Σκληρή μάχη στο Δημοτικό Συμβούλιο Ηρακλείου – «Πέρασε» η αύξηση των δημοτικών τελών αλλά μόνο από την παράταξη Καλοκαιρινού
αγαπημένα σου στη Google
Με την ψήφο μόνο των συμβούλων της παράταξης του Αλέξη Καλοκαιρινού πέρασε χθες αργά τη νύχτα η πρόταση για αύξηση των τελών που θα πληρώνουν οι δημότες του Ηρακλείου με βάση τον προϋπολογισμό του 2026. Μια από τις πιο σκληρές μάχες στο Δημοτικό Συμβούλιο Ηρακλείου, με την αντιπολίτευση να χρησιμοποιεί ιδιαίτερα σκληρές εκφράσεις για την πλειοψηφία της δημοτικής αρχής, πραγματοποιήθηκε χθες το βράδυ, με την πλειοψηφία να υπερψηφίζει την αύξηση των δημοτικών αρχών και σύσσωμη την αντιπολίτευση να την καταψηφίζει και με εκφράσεις και επιχειρήματα ιδιαιτέρως σοβαρά. Κι αυτό, παρά τις αντιπαραθέσεις μεταξύ των δημοτικών παρατάξεων.
Έως 43 έως και 50% αυξήθηκαν τα τέλη καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού, σε μία πόλη που όπως είπαν όλοι οι εκπρόσωποι των δημοτικών παρατάξεων, να μην εμφανίζει σε καμία περίπτωση μια εικόνα τέτοια που να δικαιολογεί τόσο μεγάλες αυξήσεις!
Για πάρα πολύ ώρα, μάλιστα, ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος των Οικονομικών Γιώργος Αγριμανάκης, είχε κάνει λάθος – κατά τη δική του ομολογία – βάζοντας σε έναν κωδικό που δεν ήταν ο σωστός, την πληρωμή των σχολικών καθαριστριών. Τότε, ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Δημήτρης Δουλουφάκης, κατακεραύνωσε τη δημοτική αρχή, λέγοντας πως είναι απαράδεκτο ο δήμος Ηρακλείου να αναλαμβάνει μια δαπάνη που ανήκει στο κεντρικό κράτος!
Μετά από πάρα πολύ ώρα, ο Γιώργος Αγριμανάκης παραδέχτηκε ότι έγινε λάθος από τους υπηρεσιακούς παράγοντες και είπε ότι πρόκειται για έναν άλλο κωδικό και όχι για τον κωδικό των σχολικών καθαριστριών!
Αργότερα, οι επικεφαλης των παρατάξεων τοποθετήθηκαν και χρησιμοποίησαν πολύ σκληρή γλώσσα κατά της δημοτικής αρχής, τονίζοντας πως πρόκειται για μια δημοτική αρχή που πέρυσι «πάγωνε» τα τέλη – δια στόματος Καλοκαιρινού – και φέτος τα αυξάνει και μάλιστα μέχρι το 43% και μάλιστα χωρίς καμία ουσιαστική ανταποδοτικότητα. Αντίθετα, όπως είπαν, το Ηράκλειο είναι από τις πιο βρώμικες πόλεις της χώρας και την ίδια ώρα, ο δήμος λέει στους δημότες «πληρώστε αυτά τα τέλη και σε έναν χρόνο θα δείτε την ανταποδοτικότητα τους»!
Όλοι χαρακτήρισαν με τον χειρότερο τρόπο, την ανάθεση του έργου της καθαριότητας σε εργολάβο, κάτι που γίνεται και με άλλους τομείς στην πόλη αντί να αναλάβει ο δήμος να αναβαθμίσει τις υπηρεσίες του με τα υφιστάμενα τέλη, σε μια τόσο τραγική περίοδο για την οικονομική κατάσταση των νοικοκυριών.
Εξάλλου, όλοι οι επικεφαλής της αντιπολίτευσης κάλεσαν τη δημοτική πλειοψηφία να αποσύρει τις αυξήσεις των δημοτικών τελών.
