Μισθός: Τι θα ισχύσει σε ιδιωτικό - δημόσιο τομέα από το 2025 με την αύξηση του κατώτατου
Με την αύξηση του κατώτατου μισθού, πιθανότατα στα 870 ευρώ θα συνδεθούν από τον ερχόμενο Απρίλιο οι μισθοί των δημοσίων υπαλλήλων. Ειδικότερα αυξάνεται από τον Απρίλιο του νέου έτους ο κατώτατος μισθός στον ιδιωτικό τομέα από τα 830 ευρώ σήμερα στα 870 ευρώ συμπαρασύροντας αυτόματα προς τα πάνω τις τριετίες και πολλά επιδόματα.
Η πρώτη εκτίμηση κυβερνητικών στελεχών κάνουν λόγο για αύξηση του κατώτατου μισθού ύψους 40 ευρώ περίπου από τον Απρίλιο του 2025. Ο κατώτατος μισθός στον ιδιωτικό τομέα ανέρχεται σήμερα σε 830 ευρώ και με βάση τον στόχο το 2027 να φτάσει στα 950 ευρώ αναμένεται τον Απρίλιο του 2025 να ανέλθει στα 870 ευρώ.
Δημόσιοι υπάλληλοι
Από τον Απρίλιο του 2025, οι δημόσιοι υπάλληλοι αναμένεται να δουν αυξήσεις στους μισθούς τους, καθώς οι αποδοχές τους θα συνδεθούν με την αύξηση του κατώτατου μισθού.
Εάν εφαρμοστεί σενάριο αύξησης του κατώτατου μισθού στον ιδιωτικό τομέα κατά 40 ευρώ τον μήνα, για κάθε χρόνο από το 2025 έως το 2027 ο μισθός αυτός το 2025 θα προσδιοριστεί σε 870 ευρώ, οπότε και ο εισαγωγικός βασικός μισθός στον δημόσιο τομέα θα ανέλθει σε 870 ευρώ από 850 ευρώ σήμερα. Δηλαδή, ο εισαγωγικός αυτός μισθός θα αυξηθεί κατά 20 ευρώ. Τόσο ακριβώς θα αυξηθούν και όλοι οι υπόλοιποι βασικοί μισθοί των δημοσίων υπαλλήλων και όλοι οι βασικοί μισθοί των δημοσίων λειτουργών το 2025. Δηλαδή, θα αυξηθούν οριζόντια κατά 20 ευρώ (μικτά) μηνιαίως από 1ης Απριλίου 2025.
Ειδικότερα, προβλέπεται συνολική μικτή αύξηση 100 ευρώ στους μισθούς του Δημοσίου, σταδιακά έως το 2027, ώστε ο εισαγωγικός να φθάσει τα 950 ευρώ και να μην υπολείπεται του νέου κατώτατου μισθού στο ιδιωτικό τομέα.
Σημειώνεται εξάλλου ότι, σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε η κυβέρνηση χιλιάδες πολιτικοί υπάλληλοι και λειτουργοί του Δημοσίου θα ωφεληθούν με πρόσθετες αυξήσεις στις αποδοχές τους, καθώς το 2025 θα εφαρμοστούν και τα ακόλουθα μέτρα εισοδηματικών ενισχύσεων:
1. Διεύρυνση του επιδόματος επίτευξης στόχων, με κόστος 40 εκατ. ευρώ.
2. Αύξηση κατά 20% της αποζημίωσης των νυχτερινών των ένστολων (Αστυνομία, Πυροσβεστικό Σώμα, Λιμενικό, Ένοπλες Δυνάμεις) από 1/1/2025. Η ωριαία αποζημίωση θα ανέλθει από τα 2,77 στα 3,33 ευρώ ανά ώρα. Σημειώνεται ότι οι ώρες νυχτερινής απασχόλησης διαφέρουν ανά υπηρεσία (εν γένει κυμαίνονται από 10 έως 64 ώρες). Ενδεικτικά αναφέρεται ότι για αστυνομικό με 64 ώρες νυχτερινής απασχόλησης η εν λόγω αύξηση αντιστοιχεί σε 36 ευρώ μικτά ή 22 ευρώ καθαρά μηνιαίως. Το δημοσιονομικό κόστος εκτιμάται σε 25 εκατ. ευρώ ετησίως.
