Ηράκλειο: Η ομιλία του Ν. Ανδρουλάκη για τον εορτασμό των 52 χρόνων από την ημέρα ίδρυσης του ΠΑΣΟΚ (LIVE + Φωτο)
αγαπημένα σου στη Google
Με αναφορά στην επέτειο της 3ης Σεπτεμβρίου και στις μεγαλειώδεις συγκεντρώσεις του ΠΑΣΟΚ στο Ηράκλειο με τον Ανδρέα Παπανδρέου, ξεκίνησε την ομιλία του ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης « Σ' αυτή την πλατεία των μεγάλων συγκεντρώσεων ξαναπιάνουμε το νήμα της ιστορίας» είπε χαρακτηριστικά.
Έκανε λόγο για συγκλονιστική παρουσία από τον κόσμο, ενώ αναφερόμενος στα έργα που έκανε το ΠΑΣΟΚ στο παρελθόν, τόνισε ότι από εκεί αντλείται δύναμη για το τώρα.
Από το Ηράκλειο ο Νίκος Ανδρουλάκης, ανήμερα της επετείου από τα 52 χρόνια από την ίδρυση του ΠΑΣΟΚ, στέλνει το μήνυμα πως το Κίνημα είναι εδώ ισχυρό και έτοιμο να αγωνιστεί για μια νέα αλλαγή, για την πολιτική αλλαγή του σήμερα, απέναντι σε μια κυβέρνηση που έχει οδηγήσει τον ελληνικό λαό να πληρώνει καθημερινά ένα υπέρογκο κόστος ζωής.
Αναφερόμενος στην κοινωνική πολιτική έκανε λόγο για ένα κράτος που πρέπει να ανοίγει δρόμο σε πολλούς. «Αγωνιζόμαστε για ένα κράτος διαφάνειας , αξιοκρατίας για όλους τους Έλληνες».
Εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στη ΝΔ , τονίζοντας ότι «η Ελλάδα δεν αντέχει άλλη ΝΔ, χρειάζεται πολιτική αλλαγή το συντομότερο δυνατόν - ΠΑΣΟΚ για να πάει μπροστά η πατρίδα».


Αναδρομή
Η ομιλία του Νίκου Ανδρουλάκη έχει ισχυρές «ενέσεις» ιστορικής αναδρομής στις ένδοξες ημέρες του ΠΑΣΟΚ, έχει όμως και οραματικά χαρακτηριστικά. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης λεει γιατί τώρα επιβάλλεται, κατά τον ίδιο, η επιλογή να είναι ΠΑΣΟΚ.

Στο αφήγημα που θα «ξεδιπλώσει», θα εξηγήσει γιατί το ΠΑΣΟΚ είναι Παράταξη και όχι ένα σύστημα εξουσίας, όπως αυτό του Κυριάκου Μητσοτάκη. Δεν αποκλείεται να στρέψει τα βέλη του και προς την πλευρά του Αλέξη Τσίπρα.


Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, θα κινηθεί πάνω στο εξής τρίπτυχο, που χαρακτηρίζει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Πρώτον, θα δώσει έμφαση στο πρόγραμμα και το όραμα του Κινήματος. Δεύτερον, θα εξηγήσει ότι το ΠΑΣΟΚ έχει το σχέδιο και την ομάδα, που θα επωμιστεί την υλοποίησή του. Τρίτον, διατηρεί την πολιτική του αυτονομία και πορεύεται με βάση αυτή.

Ειδική αναφορά θα κάνει στις κοινωνικές ομάδες που θέλει το κόμμα να εκπροσωπήσει μέσα από την εφαρμογή του προγράμματός του. Επιπλέον, έμφαση θα δώσει τόσο στην πρόταση του κόμματος για το ιδιωτικό χρέος όσο και στα ελληνοτουρκικά ζητήματα. Άλλωστε, και τα δύο θέματα προσφέρουν πολλές «γωνίες», τις οποίες θα αξιοποιήσει ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης προκειμένου να τραβήξει διαχωριστικές γραμμές τόσο από τη ΝΔ όσο και από την ΕΛΑΣ.

