Τι μένει να πληρώσει ο ΟΠΕΚΕΠΕ από τις επιδοτήσεις του 2023 τον Ιούνιο
αγαπημένα σου στη Google
Θα ανακοινώσει ο ΟΠΕΚΕΠΕ πλήρη και αναλυτικό κατάλογο πληρωμών για τις αγροτικές επιδοτήσεις του 2023; Αυτό είναι το βασικό ερώτημα σε όλο τον αγροτικό κόσμο τον τελευταίο καιρό, ειδικά μετά τις πληρωμές του Πάσχα. Σε μία προσπάθεια του Agro24 να εκτιμήσει τα ποσά που έχουν «περισσέψει» ανά καθεστώς ενίσχυσης στη νέα ΚΑΠ και στο Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο από τα χρήματα του 2023, έχουμε συγκεντρώσει τα παρακάτω στοιχεία. Όπως φαίνεται στον πίνακα, το υπόλοιπο που μένει να πληρωθεί από τον ΟΠΕΚΕΠΕ υποχρεωτικά μέχρι τις 30 Ιουνίου είναι συνολικά περίπου 177,9 εκατ. ευρώ:
Αγρότες, κτηνοτρόφοι, γεωπόνοι-σύμβουλοι και εμείς οι δημοσιογράφοι αναζητούμε τις τρεις τελευταίες εβδομάδες μία εμπεριστατωμένη ανακοίνωση από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, τον αρμόδιο οργανισμό για τις πληρωμές των επιδοτήσεων, σχετικά με το πόσα ακριβώς χρήματα δόθηκαν μέχρι και τη Μεγάλη Εβδομάδα, σε ποιους και για ποιο λόγο, δηλαδή αν ήταν για συνδεδεμένη ενίσχυση, για οικολογικά σχήματα ή για βασική ενίσχυση κ.ο.κ..
Σε έναν πίνακα που δημοσίευσε προ ολίγων ημερών το Agronews από τη χθεσινή Επιτροπή Παρακολούθησης του ΣΣ-ΚΑΠ 2023-2027, τα ποσά είναι λιγότερο αναλυτικά. Βέβαια, έχουν μικρές αποκλίσεις από τον πίνακα που δημοσιεύει το Agro24 και λείπει και το υπόλοιπο της ειδικής ενίσχυσης για το βαμβάκι. Γι' αυτό παρατηρείτε στο σύνολο μεγάλη απόκλιση.
Σε κάθ επερίπτωση, η μόνιμη επωδός του ΟΠΕΚΕΠΕ και του ΥΠΑΑΤ είναι ότι τη Μεγάλη Εβδομάδα πληρώθηκαν παραπάνω χρήματα από όσο αρχικά είχε εκτιμηθεί, δηλαδή 784 εκατ. ευρώ. Όμως, εάν ισχύει αυτό, θα πρέπει να δώσει ο Οργανισμός αναλυτική κατάσταση πληρωμών, όπως γινόταν μέχρι και τον Ιούνιο του 2023. Και στη συνέχεια να απαντήσει πόσοι έμειναν εκτός πληρωμής και για ποιους λόγους. Διότι αμέσως μετά την πληρωμή κάλεσε μέχρι τις 31 Μαΐου για καταχώριση ποσοτήτων για δέκα συνδεδεμένα καθεστώτα άμεσων ενισχύσεων του έτους ενίσχυσης 2023.
Εάν αυτές οι ποσότητες αντιστοιχούν σε παραγωγούς που είδαν λιγότερα χρήματα στους λογαριασμούς τους από όσα περίμεναν ή δεν πληρώθηκαν καθόλου, τι θα συμβεί; Φτάνουν τα υπόλοιπα χρήματα που έμειναν από τον προϋπολογισμό της ΚΑΠ για το 2023, για να καλυφθούν οι επιπλέον ποσότητες; Και σε αυτό το εύλογο ερώτημα ο ΟΠΕΚΕΠΕ δεν έχει απάντηση.
Agro 24
-
01 Αυγουστου 2026, 20:45Φίδι δύο μέτρων εισέβαλε σε αποθήκη κατοικίας στην Εύβοια -
01 Αυγουστου 2026, 23:09Στη Μαλακάσα οι μετανάστες που εντοπίστηκαν νότια της Κρήτης -
01 Αυγουστου 2026, 07:20Έκκληση βοήθειας για την μόλις 19 μηνών μικρή Αλεξία με κακοήθη όγκο 4ου βαθμού -
02 Αυγουστου 2026, 16:18ΣτΕ: Παραγράφηκε πρόστιμο 377.378 ευρώ μετά από διαδοχικές επανεκδόσεις -
01 Αυγουστου 2026, 09:20Φονική φωτιά στο Ρέθυμνο: Κακουργηματική δίωξη στον υπεύθυνο λειτουργίας δικτύου του ΔΕΔΔΗΕ που απολογείται σήμερα -
01 Αυγουστου 2026, 12:25Βελτιωμένη η εικόνα της φωτιάς στο νότιο Ρέθυμνο: Παραμένει ο κίνδυνος για αναζωπυρώσεις, ρίψεις νερού και από αέρος-αμέτρητες καταστροφές (Live)
