Τουρισμός: “Ναι μεν αλλά” – Τα κέρδη περιορίζονται στην Κρήτη για τους μικρομεσαίους - Ο Μιχάλης Ριζικιανάκης στο newshub.gr

Δεν είναι υπερβολή να χαρακτηρίσουμε πως η φετινή τουριστική σεζόν για την Κρήτη που φτάνει στο τέλος μπορεί να προσδιοριστεί με το: ναι μεν αλλά.
Όπως έγραψε πρόσφατα το newshub.gr (ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ), η φετινή χρονιά κινήθηκε σε γενικά ικανοποιητικά επίπεδα, με τις αφίξεις στα αεροδρόμια της Κρήτης να σημειώνουν άνοδο 5% έως 7% σε σχέση με πέρυσι. Ωστόσο, η εικόνα δεν ήταν εξίσου θετική για τα ξενοδοχεία, καθώς οι διανυκτερεύσεις μειώθηκαν σχεδόν κατά 10%.
Όμως όπως δείχνουν τα στοιχεία, οι ξενοδόχοι μπορούν να έχουν λόγους για να είναι ικανοποιημένοι αλλά και να ελπίζουν σε μια σταθερή ανοδική πορεία, την ώρα που στον τομέα του επισιτισμού τα δεδομένα είναι διαφορετικά.
Ο Πρόεδρος Εργαζομένων Επισιτισμού–Τουρισμού Ν. Ηρακλείου, Μιχάλης Ριζικιανάκης, μιλώντας στο newshub.gr, εξηγεί πως οι κερδισμένοι του καλοκαιριού είναι τα μεγάλα ξενοδοχεία με τα all inclusive πακέτα και τα σούπερ μάρκετ, μιας και οι τουρίστες αναζητούν τις πιο οικονομικές λύσεις στην περίοδο των διακοπών τους.
Αυτό που παρατηρείται είναι πως οι τουρίστες έχουν αλλάξει εντελώς τον τρόπο με τον οποίο διαχειρίζονται τις διακοπές τους. Δεν ξοδεύουν πια στην τοπική αγορά, δεν επιλέγουν μικρά εστιατόρια και ταβέρνες, αλλά παραμένουν μέσα στα ξενοδοχεία τους, όπου έχουν ήδη προπληρώσει για φαγητό και διασκέδαση. Ακόμα και όταν βγαίνουν για αγορές, προτιμούν μεγάλες αλυσίδες και σούπερ μάρκετ, αφήνοντας στο περιθώριο τις μικρές επιχειρήσεις.
Ακόμη και τα κρουαζιερόπλοια, που άλλοτε θεωρούνταν σωσίβιο για την τοπική οικονομία, δεν προσφέρουν πια ουσιαστικό όφελος. Οι τουρίστες αποβιβάζονται για λίγες μόνο ώρες, κάνουν μια σύντομη βόλτα και επιστρέφουν στα πλοία χωρίς να αφήνουν το παραμικρό οικονομικό αποτύπωμα. Όπως λέει ο κ. Ριζικιανάκης, «είναι σχεδόν μηδενικό το όφελος για εμάς».
Την ίδια στιγμή, το πρόβλημα της έλλειψης προσωπικού στον επισιτισμό συνεχίζει να ταλανίζει τον κλάδο. Προ ημερών στην Αθήνα πραγματοποιήθηκε συνέλευση ανάμεσα στην Ομοσπονδία (ΠΟΕΣΕ) και τη ΓΣΕΕ, με σκοπό να υπάρξει μια κοινή απόφαση πάνω στη συλλογική σύμβαση εργασίας, ώστε τουλάχιστον να μπει μια τάξη σε αυτό το καυτό ζήτημα.
Ο πρόεδρος τονίζει ότι πρέπει να αλλάξει και η νοοτροπία γύρω από το επάγγελμα. «Δεν γίνεται να θεωρείται ότι το περιβάλλον στην εστίαση είναι κακό. Αν δεν αλλάξουμε τρόπο σκέψης, δεν θα βελτιωθεί η εικόνα και δεν θα έρθει νέο προσωπικό».
Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, στο τοπίο μπαίνει και η δυναμική παρουσία του Airbnb. Το φαινόμενο αυτό, σε συνδυασμό με την τάση των τουριστών να προμηθεύονται τα πάντα από τα σούπερ μάρκετ, έχει διαμορφώσει ένα μοτίβο που αφήνει πίσω του τους μικρούς επαγγελματίες της εστίασης.
Η τουριστική σεζόν, λοιπόν, μπορεί να έκλεισε με θετικό πρόσημο για τις αφίξεις και με κάποιες επιτυχίες για τους μεγάλους παίκτες, όμως για τους μικρομεσαίους της Κρήτης η χρονιά είχε πικρή γεύση. Ένα «ναι μεν αλλά» που αποτυπώνει την πραγματικότητα καλύτερα από κάθε στατιστικό στοιχείο.
-
06 Οκτωβριου 2025, 15:25Φήμες για επικείμενη παραίτηση του κ. Αμφιλοχίου από τη Μητρόπολη Κισσάμου και Σελίνου
-
05 Οκτωβριου 2025, 20:58H κακοκαιρία Barbara φέρνει βροχές και καταιγίδες στην Κρήτη - Ποιες περιοχές θα επηρεαστούν από αύριο
-
06 Οκτωβριου 2025, 09:10Λειψυδρία: Ανατροπή στο κυβερνητικό σχέδιο για τα νερά και στην Κρήτη - Σύσκεψη σήμερα για την αλλαγή των πλάνων
-
06 Οκτωβριου 2025, 11:10Βολές στο κέντρο... της Δευτέρας!
-
06 Οκτωβριου 2025, 11:35Ηράκλειο: Σοκ από τον τραγικό θάνατο ενός συνταξιούχου αστυνομικού - Σοκάρουν οι λεπτομέρειες, τι εξετάζει η ΕΛ.ΑΣ.
-
05 Οκτωβριου 2025, 13:58Χιλιάδες δρομείς έτρεξαν στον Ημιμαραθώνιο Κρήτης χόρεψαν, βραβεύτηκαν και έφαγαν... γλακοπιλαφο