Στην Ελλάδα οι άνθρωποι σκοτώνονται στη δουλειά - Προβληματισμός από τα εργατικά συμβάντα - Η εικόνα στην Κρήτη

Τα δύο εργατικά δυστυχήματα που είχαμε σήμερα στη Βούλα και στην Μακρακώμη Φθιώτιδας έρχονται να επιβεβαιώσουν με τον πιο τραγικό τρόπο την επιδείνωση των συνθηκών εργασίας στη χώρα και την πολιτική επιλογή της αδύναμης λειτουργίας του συστήματος Υγείας και Ασφάλειας στην Εργασία.
Οπως αναφέρει η Ομοσπονδία Συλλόγων Εργαζομένων Τεχνικών Επιχειρήσεων Ελλαδας, αλλοι δύο άνθρωποι 28 και 57 χρονών έχασαν τη ζωή τους σήμερα στη δουλειά, με δύο ακόμα να τραυματίζονται σοβαρά. Η επιδείνωση των εργασιακών συνθηκών στη χώρα σφραγίζεται με νέο αρνητικό ρεκόρ 40 θανάτων στην εργασία και 53 σοβαρών τραυματισμών από τις αρχές του 2025 έως σήμερα σύμφωνα με τη διαρκή ανεξάρτητη έρευνα της ΟΣΕΤΕΕ, όταν οι αρμόδιες αρχές και το Υπουργείο Εργασίας καταγράφουν το ένα τέταρτο των θανάτων στην εργασία. Επιπλέον δεν υπάρχει καταγραφή των θανάτων από επαγγελματικές ασθένειες όταν στο ευρωπαϊκό βαρόμετρο Υγείας και Ασφάλειας στην Εργασία, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας μεσοσταθμίζουν σε περίπου 2500 τους ανθρώπους που χάνουν τη ζωή τους στη χώρα μας από νόσους που άπτονται του εργασιακού τους περιβάλλοντος.
Σε ό,τι αφορά την Κρήτη για το 2025 έχουμε 13 εργατικά ατυχήματα ως σήμερα, με τα περισσότερα από αυτά να αφορούν στον κατασκευαστικό κλάδο, όπου τα εργοτάξια και οι οικοδομικές εργασίες δεν πληρούν τα απαιτούμενα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας.
«Κύριες αιτίες του φαινομένου αυτού στη χώρα μας, είναι η υπονόμευση του θεσμού των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας από κυβερνητικής πλευράς και η ψήφιση νομοθετικών ρυθμίσεων τα τελευταία τέσσερα χρόνια οι οποίες όχι μόνο δεν επιστρέφουν στην προμνημονιακή κανονικότητα στους χώρους εργασίας, αλλά προκαλούν βαθύτερη εντατικοποίηση και ελαστικοποίηση κόντρα στην ευρωπαϊκή κατεύθυνση.
Ειδικότερα η δυστοπική αυτή κατάσταση οφείλεται, στην πολιτική επιλογή της διάλυση του κοινωνικού διαλόγου μεταξύ εργοδοτών, συνδικάτων και Κυβέρνησης, την ελλιπή λειτουργία των ελεγκτικών μηχανισμών, την πολυετή καθυστέρηση της ίδρυσης Φορέα Ασφάλισης Επαγγελματικού Κινδύνου και Ασθενειών και το πάγωμα της αναθεώρησης του Κώδικα Νόμων για την Υγεία και Ασφάλεια στην Εργασία. Μιας αναθεώρησης για την οποία το Υπουργείο Εργασίας, συζητάει άτυπα αλλά ουσιαστικά μόνο με την εργοδοτική πλευρά κόντρα σε κάθε ευρωπαϊκό δεδομένο», καταλήγει η ανακοίνωση.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η Κρήτη είναι από τις περιοχές που δινουν αρκετά εργατικά ατυχήματα. Είναι χαρακτηριστικό ότι μόνο στον νομό Ηρακλείου το 2024 καταγράφηκαν 540 εργατικά ατυχήματα. Ενώ για το 2025 ήδη 15 εργαζόμενοι έχουν χάσει τη ζωή τους στην Ελλάδα, με τους θανάτους από εργατικά δυστυχήματα να τριπλασιάζονται σε σχέση με τον αντίστοιχο Γενάρη του 2024, σύμφωνα με στοιχεία της Ομοσπονδίας Συλλόγων Εργαζομένων Τεχνικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΟΣΕΤΕΕ).
Διαβάστε επισης:
Εργατικά ατυχήματα: "Τρομάζει» ο αριθμός - 15 άνθρωποι νεκροί μόνο τον Ιανουάριο"
-
19 Μαρτιου 2025, 12:10Ηράκλειο: Θλίψη για τον πρόωρο θάνατο του 48χρονου Γιώργου
-
19 Μαρτιου 2025, 15:10Τραγωδία στο Γεροπόταμο: Έφτασε η ώρα των απολογιών για πρώην δήμαρχο και αντιδήμαρχο Φαιστού
-
17 Μαρτιου 2025, 20:35Αστυνομικό θρίλερ που γυρίστηκε στην Κρήτη με ηρωίδα, την «επιθεωρητή Ελένη Θεοδωράκη», σάρωσε σε τηλεθέαση στη γερμανική τηλεόραση
-
18 Μαρτιου 2025, 13:56Γρηγόρης Πασπάτης: Εξελέγη καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων - Ένας μαχητής της Ιατρικής κατακτά την κορυφή
-
18 Μαρτιου 2025, 07:00Κρήτη: «Κλειδώνει» για του χρόνου η παραγωγή σε ελιές και αμπέλια – Τι λένε οι γεωπόνοι
-
18 Μαρτιου 2025, 15:38Aυτός είναι ο αρχηγός των «τσιγαράδων» - Οι εντολές από Ντουμπάι και η Κρήτη