«All about Bibi» … Εκλογές στο Ισραήλ
Την περασμένη εβδομάδα βρέθηκα στο Ισραήλ, προσκεκλημένη της οργάνωσης European Leadership Network, που έχει ιδρυθεί με σκοπό την ενίσχυση των στρατηγικών σχέσεων μεταξύ Ισραήλ και Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Την ημέρα των εκλογών, είχα την ευκαιρία να επισκεφθώ την Κνέσετ, το κοινοβούλιο του Ισραήλ, στα Ιεροσόλυμα, το οποίο είχε μετατραπεί σε ένα υπερσύγχρονο επιτελείο για τον συντονισμό της εκλογικής διαδικασίας.
Οι εκλογές στο Ισραήλ γίνονται πάντοτε ημέρα Τρίτη. Διεξάγονται με λίστα, οι κάλπες κλείνουν στις δέκα το βράδυ και μέχρι τότε απαγορεύονται τα exit poll. Όπως μας ενημέρωσε η Πρόεδρος της Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής, με φόντο μια εντυπωσιακή γιγαντοοθόνη, η προσέλευση των Ισραηλινών στις κάλπες ήταν η μεγαλύτερη από το 1999, αγγίζοντας το 71,3%.
Έμαθα, επίσης, ότι η ηλεκτρονική διεξαγωγή των εκλογών έχει αποκλειστεί, λόγω των ζητημάτων κυβερνοασφάλειας που μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο το «αδιάβλητο» της διαδικασίας.
Οι ψήφοι των 600.000 εξ αποστάσεως εκλογέων καταμετρώνται στο τέλος της εκλογικής διαδικασίας, προκειμένου να αποκλειστούν οι διπλοεγγραφές.
Η ατμόσφαιρα στην Κνέσετ απέπνεε ξεκάθαρα το αίσθημα μιας δικαιολογημένης «κόπωσης», καθώς είναι η 5η φορά, τα τελευταία τριάμισι χρόνια που διεξάγονται εθνικές εκλογές.
Από όλες μου τις θεσμικές συναντήσεις προέκυψε αβίαστα η επιβεβαίωση ότι το διακύβευμα των εκλογών συνοψίζεται στη φράση «all about Bibi», δηλαδή αν θα επιστρέψει ή όχι στην εξουσία ο Νετανιάχου.
Τα δε χαρακτηριστικά συναισθήματα του εκλογικού σώματος περιγράφονται με τις λέξεις: κόπωση και διχασμός.
Λίγο αργότερα, η αποστολή μας επισκέφθηκε το εκλογικό κέντρο του Νετανιάχου, όπου οι φανατικοί οπαδοί του πανηγύριζαν στο άκουσμα των πρώτων exit poll, που του έδιναν πλειοψηφία 65 εδρών.
Την επομένη των εκλογών και αναμένοντας την τελική επιβεβαίωση της σαρωτικής νίκης του Νετανιάχου, ακόμη και ο προερχόμενος από την αντιπολίτευση, πλέον, Πρόεδρος της Επιτροπής Φιλίας Ισραήλ – Ευρωπαϊκής Ένωσης της Κνέσετ, άυπνος και απογοητευμένος, εξέφραζε την ανακούφισή του για το γεγονός ότι τουλάχιστον υπάρχει ένα αποτέλεσμα, το οποίο τερματίζει το πολιτικό αδιέξοδο που μαστίζει την πολιτική σκηνή του Ισραήλ το τελευταίο διάστημα. Όπως χαρακτηριστικά μας είπε, «η χώρα δεν αντέχει άλλες εκλογές, χρειάζεται πλέον πολιτική σταθερότητα».
Καθείς μπορεί να σχολιάσει, ποικιλοτρόπως, την επικράτηση του Νετανιάχου στις εκλογές, όπως επίσης και τις ακραίες αντιλήψεις των πιθανών κυβερνητικών του εταίρων. Από την οπτική σκοπιά της Ελλάδας, η εκλογή Νετανιάχου φαντάζει ευοίωνη για τη συνέχιση της εξαιρετικά σημαντικής στρατηγικής σχέσης, που έχει αναπτυχθεί τα τελευταία χρόνια, σε διμερές επίπεδο, αλλά και στο πλαίσιο του σχήματος 3+1. Η πρόσφατη αυτή εμπειρία μου, εκτός των άλλων, μού έδειξε ότι το μόνο σίγουρο είναι πως σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να υποτιμούμε τη μεγάλη γεωστρατηγική σημασία που έχει η πολιτική σταθερότητα. Και αυτό ισχύει όχι μόνο για το Ισραήλ, αλλά και για την Ελλάδα.
* Η κα Άννα-Μισέλ Ασημακοπούλου είναι οικονομολόγος, νομικός, Ελληνίδα βουλευτής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα. Είναι αντιπρόεδρος της Επιτροπής Διεθνούς Εμπορίου (INTA), μέλος της ειδικής Επιτροπής Τεχνητής Νοημοσύνης στην Ψηφιακή Εποχή (AIDA), μέλος της Επιτροπής Εσωτερικής Αγοράς και Προστασίας των Καταναλωτών (IMCO), μέλος της Επιτροπής Ανάπτυξης (DEVE), μέλος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων (AFET) και συμμετέχει στην Επιτροπή́ για το Μέλλον της Επιστήμης και της Τεχνολογίας (STOA).
*Σημείωση: Οι απόψεις των αρθρογράφων αποτελούν προσωπικές θέσεις και δεν αποτελούν τυχόν θέσεις του newshub.gr
-
14 Απριλιου 2026, 16:00Ηράκλειο: Καταγγελίες εργαζομένων καθαριότητας για «πειραματισμούς» και σοβαρές ελλείψεις προσωπικού -
15 Απριλιου 2026, 11:10Βολές στο κέντρο... της Τετάρτης! -
14 Απριλιου 2026, 10:45Γιώργος Ευαγγέλου: Ο ήλιος την άνοιξη είναι ύπουλος, δουλεύει σιωπηλά και το δέρμα το θυμάται! Ο επικίνδυνος μύθος με τις ελιές! (podcast) -
15 Απριλιου 2026, 07:05Γιώργος Αϋφαντής: Ο πόλεμος στο Ιράν, ευκαιρία για τα κυριαρχικά μας δικαιώματα! Ο Τραμπ στρατηγικά χαμένος! (podcast) -
15 Απριλιου 2026, 15:42Ανθρωποκυνηγητό στην Κρήτη: Δραπέτης φυλακών έκανε δύο επιθέσεις με μαχαίρι μέσα σε λίγη ώρα -
14 Απριλιου 2026, 15:28Καιρός: Αφρικανική σκόνη από σήμερα και στην Κρήτη – Έρχονται λασποβροχές και υψηλές θερμοκρασίες, αναλυτική πρόγνωση
