Σκουπίδια στο Ηράκλειο: Παρέμβαση εισαγγελέα για προκαταρτική εξέταση - Αιχμηρή επιστολή εργαζομένων στην καθαριότητα: «Λευκή απεργία κάνει η δημοτική αρχή»
Η κατάσταση με τα σκουπίδια στο Ηράκλειο η οποία και πλέον έχει φθάσει στο απροχώρητο, απαιτεί λύση εδώ και τώρα και όπως φαίνεται ο Εισαγγελέας Πρωτοδικών διέταξε προκαταρτική εξέταση με την οποία ζητεί να διερευνηθεί ποιος φέρει τις ευθύνες για τη δημιουργηθείσα κατάσταση και αν προκύπτει ζήτημα με τη Δημόσια Υγεία στην πόλη (δείτε εδώ).
Ενώ οι εργαζόμενοι στην Υπηρεσία Καθαριότητας προχώρησαν σε μία αιχμηρή ανακοίνωση με τα βέλη του να στρέφονται προς την της δημοτικής αρχή και τον Δήμαρχο Αλέξη Καλοκαιρινό (δείτε εδώ).
Χαρακτηριστικά είναι αυτά που αναφέρουν μεταξύ άλλων στο τέλος της ανακοίνωσης τονίζοντας συγκεκριμένα μεταξύ άλλων: «Λευκή απεργία για να λύσουμε την απορία κάνει η δημοτική αρχή, ο αντιδήμαρχος και η διοίκηση της διεύθυνσης καθαριότητας και ανακύκλωσης που την μια μέρα δηλώνει παραίτηση και την άλλη μένει στην θέση της.
Μετά και την επιστολή της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας Κρήτης που ζητούσε εισαγγελική παρέμβαση, θέμα στο οποίο έχει αναφερθεί το newshub.gr, ρόλο ανέλαβε πλέον ο εισαγγελέας την ώρα που εδώ και λίγες ώρες έχει ξεκινήσει η αποκομιδή των απορριμάτων περιφερειακά του Ηρακλείου.
Και όλα αυτά ο Σύλλογος Εργαζομένων Καθαριότητας Δήμου Ηρακλείου, εξέδωσε σκληρή ανακοίνωση με την οποία εγκαλεί την δημοτική αρχή ότι άλλα έλεγε προεκλογικά και άλλα κάνει τώρα.
Ολόκληρη η ανακοίνωση των εργαζομένων:
“Τι έλεγε προεκλογικά το πρόγραμμα της παράταξης <<Δικαίωμα στην πόλη >>του δημάρχου κ Καλοκαιρινού πριν αναδειχτεί σε δήμαρχος του δήμου Ηρακλείου.
Οι 10 ΘΕΣΕΙΣ αρχής που καθορίζουν το πλαίσιο δράσης
1. Λειτουργεί δημοκρατικά, με διαφάνεια και λογοδοσία.
Τι δεν κάνει όμως.
Όπως τώρα με τον ιδιώτη στην καθαριότητα που έφερε για δύο χρόνια +δύο χρόνια σαν σωτήρα για να του δώσει για αρχή 17 εκ από τα δημοτικά τέλη.
Το πέρασε μόνο από δημοτική επιτροπή και όχι από το κυρίαρχο όργανο που είναι το δημοτικό συμβούλιο.
Αόρατη μελέτη ιδιώτη δεν εμφανίστηκε πουθενά μονό παρουσιάστηκε την ημέρα της ανάδειξης του διαγωνισμού 14/8/2025.
2. Εφαρμόζει πολιτικές χρηστής διοίκησης και διαχείρισης με γνώμονα τη μεγιστοποίηση της κοινωνικής ωφέλειας.
Τι δεν κάνει όμως.
Έφερε ένα οργανισμό εσωτερικής υπηρεσίας μετά από 19 μήνες από όταν ανάλαβε την διοίκηση του δήμου Ηρακλείου ανοίγοντας διάπλατα τις πόρτες για τον ιδιώτη αφήνοντας αποδεκατισμένες υπηρεσίες του δήμου Ηρακλείου από μόνιμο προσωπικό,και πιο πολύ στην διεύθυνση καθαριότητας,η κοινωνική ωφελεία είναι να γεμίσει το Ηράκλειο με τόνους απορριμμάτων.
3. Παρεμβαίνει για τα θέματα που αφορούν τους πολίτες και τον τόπο πέρα από τη στενή του αρμοδιότητα. Διεκδικεί ανακατανομή αρμοδιοτήτων και πόρων στο πλαίσιο μιας πολυεπίπεδης διακυβέρνησης της χώρας.