3. Κίνητρο προσέλκυσης ιατρών σε προβληματικές και άγονες περιοχές. Θεσπίζεται από τον τρέχοντα μήνα αυξημένο κίνητρο προσέλκυσης και παραμονής των ιατρών του ΕΣΥ σε προβληματικές και άγονες περιοχές ύψους 200 έως και 600 ευρώ μηνιαίως ανάλογα με την ειδικότητα και την περιοχή. Σήμερα αφορά περίπου 3.300 ιατρούς του ΕΣΥ, με στόχο αυτός ο αριθμός να αυξηθεί, και το ετήσιο δημοσιονομικό κόστος ανέρχεται σε περίπου 16 εκατ. ευρώ.
Κατώτατος μισθός 2027
Την ίδια ώρα το μοντέλο που εφαρμόζεται στη Γαλλία αναμένεται να υιοθετήσει η κυβέρνηση για την αύξηση του κατώτατου μισθού και ημερομισθίου από το 2027. Η αρμόδια επιτροπή που είχε συσταθεί παρέδωσε το πόρισμά της στην υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Νίκη Κεραμέως, η οποία θα πρέπει να προχωρήσει σε ενσωμάτωση της Κοινοτικής Οδηγίας 2022/2041 για «αξιοπρεπείς» κατώτατους μισθούς στο εθνικό δίκαιο το αργότερο έως το τέλος Νοεμβρίου.
Το γαλλικό μοντέλο προβλέπει την υιοθέτηση ενός αλγορίθμου ο οποίος προκύπτει από τα μεγέθη της οικονομίας (πληθωρισμός, ΑΕΠ, παραγωγικότητα κλπ) και συζητείται με τους κοινωνικούς εταίρους. Ένα μοντέλο δηλαδή που ακολουθεί λίγο πολύ το μοντέλο της αναπροσαρμογής των ελληνικών συντάξεων, η οποία αναπροσαρμογή είναι αυτόματη και ορίζεται από τον Ενιαίο Δείκτη Τιμών Καταναλωτή (δηλαδή την πορεία του πληθωρισμού) και την ανάπτυξη.
Σύμφωνα με πληροφορίες φαίνεται ότι έχει κλειδώσει ο αλγόριθμος που θα υιοθετηθεί για τον καθορισμό επαρκούς νομοθετημένου μισθού και ημερομισθίου θα προκύπτει από το άθροισμα:
α) του ετήσιου ποσοστού μεταβολής του δείκτη τιμών καταναλωτή μεταξύ της 1ης Ιουλίου του προηγούμενου έτους και της 30ης Ιουνίου του τρέχοντος για το χαμηλότερο 20% της εισοδηματικής κατανομής των νοικοκυριών και
β) το 50% του ετήσιου ποσοστού μεταβολής της αγοραστικής δύναμης του γενικού δείκτη μισθών κατά την ίδια χρονική περίοδο.
Σε περίπτωση που ο συντελεστής οδηγεί σε μείωση του νομοθετημένου κατώτατου μισθού ή ημερομισθίου, δεν γίνεται αναπροσαρμογή.
Σύμφωνα με το dnews., ο δείκτης θα τεθεί σε διαβούλευση με τους κοινωνικούς εταίρους το Νοέμβριο, πριν την κατάθεση του νομοσχεδίου στη Βουλή. Σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται να θεσμοθετηθεί επιτροπή εμπειρογνωμόνων που θα έχει συμβουλευτικό χαρακτήρα και κάθε χρόνο θα συλλέγει τα απαιτούμενα στοιχεία για την αύξηση του κατώτατου μισθού από κοινωνικούς εταίρους και επιστημονικά κέντρα, όπως συμβαίνει και σήμερα.
-
03 Νοεμβριου 2024, 16:45Θλίψη και συγκίνηση στο τελευταίο "αντίο" στο Νίκο Ψιλάκη - Σε κλίμα οδύνης η κηδεία του (φωτο)
-
03 Νοεμβριου 2024, 22:16Θλίψη από τον πρόωρο χαμό της Μιράντας Κεφαλογιάννη
-
04 Νοεμβριου 2024, 07:06Ηράκλειο: Θανάσιμη παγίδα τα φανάρια στην παραλιακή λεωφόρο (Φωτο)
-
03 Νοεμβριου 2024, 14:12Σε κλίμα οδύνης και πένθους το Ηράκλειο αποχαιρετά το Νίκο Ψιλάκη – Το ύστατο χαίρε στον Ι.Μ Ναό του Αγίου Μηνά (Φωτογραφίες)
-
03 Νοεμβριου 2024, 07:20Ο Γιώργος Αϋφαντής στο newshub.gr: Οι Γερμανοί το 41-44 επιχείρησαν την αναίρεση και την εξάλειψη της εθνικής ταυτότητας των Ελλήνων (podcast)
-
04 Νοεμβριου 2024, 10:15Βολές στο κέντρο... της Δευτέρας!