από το 2019
Πιο συγκεκριμένα για την πώληση του πλειοψηφικού ποσοστού του Ο.Λ.Η. Α.Ε., ο κ Καλοκαιρινός τόνισε ότι ο Δήμος Ηρακλείου πέτυχε να συμπεριληφθεί στο νομοσχέδιο η παροχή Έκτακτου Αντισταθμιστικού Τέλους η οποία δεν είχε συμπεριληφθεί κατά την κατάθεσή του.

Επισήμανε ότι ο Δήμος Ηρακλείου θα συνεχίσει να διεκδικεί την συμμετοχή του στο Δ.Σ. του Ο.Λ.Η. Α.Ε. και στη Διοίκηση του Λιμενικού Ταμείου, την παραχώρηση των τριών ακινήτων του Θεατρικού Σταθμού, του πρώην ΚΤΕΛ και του Λιμενικού Περιπτέρου, καθώς την άμεση έκδοση της Κ.Υ.Α. για την μεταβίβαση προς τον Δήμο Ηρακλείου των τμημάτων της χερσαίας ζώνης που απελευθερώθηκαν. Ταυτόχρονα, θα επιδιώξει συνάντηση και με τον παραχωρησιούχο, έτσι ώστε να γίνει μια πρώτη διερεύνηση των προθέσεων συνεργασίας με την τοπική κοινωνία.
Ο ΒΟΑΚ
Ο Δήμαρχος Ηρακλείου, παρουσία και του Γιωργου Αγαπάκη του Γενικου Διευθυντή Τεχνικών έργων της Περιφέρειας Κρήτης, ενημέρωσε και για το ζήτημα της παράκαμψης Ηρακλείου του ΒΟΑΚ.
Με αφορμή την πρόσφατη συνάντησή του στην Αθήνα με τον Υφυπουργό Υποδομών Νίκο Ταχιάο, ο Αλέξης Καλοκαιρινός επεσήμανε ότι παραμένει σε ισχύ η προσφυγή του Δήμου στο ΣτΕ.
Ενημέρωσε και για τις προτάσεις που έχει καταθέσει ο Δήμος Ηρακλείου οι οποίες δίνουν λύσεις για την ομαλή κυκλοφοριακή σύνδεση της πόλης εκατέρωθεν του ΒΟΑΚ. Πρόκειται για προτάσεις που περιλαμβάνουν την κατασκευή άνω διαβάσεων πεζών Cut & Covers, επανασχεδιασμό των κόμβων των κάτω διαβάσεων, την κατασκευή πλήρους παράπλευρου οδικού δικτύου, την τοποθέτηση ηχοπετασμάτων, καθώς και την απορροή και διόδευση των όμβριων υδάτων.
Yπενθυμίζεται ότι ΒΟΑΚ και αξιοποίηση έκτασης αεροδρομίου «Νίκος Καζαντζάκης» ειχαν βρεθεί στο επίκεντρο συνάντησης του Δημάρχου Ηρακλείου με τον Υφυπουργό Υποδομών & Μεταφορών στην Αθήνα τις προηγουμενες ημερες.
Αργά το απόγευμα της Τετάρτης 24/7 ειχε ολοκληρωθεί η συνάντηση εργασίας του Δημάρχου Ηρακλείου Αλέξη Καλοκαιρινού με τον Υφυπουργό, αρμόδιο για θέματα Υποδομών, Νίκο Ταχιάο, με την ατζέντα να περιλαμβάνει τα θέματα του ΒΟΑΚ και της αξιοποίησης της έκτασης του αεροδρομίου Ηρακλείου «Νίκος Καζαντζάκης».