Τι έκανε: Παρεμβαίνει βάζοντας χιλιάδες δημότες να πληρώνουν κλήσεις 15ετιας και δέσμευσε τους λογαριασμούς τους, παρεμβαίνοντας και στο νερό καθώς στο πρόγραμμα του πριν τις εκλογές έλεγε για εικοσιτετράωρη συνεχόμενη ροή νερού, αντί αυτού το έκανε κάθε δέκα μέρες να έρχεται στα σπίτια των δημοτών.
Και αφού άφησε την υπηρεσία καθαριότητας στο έλεος της και στο απόλυτο χάος δημιουργώντας τόνους σκουπίδια στην πόλη του Ηρακλείου για πρώτη φορά τώρα παρεμβαίνει με τον σωτήρα ιδιώτη 17 εκ για δύο χρόνια.
Τι διεκδικεί 17 εκατομμύρια ευρώ από την τσέπη του δημότη Ηρακλείου μέσο δημοτικών τελών για να τα δώσει στον ιδιώτη.
4. Συνεργεί με άλλες αρχές και όλους τους Δήμους της Κρήτης και συμβάλλει στην ενίσχυση του ρόλου της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων στην αυτοδιοίκηση.
Σαν πρόεδρος του ΕΣΔΑΚ ο κ.Καλοκαιρινος κάνει το έξεις παράδειγμα αντλεί χρήματα από τον ΕΣΔΑΚ και τα μεταφέρει στον ιδιώτη (βλέπε 600 χιλ ευρώ )με την μορφή της αναμόρφωσης και ότι το χρηματικό ποσό δεν θα αντληθεί εντός του έτους.
Εδώ σωστά συνεργεί με άλλους δήμους της Κρήτης όσον αφορά στην δημόσια μεταφορά απορριμμάτων.
Ποιος ο λόγος που ο δήμος Ηρακλείου δεν διεκδίκησε μέσο ΕΣΔΑΚ νέα κοντέινερς μεταφοράς απορριμμάτων μόνο όλοι οι άλλοι δήμοι της Κρήτης πήραν τα κοντεινερς μεταφοράς , ξεκάθαρα για να έχει την μεταφορά απορριμμάτων ιδιώτης και να στοιχίζει 1 εκ 100 χιλ ευρώ τον χρόνο στον δημότη Ηρακλείου.
5. Συνομιλεί ισότιμα με την κεντρική κυβέρνηση και διεκδικεί ανυποχώρητα όσα αναλογούν στον τέταρτο Δήμο της χώρας.
Τι δεν διεκδικεί:
Από τον Μαΐου του 2025 έχουν εγκριθεί 30 θέσεις μόνιμων στην καθαριότητα μέσο ΑΣΕΠ να έρθουν στην εργασία τους αλλά είπαμε διεκδικεί? καθήστε να έρθει πρώτα ο ιδιώτης στην καθαριότητα και μετά πάρτε τους.
Δεν έκανε χρήση του προγράμματος “Φιλοδημος 2” για αγορές νέου μηχανολογικού εξοπλισμού.
Τι διεκδίκησε από το πρόγραμμα του ταμείου συνοχής του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων?
Διεκδίκησε αυτό που έδωσε σε όλους τους δήμους το υπουργείο εσωτερικών 64 χιλιάδες ευρώ για τον καθαρισμό των εθνικών δρόμων ΒΟΑΚ για να τα δώσει στον ιδιώτη.
6. Είναι ενεργητικά παρών στο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι και αξιοποιεί έγκαιρα, συντεταγμένα και αξιόπιστα όλους τους διαθέσιμους ευρωπαϊκούς χρηματοδοτικούς πόρους.
Στην διεύθυνση καθαριότητας με τόσα κυκλικά ρεύματα που έρχονται άραγε δεν υπήρχε κανένα ευρωπαϊκό πρόγραμμα?
7. Δίνει διακριτό και ουσιαστικό ρόλο στα Διαμερίσματα και στις Κοινότητες για την καλύτερη και εκτέλεση του δημοτικού έργου εξυπηρέτηση των πολιτών στο πλαίσιο της εσωτερικής αποκέντρωσης.
Το καταλάβαμε το διακριτό ρόλο ειδικά στο 1″ διαμέρισμα(κέντρο) που θα στοιχίσει 17 εκ στον δημότη Ηρακλείου,τα άλλα διαμερίσματα στο έλεος τους καθώς μόνη της θα παλεύει η αποδεκατισμένη διεύθυνση καθαριότητας με τους εργαζόμενους της,μέχρι να ενεργοποιηθείτε να φέρετε μόνιμο προσωπικό.
