Μητσοτάκης: Οι επενδύσεις στις αμυντικές δυνατότητες είναι επενδύσεις στην κυριαρχία (Live)
Σε εξέλιξη είναι η ενημέρωση της Βουλής από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, για τα εξοπλιστικά.
«Το τίμημα της ελευθερίας είναι η διαρκής επαγρύπνηση έλεγε ο Αμερικανός πρόεδρος Τόμας Τζέφερσον πριν από δυο αιώνες το οποίο η πατρίδα μας καταβάλλει με ευθύνη και συνέπεια αναγνωρίζοντας πως δεν μπορεί να υπάρχει προκοπή χωρίς ασφάλεια», είπε ξεκινώντας την ομιλία του ο πρωθυπουργός.
Και συνέχισε: «Όταν μιλάμε για πόρους που αφορούν στην εθνική άμυνα δεν μιλάμε μόνο για τις δαπάνες αλλά για την πάγια επένδυση της πατρίδα σαν μένει σταθερή ισχυρή και ανεξάρτητη σε έναν κόσμο που αλλάζει. Χάρις στις ισχυρές ένοπλες δυνάμεις η χώρα μας υπερασπίστηκε τα δίκαιά της σε κάθε κρίση στο Αιγαίο και διαθέτει στρατηγικές συμφωνίες με κράτη όπως οι ΗΠΑ και η Γαλλία. Η προάσπιση της ελευθερίας δεν μπορεί να χρηματοδοτείται μόνο από τα δημόσια ταμεία. Εάν δεν υπάρχει προστασία από εξωτερικές απειλές δεν υπάρχει βιώσιμη ανάπτυξη. Ποιος θα τοποθετούσε τα κεφάλαιά του σε μια χώρα με αφύλακτα σύνορα και σε ένα κράτος που η κυριαρχία δεν είναι άτρωτη».
«Οι επενδύσεις στις αμυντικές μας δυνατότητες είναι επενδύσεις στην κυριαρχία μας και αφορούν στην προστασία της εθνικής αξιοπρέπειας».
Για πρώτη φορά τα στελέχη των ΕΔ είδαν αυξήσεις μετά από 14 χρόνια στο μισθό και τα επιδόματά τους
«24 καινούρια μαχητικά Rafalle, 3 νέες φρεγάτες Belharra, η πρώτη η ΚΙΜΩΝ θα παραληφθεί εντός του 2025. Ελικόπτερο Romeo, νέες τορπίλες και μια συνολική προσπάθεια να επενδύσουμε στην υποστήριξη οπλικών συστημάτων αλλά κάποιοι στο παρελθόν δεν είχαν προνοήσει να υπάρχουν πόροι για την υποστήριξη τους. Κάναμε μια μεγάλη προσπάθεια να μπορέσουμε να διορθώσουμε αστοχίες του παρελθόντος. Το πρόγραμμα αναβάθμισης των F16 σε Viper ουσιαστικά καρκινοβατούσε και πλέον τρέχει με ικανοποιητικούς ρυθμούς και θα ολοκληρωθεί μέσα στα χρονοδιαγράμματα. Έχουμε συμφωνία με το Ισραήλ για την εκπαίδευση των Ικάρων μας».
Και συνέχισε: «Για πρώτη φορά τα στελέχη των ΕΔ είδαν αυξήσεις μετά από 14 χρόνια στο μισθό και τα επιδόματά τους. Παρουσιάστηκε όχι το νέο μισθολόγιο των ΕΔ αλλά μια νέα φιλοσοφία για το πως θα διαχωριστεί από το βαθμολόγιο και να αντιστοιχεί στις υπηρεσίες που παρέχουν στην πατρίδα αλλά και να προσελκύσουμε νέα παιδιά. Οι αυξήσεις που είναι συμφωνημένες δίνονται σε 3 φάσεις. Τα 30 ευρώ από την αύξηση του Κατώτατου, τα 100 ευρώ που αφορούν και τα στελέχη των σωμάτων ασφαλείας από την 1η Ιουλίου και οι συμφωνημένες αυξήσεις από το 2026 και μετά και σε όσους εξέφρασαν και έναν δικαιολογημένο προβληματισμό για το τι συμβαίνει πέραν των αυξήσεων που έχουμε ανακοινώσει θέλω να τονίσω ότι έχουμε αποδείξει την διαχρονική μας στήριξη σε κάθε κατηγορία. Αυτό θα φανεί και στην επόμενη ΔΕΘ. Θα παραμείνουμε υπεύθυνοι και αυτή η κυβέρνηση δεν θα υποταχθεί σε ένα καταστροφικό σπιράλ παροχολογίας».
-
15 Απριλιου 2026, 17:21Κύπρος: Νέα τουρκική πρόκληση στη νεκρή ζώνη στην Πύλα, μετέφεραν «αστυνομικούς» του ψευδοκράτους και άρματα μάχης -
17 Απριλιου 2026, 10:45Βολές στο κέντρο... της Παρασκευής! -
16 Απριλιου 2026, 07:15Θεόδωρος Τσίκας: Απανωτά τα πλήγματα για την Κυβέρνηση! Δύσκολος πλέον ο πολιτικός της βίος… (podcast) -
16 Απριλιου 2026, 07:06Ανεπάρκεια και φέτος στα κονδύλια για τη δακοκτονία, διαπιστώνει ο ΣΕΔΗΚ – Μόλις 9,9 εκατομμύρια ευρώ για την Κρήτη -
16 Απριλιου 2026, 10:34Χάρης Τσιλιώτης: Η πρόταση Μητσοτάκη για ασυμβίβαστο υπουργού-βουλευτή δεν θα προσφέρει τίποτα! (podcast) -
15 Απριλιου 2026, 18:10Ηράκλειο: Τροχαίο ατύχημα νωρίς το απόγευμα στον δρόμο Πεζά –Αρκαλοχώρι με έναν τραυματία