Σκληρή γλώσσα
Ο Μιχάλης Καραμαλάκης τόνισε μεταξύ άλλων: «Μιλάμε για τη μεγαλύτερη αύξηση ανταποδοτικών τελών στην ιστορία του δήμου Ηρακλείου. Η ανταποδοτικότητα απουσιάζει. Η εικόνα της πόλης δεν δικαιολογεί αυξήσεις. Τα τέλη καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού είναι ανταποδοτικά όπως γνωρίζουμε όλοι. Αυξάνονται όμως όταν αυξάνεται και το επίπεδο των υπηρεσιών μας. Τι συνέβη όμως το 2025 στο Ηράκλειο; Η πόλη βρέθηκε πιο βρώμικη από κάθε άλλη πόλη. Γέμισε σκουπίδια. Οι κάδοι ξεχείλισαν. Η αποκομιδή καθυστερούσε. Οι πολίτες διαμαρτύρονταν καθημερινά για απορρίμματα, κάδους, οδοκαθαρισμό. Ολόκληρες γειτονιές και δρόμοι στο σκοτάδι. Υπάρχουν σοβαρά προβλήματα και στο φωτισμό που επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό την ασφάλεια».
Σύμφωνα με τον ίδιο, «όταν οι υπηρεσίες χειροτερεύουν, πώς είναι δυνατόν να αυξάνονται τα τέλη; Πώς ακριβώς εντοπίζεται η ανταποδοτικότητα; Πότε ξαναείδαμε αύξηση 61% στα ανταποδοτικά τέλη; Από ποιο δήμο της χώρας; Η πόλη βρίσκεται στη χειρότερη κατάσταση καθαριότητας των τελευταίων δεκαετιών. Η κορυφαία απόδειξη; Το Ηράκλειο τελευταίο στην καθαριότητα. Τελευταίο σε όλη τη χώρα».
Ακολούθησε η Μαρία Καναβάκη που είπε μεταξύ άλλων: «Να μου επιτρέψετε να εκφράσω τη δυσαρέσκεια μου αλλά και να διαμαρτυρηθώ για τον τρόπο προετοιμασίας και παρουσίασης της σημερινής εισήγησης. Πρόκειται για ένα πολύ σοβαρό θέμα, από τα σημαντικότερα που συζητάμε κάθε χρόνο τέτοια εποχή. Και συνδέεται άμεσα, με τους συμπολίτες μας».
Η Μαρία Καναβάκη είπε συγκεκριμένα: «Αγανακτήσαμε να δούμε τι γίνεται με τις σχολικές καθαρίστριες. Αγανακτήσαμε να πάρουμε απαντήσεις και μάλιστα υπήρξε και κάποια ειρωνεία αν θα μας απαντηθούν ή όχι».
Σύμφωνα με την ίδια, «όλο αυτό τον καιρό πήρατε τις αποφάσεις μόνοι σας και παράλληλα ούτε μπορέσατε, ούτε μπορέσατε να λύσετε τα προβλήματα της καθημερινότητας. Κι έρχεται σήμερα να επιβάλλεται αυξήσεις της τάξεως του 43 έως 50% στα ανταποδοτικά τέλη ανάλογα και την κατηγορία που μιλάμε».
Η κ. Καναβάκη είπε ότι ήδη ο δήμος Ηρακλείου έχει αυξημένα τέλη προς τους δημότες και όμως η πόλη βρωμάει. Άρα ο δήμος Ηρακλείου έχει ήδη αποτύχει. «Η υπηρεσία καθαρότητας δεν στηρίχτηκε από το δήμο. Οι συμβασιούχοι έφυγαν με δικαστικές αποφάσεις αλλά δεν κάνατε τίποτα για να τους κρατήσετε. Και το κυριότερο φέρατε πολύ καθυστερημένα έναν Οργανισμό Εσωτερικών Υπηρεσιών που θα μπορούσε να είχε έρθει από την πρώτη μέρας ανάληψης των καθηκόντων σας και τώρα να μιλάμε για προσλήψεις».
