Στους δρόμους οι Ηρακλειώτες - Συμμετέχουν στη γενική απεργία (Φωτο)
Πανελλαδική απεργία σήμερα με τη ΓΣΕΕ να ζητά αυξήσεις στους μισθούς, επαναφορά των Συλλογικών Συμβάσεων και προστασία του εισοδήματος απο την ακρίβεια. Στο Ηράκλειο, όπως και σε όλες τις μεγάλες πόλεις της Κρήτης, οι πολίτες μετέχουν σε αυτή την κινητοποίηση.
Με βασικό μήνυμα «η ακρίβεια στον Θεό, οι μισθοί στα τάρταρα. Θέλουμε πραγματικές αυξήσεις, θέλουμε πίσω τις Συλλογικές μας Συμβάσεις και τα θέλουμε τώρα», το Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου συμμετέχει στην 24ωρη απεργιακή κινητοποίηση που προκήρυξη η ΓΣΕΕ.


Στο Ηράκλειο, οι πολίτες έδωσαν ραντεβού στο Εργατικό Κέντρο αλλά και στην πλατεία Ελευθερίας. Μάλιστα το ΕΚΗ θέτοντας στο επίκεντρο των διεκδικήσεων τις αυξήσεις των μισθών, τη λήψη άμεσων μέτρων για την αντιμετώπιση της ακρίβειας, την πάταξη της αισχροκέρδειας, καθώς και την επαναφορά των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, απηύθυνε κάλεσμα τους εργαζόμενους, τους συνταξιούχους και τους ανέργους να ενώσουν τις φωνές τους στην συγκέντρωση διαμαρτυρίας. Το ραντεβού δόθηκε στις 10 το πρωί έξω από το Εργατικό Κέντρο, επί της λ. Δημοκρατίας, απ’ όπου και ξεκίνησε η πορεία προς το κέντρο Ηρακλείου.

«Την ώρα που η ακρίβεια έχει γίνει θηλιά στο λαιμό των εργαζομένων, με τον πληθωρισμό να έχει εξαντλήσει τα εισοδήματά τους και την αγοραστική τους δύναμη να βρίσκεται στα τάρταρα, την ώρα που η ΓΣΕΕ έχει τεκμηριωμένα καταθέσει πρόταση για αύξηση στο 60% του κατώτατου μισθού που είναι το κατώφλι της φτώχειας συν την αύξηση της παραγωγικότητας και τον εκτιμώμενο πληθωρισμό, την ώρα που η Ελλάδα είναι πρώτη στη συμμετοχή των επιχειρηματικών κερδών στο εθνικό εισόδημα αλλά προτελευταία στους μισθούς των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα, η Κυβέρνηση ανακοινώνει κατώτατο μισθό αναντίστοιχο των αναγκών των εργαζομένων.


Αυξήσεις που σε καμία περίπτωση δε διασφαλίζουν συνθήκες στις οποίες ένας εργαζόμενος που αμείβεται με τον κατώτατο μισθό, δε θα βρίσκεται κάτω από το κατώφλι της φτώχειας και θα έχει ένα αξιοπρεπές βιοτικό επίπεδο.
Εμείς δε ζητάμε ενίσχυση από τον κρατικό προϋπολογισμό, ζητάμε αυξήσεις από τους εργοδότες μας για την αντιμετώπιση της ακρίβειας.
Ζητάμε πίσω τα εργαλεία συλλογικής διαπραγμάτευσης μέσω της επαναφοράς του θεσμικού πλαισίου των ΣΣΕ. Οι εργαζόμενοι και αυτό το μήνυμα είναι σαφές, δε μπορούν να πορευθούν με μισθούς στα τάρταρα και με την ακρίβεια στα ύψη», ανέφερε σε ανακοινωση του το ΕΚΗ.
Σε συγκέντρωση στις 10 το πρωί καλεαε και το Εργατικό Κέντρο Ρεθύμνου. Ενώ αντίστοιχη κινητοποίηση έγινε και στα Χανια στην Πλατεία της Δημοτικής Αγοράς.
Σωματεία, σύλλογοι, και συνδικάτα των Χανίων αλλά και ορισμένοι σύλλογοι εργαζομένων στον δημόσιο τομέα, έδωσαν το παρών στη συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε στις 10 το πρωί, στην πλατεία της Δημοτικής Αγοράς, ενώ λίγο μετά τις 11:30, ξεκίνησε η πορεία στο κέντρο της πόλης, με την συμμετοχή του Εργατικού Κέντρου Χανίων, πρωτοβάθμιων σωματείων, αγροτών, συνταξιούχων.
Έγιναν ομιλίες και χαιρετισμοί από εκπροσώπους των σωματείων και συνδικάτων, οποίοι ζήτησαν συμβάσεις με αυξήσεις στους μισθούς και μέτρα για την ακρίβεια.
Αυξήσεις
Η ΓΣΕΕ ζητάει αυξήσεις στους μισθούς και επαναφορά των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, αλλά και αποτελεσματικά μέτρα για την αντιμετώπιση της ακρίβειας.
Η ανακοίνωση της ΓΣΣΕ:
«Την ώρα που η ακρίβεια έχει γίνει θηλιά στο λαιμό των εργαζομένων, με τον πληθωρισμό να έχει εξαντλήσει τα εισοδήματά τους και την αγοραστική τους δύναμη να βρίσκεται στα τάρταρα, την ώρα που η ΓΣΕΕ έχει τεκμηριωμένα καταθέσει πρόταση για αύξηση στο 60% του διάμεσου μισθού που είναι το κατώφλι της φτώχειας συν την αύξηση της παραγωγικότητας και τον εκτιμώμενο πληθωρισμό, την ώρα που η Ελλάδα είναι πρώτη στη συμμετοχή των επιχειρηματικών κερδών στο εθνικό εισόδημα αλλά προτελευταία στους μισθούς των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα, η κυβέρνηση ανακοινώνει κατώτατο μισθό αναντίστοιχο των αναγκών των εργαζομένων.
Αυξήσεις που σε καμία περίπτωση δε διασφαλίζουν συνθήκες στις οποίες ένας εργαζόμενος που αμείβεται με τον κατώτατο μισθό, δε θα βρίσκεται κάτω από το κατώφλι της φτώχειας και θα έχει ένα αξιοπρεπές βιοτικό επίπεδο».
-
15 Απριλιου 2026, 08:50Λειψυδρία – Κρήτη: «Ανάσα» από τις βροχοπτώσεις αλλά το ζητούμενο είναι οι μόνιμες λύσεις -
15 Απριλιου 2026, 11:10Βολές στο κέντρο... της Τετάρτης! -
15 Απριλιου 2026, 07:05Γιώργος Αϋφαντής: Ο πόλεμος στο Ιράν, ευκαιρία για τα κυριαρχικά μας δικαιώματα! Ο Τραμπ στρατηγικά χαμένος! (podcast) -
15 Απριλιου 2026, 15:42Ανθρωποκυνηγητό στην Κρήτη: Δραπέτης φυλακών έκανε δύο επιθέσεις με μαχαίρι μέσα σε λίγη ώρα -
15 Απριλιου 2026, 10:50Οι ανώνυμες επιστολές για οικογένειες από την Κρήτη που άνοιξαν τον «ασκό του Αιόλου» στον ΟΠΕΚΕΠΕ -
15 Απριλιου 2026, 17:21Κύπρος: Νέα τουρκική πρόκληση στη νεκρή ζώνη στην Πύλα, μετέφεραν «αστυνομικούς» του ψευδοκράτους και άρματα μάχης
