Νέες επιχειρήσεις διάσωσης μεταναστών σε Καλούς Λιμένες, Ψαρή Φοράδα και Γαύδο
Σε νέες επιχειρήσεις διάσωσης μεταναστών ενεπλάκησαν οι λιμενικές Αρχές της Κρήτης από χθες το βράδυ μέχρι σήμερα το πρωί.
Λέμβος με 33 μετανάστες εντοπίστηκε 48 ναυτικά μίλια νοτιοανατολικά της Γαύδου από πλοίο σημαίας Νησιών Κέιμαν.
Άμεσα κινητοποιήθηκε το Λιμενικό και η Frontex με πλοίο της οποίας μεταφέρθηκαν στο λιμάνι της Αγίας Γαλήνης.
Μια δεύτερη επιχείρηση είχαμε 45 ναυτικά μίλια νοτιοανατολικά των Καλών Λιμένων, όπου εντοπίστηκαν από περιπολικό του Λιμενικού 27 άτομα που επέβαιναν σε λέμβο.
Άμεσα προχώρησε η διαδικασία περισυλλογής και η μεταφορά τους στους Καλούς Λιμένες.
Μεταξύ των ατόμων που εντοπίστηκαν, και μέσα στην ημέρα θα μεταφερθούν σε χώρο προσωρινής παραμονής στο Ηράκλειο, βρίσκονται γυναίκες, αλλά και ένα βρέφος.
Σύμφωνα με το Λιμενικό, με λίγη ώρα διαφορά μια ακόμα λέμβος εντοπίστηκε 2,5 ναυτικά μίλια νοτιοανατολικά της Ψαρής Φοράδας του δήμου Βιάννου.
Σε αυτήν επέβαιναν 35 άτομα, που επίσης περισυνελέγησαν από σκάφος του Λιμενικού και μεταφέρθηκαν στην Ιεράπετρα.

Παραμένει στην Κιτρένωση η χθεσινή καραβιά μαμούθ
Να θυμίσουμε πως πάνω από 530 μετανάστες εντοπίστηκαν χθες σε αλιευτικό σκάφος νότια της Κρήτης όπου στήθηκε μεγάλη επιχείρηση από Λιμενικό και Frontex για τη διάσωση τους.
Οι μετανάστες μεταφέρθηκαν στο κτίριο της Κιτρένωσης στο Ρέθυμνο για προσωρινή φιλοξενία.

Όπως δήλωσε ο δήμαρχος Γιάννης Ταταράκης στο newshub.gr, οι μετανάστες μεταφέρθηκαν με 10 ναυλωμένα λεωφορεία στον χώρο της «Κιτρένωσης», όπου, όπως επισημαίνει, οι συνθήκες παραμένουν ακατάλληλες για τη διαμονή τους.
«Δυστυχώς, είμαστε και πάλι θεατές στο ίδιο έργο», τόνισε ο κ. Ταταράκης, προσθέτοντας ότι η Περιφερειακή Ένωση Δήμων (ΠΕΔ) Κρήτης και ο πρόεδρός της δεν έχουν λάβει τις απαραίτητες πρωτοβουλίες για να εντοπιστούν κατάλληλοι χώροι στο νησί, ώστε να διασφαλίζεται η αξιοπρεπής φιλοξενία των μεταναστών.
Ο δήμαρχος διευκρίνισε ότι ο Δήμος Αγίου Βασιλείου έχει αναλάβει τη σίτιση των μεταναστών για τις πρώτες τρεις μέρες, ενώ σε επόμενο στάδιο αναμένεται η μεταφορά τους στην ηπειρωτική Ελλάδα.
-
18 Μαΐου 2026, 11:12Βολές στο κέντρο... της Δευτέρας! -
18 Μαΐου 2026, 07:00Κρήτη: Εκτεθειμένες οι περιουσίες των Ρεθυμνιωτών ελέω...Κτηματολογίου - Στα «κάγκελα» όλοι οι Δήμοι -
17 Μαΐου 2026, 20:30Ηράκλειο: Σε κλίμα κατάνυξης ο εορτασμός της 60ής επετείου της Επανακομιδής της Τίμιας Κάρας του Αγίου Αποστόλου Τίτου -
17 Μαΐου 2026, 13:26Τιμία Κάρα Αγίου Αποστόλου Τίτου: Με λαμπρότητα και κατάνυξη το Ηράκλειο γιορτάζει απόψε την 60η επέτειο επανακομιδής -
17 Μαΐου 2026, 21:38Ελευσίνα: Δύο σοβαρά τραυματίες μετά από τροχαίο -
17 Μαΐου 2026, 11:49Ο Κώστας Τριγώνης στο newshub.gr: Εκδήλωση στο Ηράκλειο για τον δημοσιογράφο-συγγραφέα Άρη Φακίνο (podcast)