Εξάλλου, η ίδια τόνισε ότι η σημερινή δημοτική πλειοψηφία, έχει επιδοθεί σε μία προσπάθεια ωραιοποίησης, με αναφορές σε άλλους δήμους αλλά και με τις απαλλαγές σε ασθενέστερες τάξεις, κάτι όμως που είναι δεδομένο για κάθε δημοτική αρχή.
Τέλος κατήγγειλε το δήμαρχος ότι πέρυσι έλεγε ότι «ως δημοτική αρχή εισηγούμαστε το πάγωμα των τελών καθώς κρίνουμε ότι μπορούμε να έχουμε καλύτερες υπηρεσίες προς τους δημότες με τα ίδια τέλη. Τότε στο συνολικό σχέδιο που λέγατε δεν ακούσαμε τίποτα απ΄ όλα αυτά που ζήσαμε το τελευταίο διάστημα. Φέτος με μία συνέντευξη Τύπου διαψεύστηκαν αυτά που λέγατε πέρυσι».
Στις πλάτες των δημοτών
Ακολούθησε ο Δημήτρης Δουλουφάκης που τόνισε:«Για άλλη μια φορά, πιστή στις πολιτικές της επιλογές, μεταφέρει τα βάρη στις πλάτες των δημοτών. Η σημερινή δημοτική αρχή, όπως και οι προηγούμενες (με στελέχη τους σε όλους τους υπόλοιπους συνδυασμούς στο δημοτικό συμβούλιο), στηρίζουν την αντιλαϊκή πολιτική της ΕΕ που εφαρμόζουν διαχρονικά οι κυβερνήσεις της ΝΔ σήμερα και των κομμάτων ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ που κυβέρνησαν.
Την πολιτική που οδηγεί σε συνεχή απαξίωση των δημοτικών υπηρεσιών με υποχρηματοδότηση και υποστελέχωση, που οδηγεί στην παραπέρα εμπορευματοποίηση κοινωνικών αγαθών με την είσοδο εργολάβων και ιδιωτών. Την πολιτική της «ανταποδοτικότητας» που ρίχνει τα βάρη στους δημότες, πληρώνοντας δυο και τρεις φορές το κόστος των υπηρεσιών αυτών».
Η Αντιγόνη Ανδρεάκη είπε: «Σήμερα δεν μιλάμε μόνο για αριθμούς. Συζητάμε και για την αξιοπρέπεια των δημοτών μας. Συζητάμε για το τι σημαίνει να λες ψέμα και να υποκρίνεσαι στην τοπική διοίκηση. Συζητάμε για το ότι τα δημοτικά τέλη ανεβαίνουν έως το 43%. Διπλασιάζονται τα επαγγελματικά. Έχει γίνει σχεδόν ανάθεμα για κάποιον να δραστηριοποιείται επαγγελματικά στο Ηράκλειο. Και την ίδια ώρα περιμένουν και ανταποδοτικά τέλη και δεν τα βλέπουν. Ούτε καθαρούς δρόμους βλέπουν, ούτε κάδους βλέπουν. Ούτε φώτα βλέπουν. Αυξήσεις βλέπουν απόψε. Και ξέρετε εδώ μέσα έχουμε πάθει έναν μικρό ιδρυματισμό. Όλο αυτό το πράγμα έξω στην κοινωνία ούτε έχει περάσει ούτε το καταλαβαίνουν».
Από την πλευρά του ο Κώστας Βαρδαβάς είπε: «Η δημοτική αρχή διαψεύδει προσδοκίες ανθρώπων που τη στήριξαν. Και τελικά απαξιώνει την πολιτική και την αυτοδιοίκηση. Και αυτό βάζει ένα λιθαράκι στο να αποθαρρύνει ουσιαστικά δημιουργικές δυνάμεις της κοινωνίας στο να συμμετέχουν στα κοινά. Τους τελευταίους μήνες έχω παρακολουθήσει ομιλίες του δημάρχου στην ΠΕΔ, στην ΚΕΔΕ, όπου αναφέρεται με πολιτική προσέγγιση στη διαχείριση των πόρων. Η αυτοδιοίκηση θέλει να διεκδικήσει να διαχειριστεί πόρους και δεν διεκδικεί χρηματοδοτήσεις. Αυτή η διαχείριση όντως είναι μια πολιτική ενδιαφέρουσα. Όμως αν κρίνουμε από τη διαχείριση των ανταποδοτικών πόρων από τη σημερινή δημοτική αρχή, τότε καλύτερα να μην σας δοθεί αυτή η δυνατότητα.