8. Συνεργάζεται με τους εργαζομένους και αναγνωρίζει την προσωπικότητα, την αξία και το έργο τους. Οι εργαζόμενοι του Δήμου Ηρακλείου αποτελούν βασική συνιστώσα του δημοτικού έργου.
Το είδαμε έμπρακτα μέσα σε 16 μήνες ξεκληρίσαν μια ολόκληρη υπηρεσία καθώς 180 εργαζόμενοι είδαν την πόρτα της εξόδου από την διεύθυνση καθαριότητας και περί τους 400 εργαζόμενους από άλλες υπηρεσίες του δήμου Ηρακλείου,χωρίς ένα plane b και με ένα οργανισμό να καθυστερεί εσκεμμένα για να φανερωθούνε μετά τα σχέδια της δημοτικής αρχής με τον ιδιώτη σωτήρα στην καθαριότητα.
Η συνεργασία ξεχειλίζει με αυτή την δημοτική αρχή που έχει ξεχάσει να δώσει στους εργαζόμενους τα μέσα ατομικής προστασίας το 2024/2025 και το γάλα του 2024.
9. συνεργεί με όλους τους φορείς και τις κοινωνικές ομάδες, δίνει χώρο και βήμα σε όλους τους τοπικούς κοινωνικούς εταίρους.
Συνεργεί δημοκρατικά με όλους τους φορείς απλά κάνει χρήση του όρου Αποφασίζομεν και διατάσσομεν.
10. Αναγνωρίζει έμπρακτα ότι ο δημότης έχει λόγο ατομικά και συλλογικά. Οι δημότες είναι συμμέτοχοι στο Δήμο. Ο Δήμος οικοδομεί με τους δημότες σχέση εμπιστοσύνης.
Υ.Γ
Λευκή απεργία για να λύσουμε την απορία κάνει η δημοτική αρχή, ο αντιδήμαρχος και η διοίκηση της διεύθυνσης καθαριότητας και ανακύκλωσης που την μια μέρα δηλώνει παραίτηση και την άλλη μένει στην θέση της.
Γιατί άραγε?”
Δήμος Ηρακλείου: Στα χέρια του Εισαγγελέα οι αποφάσεις για την καθαριότητα της πόλης
«Η Υπηρεσία μας, δεδομένων των συνθηκών που έχουν δημιουργηθεί σχετικά με την αποκομιδή των απορριμμάτων στο Δήμο Ηρακλείου και τα αποτελέσματα των υγειονομικών ελέγχων, προέβη στην αποστολή του υπ. αρ. 275808/2025 εγγράφου προς τον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Ηρακλείου προκειμένου να προβεί στις δικές του ένέργειες».
Με αυτή την απάντηση που εστάλη στις 19 Αυγούστου 2025 απο τη Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της ΠΕ Ηρακλείου, μπορεί κανείς να αντιληφθεί το μέγεθος του προβλήματος που καταγράφεται στο Δήμο Ηρακλείου και που βιώνουν οι δημότες.

Ενα έγγραφο που δημοσιεύει το newshub.gr, το οποίο αποτελεί απάντηση στην επιστολή του επικεφαλής της Παράταξης «Ηράκλειο, η πόλη μας» κ. Μιχαλη Καραμαλάκη.
Μια επιστολή με την οποία ο κ. Καραμαλάκης, απευθυνόμενος προς την Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας Κρήτης επισήμαινε τις επιπτώσεις «για την κατάσταση καθαριότητας στον Δήμο Ηρακλείου και τους κινδύνους για τη Δημόσια Υγεία» (ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ).
Ο κ. Καραμαλάκης μέσα από την επιστολή του ζητούσε από την Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας, στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων της, να προβεί στην εκδήλωση όλων των απαραίτητων ενεργειών της, όπως:
Άμεση αυτοψία και επίσημη υγειονομική αξιολόγηση. Σύνταξη και κοινοποίηση αναλυτικής έκθεσης με τα ευρήματα, καθώς και συστάσεις για την άμεση αποκατάσταση της υγειονομικής τάξης. Ενημέρωση των Αρμοδίων Αρχών και Υπηρεσιών ώστε να προβούν σε τυχών ενέργειες αρμοδιότητάς τους. Ενημέρωση του Δημοτικού Συμβουλίου Ηρακλείου και των πολιτών για τα αποτελέσματα των ελέγχων.Συνεχή παρακολούθηση και έλεγχο έως την πλήρη αποκατάσταση.
