Μητσοτάκης για Στέλιο Ράμφο: Πρόκειται για εθνική απώλεια -Πίστευε ότι οι ιδεολογίες φυλακίζουν τις ιδέες
αγαπημένα σου στη Google
Τη θλίψη του για τον θάνατο του συγγραφέα και στοχαστή Στέλιου Ράμφου, σε ηλικία 87 ετών, εξέφρασε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Μέσα από ανάρτηση που έκανε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο πρωθυπουργός αναφέρει ότι έχασε έναν «φίλο και συνομιλητή που πλούτιζε κάθε μας συζήτηση, ανεξάρτητα αν συμφωνούσαμε πάντοτε και σε όλα».
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης χαρακτηρίζει τον Στέλιο Ράμφο μία «από τις πιο φωτεινές προσωπικότητες της προδικτατορικής Αριστεράς», που «μελέτησε και δίδαξε όλους τους μεγάλους διανοητές, δίνοντας νέα διάσταση στη σκέψη τους και αξιοποιώντας, παράλληλα, δεδομένα της κοινωνικής ανθρωπολογίας και της ψυχανάλυσης».
«Αποχαιρετώ με θλίψη και σεβασμό αυτόν τον λαμπρό Έλληνα και γλυκό άνθρωπο» αναφέρει, μεταξύ άλλων, ο πρωθυπουργός, κλείνοντας το μήνυμά του.
Η ανάρτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη για την απώλεια του Στέλιου Ράμφου
«Η Ελλάδα και ο κόσμος της διανόησης θρηνούν από σήμερα την απώλεια ενός πιστού και ανυστερόβουλου υπηρέτη τους. Αλλά και εγώ χάνω έναν φίλο και συνομιλητή που πλούτιζε κάθε μας συζήτηση, ανεξάρτητα αν συμφωνούσαμε πάντοτε και σε όλα. Ο Στέλιος Ράμφος, άλλωστε, πίστευε ότι οι ιδεολογίες φυλακίζουν τις ιδέες. Γι’ αυτό και το ρήμα που προτιμούσε, συνήθως, ήταν το ''νομίζω'' και όχι το ''πιστεύω''.
Από τις πιο φωτεινές προσωπικότητες της προδικτατορικής Αριστεράς και, μέσω της ιστορικής ''Πανσπουδαστικής'', πρωτοστάτησε στις τότε ιδεολογικές και πολιτιστικές αναζητήσεις της. Ενώ στα χρόνια της δικτατορίας, ξεκίνησε, στο Παρίσι, το μεγάλο ταξίδι του στη Φιλοσοφία. Για να το συνεχίσει, ύστερα, με επιμέλεια στην Ελλάδα της Μεταπολίτευσης μέχρι και χθες. Μακριά από δόγματα και δεσμεύσεις.
Ο Στέλιος Ράμφος μελέτησε και δίδαξε όλους τους μεγάλους διανοητές, δίνοντας νέα διάσταση στη σκέψη τους και αξιοποιώντας, παράλληλα, δεδομένα της κοινωνικής ανθρωπολογίας και της ψυχανάλυσης. Έτσι, στα περίπου 50 βιβλία που συνέγραψε τέμνει όλα τα προβλήματα της σύγχρονης ζωής. Και, μαζί της, της σύγχρονης Ελλάδας. Συνεπώς, η προσφορά του δεν είναι μόνο ακαδημαϊκή. Όσο, κυρίως, κοινωνική.
Προσέγγισε την Ορθοδοξία μέσα από ένα πρίσμα προοδευτικό. Και ''διάβασε'' την ιστορία της χώρας φέρνοντας στο προσκήνιο τις συνέπειες που είχε το γεγονός ότι ο τόπος μας δεν γνώρισε την Αναγέννηση μετά τον Μεσαίωνα. Μπόρεσε, με αυτόν τον τρόπο, ν’ απαντήσει σε πολλές αντιφάσεις που διαπερνούν επί δεκαετίες όχι μόνο το πολιτικό μας σύστημα. Αλλά και τις καθημερινές μας συμπεριφορές.
Με άλλα λόγια, ανάμεσα στα πολλά άλλα, ο Στέλιος Ράμφος αναδείχθηκε και σε έναν μοναδικό κριτικό παρατηρητή της δημόσιας ζωής. Προτάσσοντας πάντα τη λογική και την ευθύνη απέναντι στον λαϊκισμό. Και εξηγώντας ότι δεν υπάρχει παράδοση χωρίς εξέλιξη. Όλα αυτά, ζώντας ο ίδιος αθόρυβα και διακριτικά, συνδυάζοντας τη συνέπεια των λόγων του με εκείνη του καθημερινού βίου του.
Αποχαιρετώ με θλίψη και σεβασμό αυτόν τον λαμπρό Έλληνα και γλυκό άνθρωπο. Και στέλνω τη σκέψη μου στη γυναίκα του, Ειρήνη, στις δύο κόρες του και στους χιλιάδες μαθητές και φίλους του. Πρόκειται για εθνική απώλεια. Είμαι σίγουρος, όμως, ότι όσα πρέσβευε ο Στέλιος Ράμφος θα γίνουν οδηγοί στη σκέψη και στη δράση όλων των πολιτών που θέλουν να είναι ελεύθεροι, αδέσμευτοι και χρήσιμοι στους άλλους».
iefimerida.gr
-
09 Αυγουστου 2026, 20:29Καθαρά κέρδη 2,5 δισ. για τις τράπεζες - Στα 15 δισ. ευρώ ο στόχος για νέα δάνεια το 2026 -
09 Αυγουστου 2026, 10:11Συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας σε όλη την Κρήτη και τη Γαύδο για τη συνεχιζόμενη γενοκτονία στην Παλαιστίνη -
09 Αυγουστου 2026, 22:40Η Πανσέληνος του Αυγούστου σε μνημεία, μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους -
09 Αυγουστου 2026, 16:40Η Ελένη Γιαννακάκη στο newshub.gr για το «Κρητικό πιλάφι» (podcast) -
10 Αυγουστου 2026, 07:06Η πτήση 411 της "Ολυμπιακής" και ο Κρητικός πιλότος που αποσόβησε μια αδιανόητη τραγωδία -
09 Αυγουστου 2026, 07:00Κρητική μελισσοκομία: Φωτιές, καύσωνες και κόστος παραγωγής αφανίζουν τους μελισσοκόμους!