Όταν προσφεύγουμε στους δημότες για να καλύψουμε την ανεπάρκεια, την αναποτελεσματικότητα. Και φτιάχνουμε έναν προϋπολογισμό ανταποδοτικών τελών γαλαντόμο. Και βάζουμε και μόνιμους, βάζουμε και συμβασιούχους, βάζουμε και προγραμματική με τη ΜΑΕ, βάζουμε και 9 εκατομμύρια ευρώ εργολάβο, βάζουμε…Φουσκώνουμε το λογαριασμό βάζουμε και ανταποδοτικά οφέλη και όλα αυτά τα ονομάζουμε μεταρρύθμιση, με έναν λογαριασμό που καταλήγει στους δημότες». Στο σημείο αυτό, ο κ. Βαρδαβάς έβαλε το ερώτημα, «επειδή είναι νόμιμη μία ανάθεση σε ιδιώτες πάει να πει ότι είναι και συμφέρουσα για τους δημότες»;
Η Αντιγόνη Ανδρεάκη υποστήριξε πως η δημοτική πλειοψηφία έχει απολέσει αυτό που ονομάζεται ηθικό πλεονέκτημα: «Ανεπαρκείς, αναποτελεσματικοί και μοιραίοι. Φλύαροι και με έπαρση. Τι σας έχει συμβεί»;
Η συνεδρίαση έκλεισε με την ομιλία του δημάρχου Ηρακλείου Αλέξη Καλοκαιρινού, που κάλεσε όλες τις παρατάξεις να μην υποβαθμίζουν την ποιότητα και τη δυναμικότητα της πόλης του Ηρακλείου. «Η υπηρεσία θα ενισχυθεί και σε ανθρώπινο δυναμικό και σε τεχνικά μέσα», όπως τόνισε αναφερόμενος στην υπηρεσία της καθαριότητας. «Επιδιώκουμε μια δραστική βελτίωση των υπηρεσιών».
Διαβάστε επισης:
Λότζια: Ομοβροντία αντιδράσεων στο Δημοτικό Συμβούλιο για τις αυξήσεις στα δημοτικά τέλη
-
04 Αυγουστου 2026, 21:19Πένθος στη νομική κοινότητα για τον κορυφαίο δικαστή που συνδέθηκε άρρηκτα με την Κρήτη -
04 Αυγουστου 2026, 15:54Ηράκλειο: Φορτηγάκι εταιρείας άρπαξε φωτιά στο ΒΟΑΚ - Επί τόπου ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις (Φωτο) -
04 Αυγουστου 2026, 22:44Τροχαίο δυστύχημα στο Πόρτο Ράφτη: Ένας νεκρός μετά από μετωπική σύγκρουση δύο αυτοκινήτων -
04 Αυγουστου 2026, 13:00Ηράκλειο: Οι κάτοικοι των Αθανάτων θα κλείνουν από σήμερα και κάθε απόγευμα το δρόμο, διαμαρτυρόμενοι για τη Δομή -
05 Αυγουστου 2026, 07:00Ηράκλειο: Η «έξυπνη» στάθμευση που έρχεται, φέρνοντας νέα οικονομική επιβάρυνση και... αντιδράσεις -
04 Αυγουστου 2026, 19:50Ηράκλειο: Έκλεισαν και σήμερα το απόγευμα το δρόμο στους Αθανάτους οι κάτοικοι της περιοχής, διαμαρτυρόμενοι για τη Δομή