Ανδρουλάκης: Από την Κρήτη ξεκινάμε για μια νέα αρχή νίκης και πολιτικής αλλαγής
Μήνυμα πολιτικής αλλαγής, έστειλε νωρίτερα από την Κρήτη ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης, από το Ηράκλειο όπου βρίσκεται για τον εορτασμό των 52 χρόνων από την Ιδρυτική Διακήρυξη της 3ης Σεπτεμβρίου 1974 από τον Ανδρέα Παπανδρέου.
Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «Ράδιο Κρήτη», ο κ. Ανδρουλάκης υπογράμμισε τον ιδιαίτερο συμβολισμό της απόφασης να γίνει εορτασμός στη μεγαλόνησο: «Το μήνυμά μας είναι ότι από εδώ ξεκινάμε για μια νέα αρχή νίκης και πολιτικής αλλαγής. Διότι από εδώ, μετά από χρόνια, καταφέραμε ξανά να κάνουμε πράσινο τον πολιτικό χάρτη». Όπως σημείωσε, η Κρήτη υπήρξε διαχρονικά το μεγάλο κάστρο της δημοκρατικής παράταξης, στέλνοντας το μήνυμα ότι το ΠΑΣΟΚ μπορεί εκ νέου να αναδειχθεί πρώτη δύναμη στις εθνικές εκλογές.
Αναφερόμενος στη συμπλήρωση 52 ετών από την ίδρυση του ΠΑΣΟΚ , ο πρόεδρος του κόμματος στάθηκε στην ιστορική σημασία της Ιδρυτικής Διακήρυξης του Ανδρέα Παπανδρέου, τονίζοντας τις ριζικές τομές που έφερε στην ελληνική κοινωνία. «Πριν 52 χρόνια, ο Ανδρέας Παπανδρέου πήρε μια πολύ μεγάλη πρωτοβουλία να επανιδρύσει τη Δημοκρατική Παράταξη… αυτό το κόμμα άφησε ένα ανεξίτηλο σημάδι στα χρόνια της μεταπολίτευσης, κυρίως στο κοινωνικό κράτος, στους θεσμούς, στη δημοκρατία και στα εθνικά θέματα» ανέφερε.
Ο Νίκος Ανδρουλάκης περιέγραψε το ΠΑΣΟΚ ως ένα πατριωτικό κίνημα που έδωσε αξιοπρέπεια στον Έλληνα, γκρεμίζοντας τα τείχη του μετεμφυλιακού κράτους και έκανε ειδική μνεία στη δημιουργία του Εθνικού Συστήματος Υγείας (ΕΣΥ) και στην ενίσχυση της δημόσιας παιδείας, με την ανάπτυξη των περιφερειακών πανεπιστημίων. Παράλληλα ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ συνέδεσε το παρελθόν με το παρόν, επισημαίνοντας ότι σήμερα το κοινωνικό κράτος και η δημοκρατία δέχονται πλήγμα, καθώς το ΕΣΥ καταρρέει και το κόστος ζωής επιβαρύνει δραματικά τα νοικοκυριά.
Απόλυτη προτεραιότητα η αντιμετώπιση της δημογραφικής συρρίκνωσης
Ενόψει της παρουσίασης των προγραμματικών θέσεων του κόμματος στη Θεσσαλονίκη, ο Νίκος Ανδρουλάκης έθεσε ως απόλυτη προτεραιότητα την αντιμετώπιση της δημογραφικής συρρίκνωσης, παραλληλίζοντάς την με την εθνική ασφάλεια. «Σήμερα το μείζον ζήτημα είναι το δημογραφικό. Η χώρα καταρρέει, το έθνος κινδυνεύει, ο δημογραφικός κίνδυνος είναι εθνικός κίνδυνος. Ωραία είναι τα εξοπλιστικά προγράμματα, αλλά το μεγαλύτερο όπλο εθνικής ισχύος είναι ο πληθυσμός, ο λαός. Η υγιής δημογραφία», είπε χαρακτηριστικά, ενώ για την αντιμετώπιση του προβλήματος, πρότεινε τη στήριξη των νέων ζευγαριών μέσω ενός ισχυρού κοινωνικού κράτους που μειώνει τα οικογενειακά έξοδα για υγεία και παιδεία, την εφαρμογή μιας ολοκληρωμένης στεγαστικής πολιτικής για τη μείωση των ενοικίων, καθώς και φορολογικά κίνητρα για την περιφερειακή ανάπτυξη και την ενίσχυση της υπαίθρου.
