Βρύσαλης και Φλυτζανής στο newshub.gr: Οι λίστες των χειρουργείων έχουν αυξηθεί κατά 5% σε σχέση με πέρυσι στην Κρήτη (Βίντεο)
Η κατάσταση στα δημόσια νοσοκομεία της Κρήτης όσον αφορά τις λίστες αναμονής για χειρουργικές επεμβάσεις όχι μόνο δεν έχει βελτιωθεί, αλλά σύμφωνα με υγειονομικούς έχει επιδεινωθεί.
Παρά τις εξαγγελίες της κυβέρνησης και την εφαρμογή των δωρεάν απογευματινών χειρουργείων, τα στοιχεία δείχνουν ότι η λίστα αναμονής έχει αυξηθεί κατά 5% τον τελευταίο χρόνο. Οι εργαζόμενοι στον χώρο της υγείας καταγγέλλουν πως η κατάσταση στα νοσοκομεία του νησιού παραμένει κρίσιμη λόγω της έλλειψης προσωπικού και της ανεπαρκούς χρηματοδότησης.
Βρύσαλης: "Η κυβέρνηση ενισχύει τον ιδιωτικό τομέα αντί τα δημόσια νοσοκομεία"
Ο Δημήτρης Βρύσαλης, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων του ΠΑΓΝΗ, καταγγέλλει ότι το πρόγραμμα των δωρεάν απογευματινών χειρουργείων δεν έχει προσφέρει ουσιαστική ανακούφιση στους πολίτες. Αντίθετα, αναφέρει πως η λίστα αναμονής έχει αυξηθεί κατά 5% από πέρυσι, υπογραμμίζοντας ότι το πρόβλημα είναι η αδυναμία των νοσοκομείων να ανταποκριθούν στις ανάγκες λόγω ελλείψεων προσωπικού και πόρων.
"Ο φωνακλάς υπουργός Υγείας για άλλη μία φορά πιάστηκε να λέει ψέματα. Οι λίστες των χειρουργείων όχι μόνο δεν μειώθηκαν με τα δήθεν δωρεάν απογευματινά χειρουργεία, αλλά έχουν αυξηθεί. Αν τα 11 εκατομμύρια του Ταμείου Ανάκαμψης δίνονταν στα δημόσια νοσοκομεία αντί για τον ιδιωτικό τομέα, θα μπορούσαν να ανοίξουν όλες οι κλειστές χειρουργικές αίθουσες και να ενισχυθεί το ανθρώπινο δυναμικό", δηλώνει χαρακτηριστικά.
Επιπλέον, ο κ. Βρύσαλης τονίζει πως παραμένουν κλειστά 15 κρεβάτια ΜΕΘ στο νησί, γεγονός που δυσχεραίνει την κατάσταση ενόψει της τουριστικής περιόδου, όπου αναμένεται αυξημένη προσέλευση ασθενών στα νοσοκομεία.
Φλυτζανής: "Το νοσοκομείο λειτουργεί στα όριά του"
Αντίστοιχη είναι η εικόνα που περιγράφει και ο Δημήτρης Φλυτζανής, πρόεδρος της Ένωσης Εργαζομένων Βενιζελείου Νοσοκομείου. Σύμφωνα με τον ίδιο, το προσωπικό δεν επαρκεί για να ανοίξουν περισσότερες χειρουργικές αίθουσες, ενώ η έλλειψη νοσηλευτών και τεχνολόγων αποτελεί σοβαρό πρόβλημα για τη λειτουργία των τμημάτων.
"Η κατάσταση με τα χειρουργεία δεν έχει αλλάξει. Η λίστα δεν έχει μειωθεί, αντίθετα έχει αυξηθεί, καθώς δεν έχει έρθει το απαραίτητο προσωπικό. Θέλαμε να ανοίξουμε περισσότερες αίθουσες, αλλά δεν έχουμε νοσηλευτές, τεχνολόγους, ούτε προσωπικό καθαριότητας", σημειώνει.
Ο ίδιος αναφέρεται και σε άλλα σοβαρά ζητήματα που αντιμετωπίζει το νοσοκομείο: "Το τμήμα μαγνητικού και αξονικού τομογράφου λειτουργεί στα όριά του. Χρειαζόμαστε άμεση ενίσχυση. Προειδοποιούμε ότι θα προχωρήσουμε σε κινητοποιήσεις, καθώς από τα 60-80 άτομα που χρειαζόμαστε ως επικουρικό προσωπικό, ήρθαν μόλις 10".
Ο κ. Φλυτζανής υπογραμμίζει πως το νοσοκομείο λειτουργεί κάτω από τα όρια ασφαλείας και αναμένεται να προχωρήσουν σε γενική συνέλευση και κινητοποιήσεις το επόμενο διάστημα.
Εν αναμονή κινητοποιήσεων
Οι υγειονομικοί έχουν ήδη εξαγγείλει πανελλαδική απεργία στις 19 Μαρτίου, με συγκεντρώσεις στις πύλες των νοσοκομείων, ζητώντας άμεση ενίσχυση με μόνιμο προσωπικό και επαρκή χρηματοδότηση του ΕΣΥ. Όπως καταγγέλλουν, η κυβέρνηση επιλέγει να διοχετεύει κονδύλια στον ιδιωτικό τομέα αντί να ενισχύσει τις δημόσιες δομές υγείας, με αποτέλεσμα οι πολίτες να παραμένουν σε μακροχρόνια αναμονή για χειρουργικές επεμβάσεις, ακόμα και για επείγοντα περιστατικά.
Με δεδομένο ότι η τουριστική περίοδος βρίσκεται προ των πυλών, οι εργαζόμενοι στον χώρο της υγείας προειδοποιούν για επιδείνωση της κατάστασης και ζητούν άμεσες παρεμβάσεις πριν οι ελλείψεις μετατραπούν σε κρίση δημόσιας υγείας.
-
14 Απριλιου 2026, 16:00Ηράκλειο: Καταγγελίες εργαζομένων καθαριότητας για «πειραματισμούς» και σοβαρές ελλείψεις προσωπικού -
15 Απριλιου 2026, 11:10Βολές στο κέντρο... της Τετάρτης! -
15 Απριλιου 2026, 07:05Γιώργος Αϋφαντής: Ο πόλεμος στο Ιράν, ευκαιρία για τα κυριαρχικά μας δικαιώματα! Ο Τραμπ στρατηγικά χαμένος! (podcast) -
15 Απριλιου 2026, 15:42Ανθρωποκυνηγητό στην Κρήτη: Δραπέτης φυλακών έκανε δύο επιθέσεις με μαχαίρι μέσα σε λίγη ώρα -
14 Απριλιου 2026, 15:28Καιρός: Αφρικανική σκόνη από σήμερα και στην Κρήτη – Έρχονται λασποβροχές και υψηλές θερμοκρασίες, αναλυτική πρόγνωση -
15 Απριλιου 2026, 08:50Λειψυδρία – Κρήτη: «Ανάσα» από τις βροχοπτώσεις αλλά το ζητούμενο είναι οι μόνιμες λύσεις