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε σε καλό κλίμα, με αίσθηση συναντίληψης και εμφανή τη διάθεση συνεργασίας, με τις δυο πλευρές να αναγνωρίζουν την αναγκαιότητα να πραγματοποιηθεί το έργο του ΒΟΑΚ με τη μέγιστη δυνατή ωφέλεια για τον Δήμο Ηρακλείου. Για την αξιοποίηση της έκτασης του σημερινού αεροδρομίου αναμένεται η διαπίστωση από την Πολιτεία των δεδομένων για το ιδιοκτησιακό καθεστώς, για την οποία ο Δήμος Ηρακλείου διαθέτει συγκεκριμένη τεκμηρίωση.
Στην συνάντηση συμμετείχαν επίσης υπηρεσιακά στελέχη του Υπουργείου Υποδομών & Μεταφορών, η Γενική Γραμματέας του Δήμου Ηρακλείου Μαρία Σκραφνάκη και ο Ειδικός Σύμβουλος του Δημάρχου Σπύρος Δοκιανάκης. Ο Υπουργός Υποδομών & Μεταφορών Χρήστος Σταϊκούρας, παρά το ήταν προγραμματισμένο να συμμετέχει στην σύσκεψη, λόγω έκτακτων Κοινοβουλευτικών υποχρεώσεων που προέκυψαν από την καθυστέρηση ψήφισης νομοσχεδίου του Υπουργείου, δεν συμμετείχε στην συνάντηση.
Το αεροδρομιο
Για το ζήτημα αξιοποίησης της έκτασης του αεροδρομίου «Νίκος Καζαντζάκης», ο Αλέξης Καλοκαιρινός εστίασε στη νέα στρατηγική της Δημοτικής Αρχής η οποία θέτει ως προϋπόθεση για κάθε συζήτηση την αναγνώριση του ιδιοκτησιακού καθεστώτος της έκτασης.
Αναφέρθηκε στον Δήμο Ηρακλείου, τόσο με τον ρόλο του συνδικαιούχου του έργου όσο και τη θεσμική του αρμοδιότητα, καθώς επίσης και στη διαδικασία εκπόνησης του Τοπικού Πολεοδομικού Σχεδίου του Δήμου Ηρακλείου.
Ένα Σχέδιο που βρίσκεται σε εξέλιξη και με τις κατευθύνσεις του οποίου θα πρέπει να εναρμονιστεί η όποια πρόταση αξιοποίησης της περιοχής.

Αναφέρθηκε επίσης στην αναγκαιότητα συν - καθορισμού της περιοχής επέμβασης, καθώς και στα επιθυμητά αποτελέσματα της μελλοντικής ανάπλασης, που θέτουν, μεταξύ άλλων, τα οφέλη της περιοχής της Νέας Αλικαρνασσού ψηλά στις προτεραιότητες της Δημοτικής Αρχής.
Ο Αλέξης Καλοκαιρινός επισήμανε ότι ο Δήμος Ηρακλείου οφείλει παρά πολλά στους ανθρώπους της τότε Κοινότητας Νέας Αλικαρνασσού, που πέτυχε με απόφαση του ΣτΕ το 1990 να κατοχυρώσει τις ιδιοκτησίες της. Ιδιοκτησίες οι οποίες σήμερα είναι του Δήμου Ηρακλείου
Διαβάστε επισης:
-
15 Απριλιου 2026, 11:10Βολές στο κέντρο... της Τετάρτης! -
15 Απριλιου 2026, 07:05Γιώργος Αϋφαντής: Ο πόλεμος στο Ιράν, ευκαιρία για τα κυριαρχικά μας δικαιώματα! Ο Τραμπ στρατηγικά χαμένος! (podcast) -
15 Απριλιου 2026, 08:50Λειψυδρία – Κρήτη: «Ανάσα» από τις βροχοπτώσεις αλλά το ζητούμενο είναι οι μόνιμες λύσεις -
15 Απριλιου 2026, 15:42Ανθρωποκυνηγητό στην Κρήτη: Δραπέτης φυλακών έκανε δύο επιθέσεις με μαχαίρι μέσα σε λίγη ώρα -
14 Απριλιου 2026, 23:16ΕΣΠΑ: Αρχίζουν οι αιτήσεις της δράσης για την ενίσχυση νέων πτυχιούχων -
15 Απριλιου 2026, 10:50Οι ανώνυμες επιστολές για οικογένειες από την Κρήτη που άνοιξαν τον «ασκό του Αιόλου» στον ΟΠΕΚΕΠΕ