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αναφέρθηκε μεταξύ άλλων και στους άξονες του οικονομικού προγράμματος του κινήματος, ασκώντας κριτική στη σημερινή κυβερνητική πολιτική και κάνοντας λόγο για «κόστος ζωής δυτικής Ευρώπης και μισθούς βαλκανικών χωρών».
Σε ό,τι αφορά την καταπολέμηση της αισχροκέρδειας, ο Νίκος Ανδρουλάκης εξήγησε την πρότασή του για τη νομοθέτηση ενός μόνιμου μηχανισμού φορολόγησης των υπερκερδών των ολιγοπωλίων.
Βολές κατά Τσίπρα
Στο στόχαστρο του πρόεδρου του ΠΑΣΟΚ βρέθηκε και ο Αλέξης Τσίπρας, με αφορμή τις οικονομικές εξαγγελίες του. Ο κ. Ανδρουλάκης κάλεσε τον ελληνικό λαό να θυμηθεί τα πεπραγμένα της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ: «Ο κύριος Τσίπρας δεν έλεγε "κανένα σπίτι σε χέρια τραπεζίτη"; Και είναι ο πρωθυπουργός που με δικό του νόμο ξεπουλήθηκαν από τις τράπεζες δεκάδες δισεκατομμύρια κόκκινα δάνεια στα funds σχεδόν τζάμπα;».
Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε και στο ζήτημα της Golden Visa, καταλογίζοντας στον κ. Τσίπρα πολιτική ανακολουθία: «Ο κ. Τσίπρας ανακοίνωσε το Ταμείο Εθνικής Σύγκλισης… εκεί λοιπόν λέει ότι ένας από τους παράγοντες χρηματοδότησης θα είναι η Golden Visa, από την οποία θα βγάζουν ένα δισ. τον χρόνο, ενώ τον Ιούλιο είχε πει ο ίδιος ότι θα την καταργήσει… Εμείς λέμε τέρμα η πλάκα με την Golden Visa. Όταν έχεις τέτοια στεγαστική κρίση, εσύ δημιουργείς ακίνητα να τα ξεπουλούν σε τρίτους για να αυξάνονται τα ενοίκια; Αυτά είναι μη σοβαρά πράγματα».
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ σημείωσε πως το κόμμα του κ. Τσίπρα λειτουργεί ως «δεκανίκι» της κυβέρνησης, καθώς «διευκολύνει τη Νέα Δημοκρατία, διότι θέλει να συγκρίνεται με κάτι που είναι πολύ χαμηλά ο πήχης», ξεκαθαρίζοντας ότι το ΠΑΣΟΚ δεν αποτελεί «παρέα» αλλά παράταξη με ιστορία, αυτόνομο πρόγραμμα και χωρίς εξαρτήσεις από την εγχώρια ολιγαρχία.
-
01 Σεπτεμβριου 2026, 23:12Νέο τζακ ποτ στην κλήρωση του Τζόκερ - Θα μοιράσει 6,2 εκατομμύρια την Πέμπτη -
02 Σεπτεμβριου 2026, 23:06Κρήτη: Δείπνο Ανδρουλάκη σε βουλευτές και στελέχη του ΠΑΣΟΚ στο Ψυχρό -
02 Σεπτεμβριου 2026, 08:20Ηράκλειο: Θρίλερ με την εξαφάνιση του 67χρονου σέρφερ- Συνεχίζονται οι έρευνες -
02 Σεπτεμβριου 2026, 16:20KatsounaDES Tour: Το κρητικό ταξιδιωτικό project που σε μόλις 3 μήνες πέρασε από το YouTube στην τηλεόραση -
02 Σεπτεμβριου 2026, 07:17Σοφία Καλαμαντή: Το «κόμμα Σαμαρά» συνιστά κίνδυνο για τη συσπείρωση της ΝΔ! (podcast) -
02 Σεπτεμβριου 2026, 08:05Καιρός: Αίθριος στην Κρήτη- Κοκτέιλ ζέστης, τοπικών καταιγίδων και αφρικανικής σκόνης στην υπόλοιπη Ελλάδα
