Έρευνα: Επιβλαβής για τη μνήμη και τις μαθησιακές ικανότητες , η έκθεση στην ατμοσφαιρική ρύπανση
αγαπημένα σου στη Google
Μια μορφή ατμοσφαιρικής ρύπανσης, αποτέλεσμα σε μεγάλο βαθμό των γεωργικών δραστηριοτήτων και της καύσης ορυκτών καυσίμων, συνδέεται με κακές επιδόσεις μάθησης και μνήμης σε παιδιά ηλικίας εννιά και δέκα ετών, σύμφωνα με μελέτη του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνιας που δημοσιεύεται στο περιοδικό «Environmental Health Perspectives».
Στην έρευνα συμμετείχαν 8.500 παιδιά από τις ΗΠΑ. Όπως διαπιστώθηκε, το νιτρικό αμμώνιο, το συγκεκριμένο συστατικό της ατμοσφαιρικής ρύπανσης μικροσωματιδίων PM2,5, συνδέεται με φτωχότερη μάθηση και μνήμη των παιδιών. Το νιτρικό αμμώνιο σχηματίζεται, όταν το αέριο αμμωνία και το νιτρικό οξύ που παράγονται από γεωργικές δραστηριότητες και την καύση ορυκτών καυσίμων, αντίστοιχα, αντιδρούν στην ατμόσφαιρα.
Επίσης, το νιτρικό αμμώνιο εμπλέκεται στον κίνδυνο εμφάνισης Αλτσχάιμερ και άνοιας σε ενήλικες, γεγονός που σύμφωνα με τους ερευνητές υποδηλώνει ότι τα PM2,5 μπορεί να προκαλέσουν νευρογνωστική βλάβη σε όλη τη διάρκεια της ζωής.
«Η μελέτη μας υπογραμμίζει την ανάγκη για λεπτομερέστερη έρευνα σχετικά με τις πηγές και τα χημικά συστατικά των αιωρούμενων σωματιδίων», επισημαίνει η επικεφαλής συγγραφέας, Μέγκαν Χέρτινγκ, αναπληρώτρια καθηγήτρια Επιστημών Πληθυσμού και Δημόσιας Υγείας στην Ιατρική Σχολή Keck του Πανεπιστημίου.
ΑΠΕ
-
14 Ιουλιου 2026, 10:10Συντάξεις Αυγούστου – Σεπτεμβρίου: Οι ημερομηνίες πληρωμής από τον e-ΕΦΚΑ -
15 Ιουλιου 2026, 15:12Από την Ελεύθερνα Ρεθύμνου η 24χρονη Αναστασία που έφυγε τόσο άδικα στον Πειραιά -
14 Ιουλιου 2026, 07:05Δημήτρης Ψαρράς: Ο Ηρακλειώτης που ταξίδεψε στο Ιράν και συμμετείχε στην κηδεία του Χαμενεΐ-Τι λέει στο Newshub.gr για τη χώρα και τους ανθρώπους της -
15 Ιουλιου 2026, 13:54Ηράκλειο: Μεγάλη κινητοποίηση για φωτιά στο Μελιδοχώρι – Μήνυμα από το 112, σηκώθηκε και ελικόπτερο (φωτογραφία+ βίντεο) -
14 Ιουλιου 2026, 07:15Γιώργος Αϋφαντής: Ο Ερντογάν κάνει την δουλειά του…εμείς όχι! Έχουμε υποδομές για … χαρταετό της Κ. Δευτέρας! (podcast) -
14 Ιουλιου 2026, 17:56Εορτασμός Αγίας Μαρίνας στη Βόνη - Ειδικά δρομολόγια από το ΚΤΕΛ Ηρακλείου- Λασιθίου για τη μετακίνηση των επισκεπτών