Ολοκληρώνοντας την επιστολή του ο επικεφαλής της Δημοτικής Παράταξης «Ηράκλειο η Πόλη μας» τόνιζε ότι η υγεία και η αξιοπρέπεια των πολιτών δεν είναι διαπραγματεύσιμες και δεν μπορεί να τίθενται σε κίνδυνο από αδράνεια ή ελλιπή σχεδιασμό.

Επαναλειτουργεί το Κέντρο Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών (ΚΔΑΥ) – Σε εξέλιξη μεγάλη επιχείρηση απομάκρυνσης ογκωδών και άλλων απορριμμάτων-Ξεκίνησε ο Διεθνής Διαγωνισμός για την μεταρρύθμιση της καθαριότητας στον Δήμο Ηράκλειου
Κι ενώ συμβαίνουν αυτά με δελτίο τύπου ο Δήμος Ηρακλείου ενημερώνει πως με όλα τα διαθέσιμα μέσα και το προσωπικό της Υπηρεσίας Καθαριότητας και επιπλέον ενισχύσεις από την Τεχνική Υπηρεσία και την Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας, ξεκίνησε από τα ξημερώματα της Τετάρτης 20/8 η μεγάλη επιχείρηση απομάκρυνσης ογκωδών και άλλων απορριμμάτων σε διάφορες περιοχές του Δήμου Ηρακλείου.
Η επιχείρηση σχεδιάστηκε ώστε να συμπέσει χρονικά με την πρώτη μέρα επαναλειτουργίας του Κέντρου Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών (ΚΔΑΥ) Ηρακλείου (το οποίο παρέμενε κλειστό από τις 29/7 εξαιτίας μηχανικής βλάβης όπως είχε ανακοινώσει η Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίηση Ανακύκλωσης) και πλέον στόχος είναι η ομαλοποίηση της αποκομιδής με την πλήρη εκτέλεση των δρομολογίων στον συντομότερο δυνατό χρόνο.
Επίσης, όπως ανακοινώθηκε από την Δημοτική Αρχή, ο Διεθνής Διαγωνισμός για την μεταρρύθμιση της καθαριότητας και την εφαρμογή μεικτού συστήματος με την προσθήκη εξωτερικού συνεργάτη δημοσιεύθηκε στις 18/8 στην Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Παράλληλα, τις αμέσως επόμενες ημέρες θα ανακοινωθεί και το σχέδιο – γέφυρα για την αποκομιδή από τώρα μέχρι την εγκατάσταση του εξωτερικού συνεργάτη.
Η αντιπολίτευση και οι πρόεδροι Κοινοτήτων
Να υπενθυμίσουμε πως οι Παρατάξεις της Αντιπολίτευσης «Ηράκλειο, η πόλη μας», «Ηράκλειο για Σένα», αλλά και οι ανεξάρτητοι Δημοτικοί Συμβουλοι, εχουν ζητήσει εδώ και ημέρες τη σύγκλιση έκτακτης συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου για το θέμα (ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ).
Επισημαίνεται πως μέσα από το newshub.gr το ζήτημα της αποκομιδής των απορριμμάτων και των επιπτώσεων για τη Δημόσια Υγεία, έχει καταγραφεί, με τις εικόνες - ενδεικτικά - από τις Μεσαμπελιές, τις Μαλάδες, τη Φοινικιά, τις Βασιλειές, αλλά και την πλατεία Σινάνη να αποτελούν αδιάψευστο μάρτυρα (ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ).

Διαβάστε επισης:
-
14 Απριλιου 2026, 16:00Ηράκλειο: Καταγγελίες εργαζομένων καθαριότητας για «πειραματισμούς» και σοβαρές ελλείψεις προσωπικού -
15 Απριλιου 2026, 11:10Βολές στο κέντρο... της Τετάρτης! -
14 Απριλιου 2026, 10:45Γιώργος Ευαγγέλου: Ο ήλιος την άνοιξη είναι ύπουλος, δουλεύει σιωπηλά και το δέρμα το θυμάται! Ο επικίνδυνος μύθος με τις ελιές! (podcast) -
15 Απριλιου 2026, 07:05Γιώργος Αϋφαντής: Ο πόλεμος στο Ιράν, ευκαιρία για τα κυριαρχικά μας δικαιώματα! Ο Τραμπ στρατηγικά χαμένος! (podcast) -
15 Απριλιου 2026, 15:42Ανθρωποκυνηγητό στην Κρήτη: Δραπέτης φυλακών έκανε δύο επιθέσεις με μαχαίρι μέσα σε λίγη ώρα -
14 Απριλιου 2026, 15:28Καιρός: Αφρικανική σκόνη από σήμερα και στην Κρήτη – Έρχονται λασποβροχές και υψηλές θερμοκρασίες, αναλυτική πρόγνωση
