Μπαράζ τουρκικών παραβιάσεων στο Αιγαίο από οπλισμένα F-16 – Εμπλοκή με ελληνικό μαχητικό
αγαπημένα σου στη Google
Νέες τουρκικές προκλήσεις σημειώθηκαν το Σάββατο (6/6), σύμφωνα με ανακοίνωση του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας (ΓΕΕΘΑ), το οποίο έκανε λόγο για σειρά παραβάσεων των κανόνων εναέριας κυκλοφορίας στο FIR Αθηνών και παραβιάσεων του Εθνικού Εναέριου Χώρου (ΕΕΧ).
Συνολικά, εννέα τουρκικά αεροσκάφη και μη επανδρωμένα μέσα προχώρησαν σε παραβάσεις και παραβιάσεις στο FIR Αθηνών, προκαλώντας την άμεση αντίδραση της ελληνικής πλευράς.
Οι τουρκικές δραστηριότητες περιλάμβαναν δύο σχηματισμούς με τέσσερα μαχητικά F-16, εκ των οποίων δύο ήταν οπλισμένα. Παράλληλα, εντοπίστηκαν δύο αεροσκάφη ναυτικής συνεργασίας ATR-72, δύο μη επανδρωμένα αεροσκάφη (UAV) και ένα ελικόπτερο.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΓΕΕΘΑ, καταγράφηκαν οκτώ παραβάσεις των κανόνων εναέριας κυκλοφορίας στο FIR Αθηνών: δύο από τα F-16, τρεις από τα UAV, δύο από τα ATR-72 και μία από το ελικόπτερο.
Επιπλέον, σημειώθηκαν εννέα παραβιάσεις του Εθνικού Εναέριου Χώρου, πέντε από τα F-16 και τέσσερις από τα ATR-72, σε περιοχές του Βορειοανατολικού και Νοτιοανατολικού Αιγαίου, όπου παρατηρείται συχνά αυξημένη τουρκική δραστηριότητα.
Κατά τη διάρκεια των περιστατικών σημειώθηκε μία εμπλοκή μεταξύ ελληνικών και τουρκικών μαχητικών αεροσκαφών, όπως αναφέρει το ΓΕΕΘΑ.
Όλα τα τουρκικά αεροσκάφη αναγνωρίστηκαν και αναχαιτίστηκαν από ελληνικά μαχητικά, σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες και την πάγια επιχειρησιακή πρακτική της Πολεμικής Αεροπορίας.
tanea.gr
-
07 Νοεμβριου 2026, 07:06Σήμερα η επίδειξη της Πολεμικής Αεροπορίας στο Ηράκλειο από τις ομάδες «ΖΕΥΣ» και «Δαίδαλος» -
07 Νοεμβριου 2026, 11:12Εντυπωσιακοί ελιγμοί και θέαμα στην αεροπορική επιδειξη της Πολεμικής Αεροπορίας στον Καράβολα (Φωτο & Βίντεο) -
06 Νοεμβριου 2026, 07:16Γιώργος Αϋφαντής: «Έχουμε αποτύχει στην αποτροπή έναντι της Τουρκίας – Οδεύουμε σε σύγκρουση με απρόβλεπτες συνέπειες για την Ελλάδα»! (podcast) -
05 Νοεμβριου 2026, 21:52Γ. Παπανδρέου: «Η Δημοκρατία έχει αιχμαλωτιστεί» – Πυρά στην κυβέρνηση και μήνυμα νίκης για το ΠΑΣΟΚ- Η αναφορά στην Κρήτη -
06 Νοεμβριου 2026, 13:00Κρήτη: Ξεμείναμε πάλι από πινακίδες κυκλοφορίας για νέα οχήματα-Τι λέει ο αρμόδιος Αντιπεριφερειάρχης στο Newshub.gr -
06 Νοεμβριου 2026, 21:00Κρήτη: Δασικοί χάρτες χωρίς χρονοδιάγραμμα - Σε καθεστώς ομηρίας οι πολίτες, σε αδιέξοδο αγρότες και κτηνοτρόφοι
