«Στεγνώνει» το Φραγμα Φανερωμένης, «στεγνώνει» και η Μεσαρά - Ο Γρηγόρης Νικολιδάκης μιλά για το έντονο πρόβλημα λειψυδρίας (Βιντεο)
αγαπημένα σου στη Google
Την ώρα που το ζήτημα της λειψυδρίας εξακολουθει να απασχολεί σύσσωμη την Αυτοδιοίκηση, τους τοπικούς φορείς και την κοινωνία, η κατάσταση στο φράγμα Φανερωμένης είναι πραγματικά αποκαρδιωτικη
Ενα φράγμα, το οποίο δε θυμίζει σε τίποτα το φράγμα που έβλεπε κανείς μέχρι και πριν από λίγα χρόνια. Μέσα από το newshub.gr εχει αναδιεχθεί το ζήτημα, με τις εικόνες που κατέγραψε ο φωτογραφικός φακός να «μιλούν» από μόνες τους (ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ).
Για το θέμα αυτό μίλησε ο Δήμαρχος Φαιστού Γρηγόρης Νικολιδάκης, ο οποίος είπε πως από τη στιγμή που εχει «στεγνώσει» το φράγμα, θα «στεγνώσει» και η Μεσαρα.
«Θα εχουμε τεράστιο πρόβλημα. Είχαμε μάλιστα μια συνάντηση στο ΤΕΟΒ Μοιρών με έναν Γεωλόγο για αυτό το θέμα. Εμείς πλέον στον κάμπο της Μεσαρας τραβάμε νερό κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας. Μιλάμε όμως για μια λεκάνη ενιαία, που ξεκινά από τη θάλασσα και φτάνει ως τη μέσα Μεσαρα, το διπλανό Δήμο. Αντιλαμβάνεται λοιπόν ο καθενας ότι εχουμε φτάσει στο μηδεν και αν τυχον δε γίνουν οργανωμένες κινήσεις τότε οι συνέπειες θα είναι τεράστιες και οδυνηρές», αναφερει, λέγοντας πως μεγάλο πρόβλημα αποτελούν οι ιδιωτικές γεωτρήσεις για τις οποίες ο έλεγχος είναι ελλειμματικός.
Σε σχέση με τις φετινές βροχοπτώσεις ο Δήμαρχος είπε ότι «θα έπρεπε να υπαρχει ένας προγραμματισμός, με τον οποίο θα μπορούν να κρατιούνται τα νερα της βροχής και να τα χρησιμοποιουμε σε κατασταση της έκτακτης ανάγκης. Ειναι θέμα και κλιματικής αλλαγής, αλλά και κακης διαχείρισης. Τα τελευταία χρονια που το φραγμα Φανερωμένης δε δίνει νερό και τραβάμε από τον υδροφόρο οριζοντα, οδηγηθήκαμε σε αυτή την κατάσταση. Είμαι σίγουρος ότι ο κάμπος της Μεσαράς θα "στεγνώσει" με τον τρόπο που προχωράμε. Τα πράγματα εινα ξεκάθαρα. Ας καταλάβουμε όλοι ότι εχουμε φτάσει στο σημείο μηδέν», κατεληξε ο Δήμαρχος.
Από την πλευρά ο κ. Γιάννης Φασομυτάκης, αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων Δήμου Φαιστού ειπε για το θέμα:
«Η κατάσταση στο Φράγμα Φανερωμενης ειναι τραγική. Το φράγμα εχει 3.5 εκ. κυβικά νερό από τα 17-18 εκ. κυβικά νερό που έπρεπ να έχει κανονικά. Αυτό που βλέπω είναι ότι το φράγμα δεν θα ανοίξει φέτος το καλοκαίρι, με τραγικές συνέπειες για τους αγρότες και τον τόπο γενικα. Υπαρχει πρόβλημα βιοπορισμού αυτή τη στιγμή στον κάμπο της Μεσαρας.
Εμείς σαν Δήμος ετοιμάζουμε ήδη τρία μικροφράγματα και είμαστε στη φάση των μελετών. Ομως είναι αμαρτία να έχεις ενα τέτοιο φράγμα και να μην μπορεί αυτό να γεμίσει, ενώ τα νερά που πάνε στη θάλασσα θα μπορούσαν να ποτίσουν τα χωράφια και τις καλλιέργειες. Ειναι ένα πράγμα παράλογο αυτό που συμβαίνει. Η Πολιτεία πρέπει να σταθεί πραγματικά στο πρόβλημα αυτό και να δούμε τι θα κάνουμε με το έργο της εκτροπής του Πλατύ Ποταμού.
Αν τα νερά που έχουν πάει στη θάλασσα αυτή τη στιγμή τα εκμεταλλευόμασταν, δεν θα είχαμε κανένα απολύτως πρόβλημα».
Υποκλοπές
Σημειώνεται ότι συμφωνα με τον κ. Νικολιδάκη, το κομμάτι των υποκλοπών ενισχύει το πρόβλημα καθώς δεν ξέρει ο Δήμος τι νερό χάνεται. «Εκεί που είμαστε σίγουροι ότι θα έμεναν 1-2 εκ. κυβικά νερό για να αρδεύονται περιοχές που λαμβάνουν νερό μόνο απο το φράγμα, με τις υποκλοπές αυτό δεν μπορεί να γινει με οδυνηρές συνέπειες για τους πολίτες», είπε χαρακτηριστικά.
Διαβάστε επισης:
Φράγμα Φανερωμένης «ώρα μηδέν»: Αποκαρδιωτικές εικόνες ενώ αναζητούνται λύσεις
-
04 Νοεμβριου 2026, 07:00Κρητικό ελαιόλαδο: «Ψίχουλα» στο ξεκίνημα για τους παραγωγούς και ελάχιστες εμπορικές πράξεις – Ο Μιχάλης Καμπιτάκης στο newshub.gr -
03 Νοεμβριου 2026, 07:43ΚΤΕΛ: Προχωρούν σήμερα σε 24ωρη πανελλαδική απεργία -
03 Νοεμβριου 2026, 09:12ΟΠΕΚΕΠΕ: Έξι εγκληματικές οργανώσεις εξαρθρώθηκαν, 108 συλλήψεις και 1.188 κατηγορούμενοι -
03 Νοεμβριου 2026, 15:50ΟΣΔΕ 2026: Ανεπαρκής η παράταση των 10 ημερών, λένε τα ΚΥΔ της Κρήτης-«Δεν μπορούν να υποβληθούν 350.000 δηλώσεις» -
03 Νοεμβριου 2026, 10:28Μεσαρά: Θλίψη για το θάνατο του πρώην δήμαρχου Γόρτυνας Ηλία Μακρυγιαννάκη -
03 Νοεμβριου 2026, 18:21Ισπανία: Έρευνα για ανθρωποκτονία εξ αμελείας μετά τον θάνατο του ποδοσφαιριστή
