ΕΕ: Ποιες χώρες παράγουν και εισάγουν τον περισσότερο καφέ
αγαπημένα σου στη Google
Η Ιταλία είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός καφέ στην Ευρώπη, ενώ η Γερμανία είναι ο μεγαλύτερος εισαγωγέας στην ΕΕ. Η παραγωγή καφέ σε ολόκληρη την Ενωση έχει αυξηθεί κατά 15% την τελευταία δεκαετία, σύμφωνα με νέα στοιχεία της Eurostat.
Κάθε πολίτης της ΕΕ κατανάλωσε περίπου 5 κιλά καφέ το 2023. Η συνολική παραγωγή ξεπέρασε πέρυσι τους 2 εκατομμύρια τόνους, αξίας 13 δισεκατομμυρίων ευρώ.
H Ιταλία πρωτοστάτησε, καθώς παρήγαγε το ένα τέταρτο (25%) του καφέ της ΕΕ, ακολουθούμενη από τη Γερμανία (22%), τη Γαλλία (6%) και τις Κάτω Χώρες (6%).
Η ΕΕ εισάγει περίπου 2,7 εκατομμύρια τόνους καφέ κάθε χρόνο, αξίας 10,6 δισεκατομμυρίων ευρώ.
Η Γερμανία αγοράζει το ένα τρίτο (33%) και ακολουθούν η Ιταλία (23%), το Βέλγιο (10%), η Ισπανία (9%) και η Γαλλία (7%).
Οι περισσότερες εισαγωγές στην ΕΕ έγιναν από τη Βραζιλία - 921.900 τόνοι, δηλαδή το 34% των συνολικών εισαγωγών εκτός ΕΕ. Ακολούθησε το Βιετνάμ με 24% και η Ουγκάντα που παρείχε το 8%.
Αλλάζει τις ισορροπίες ο νέος νόμος
Σύμφωνα με το Euronews, ένας νέος νόμος που αναμένεται να τεθεί σε ισχύ το 2025 μπορεί να αλλάξει δραστικά την εικόνα, καθώς οι παραγωγοί καφέ θα καλούνται να αποδεικνύουν ότι η αλυσίδα εφοδιασμού δεν προκαλεί αποψίλωση των δασών.
Σύμφωνα με στοιχεία της γαλλικής κυβέρνησης, η καλλιέργεια καφέ συνδέεται με υψηλό ποσοστό αποψίλωσης των δασών.
«Ως ο μεγαλύτερος εισαγωγέας καφέ στον κόσμο, η ΕΕ είναι υπεύθυνη για το 44% της αποψίλωσης των δασών που σχετίζονται με τον καφέ», ανέφερε η έκθεση.
-
09 Σεπτεμβριου 2026, 11:15Νέα κρίση προ των πυλών στη σχέση Κρητικής Εκκλησίας-Πατριαρχείου εξαιτίας των Σταυροπηγιακών Μονών -
09 Σεπτεμβριου 2026, 17:50ΣΟΚ: Πέθανε ο Γιώργος Μαζωνάκης από ανακοπή - Eξέπνευσε στο νοσοκομείο «Ελπίς» -
09 Σεπτεμβριου 2026, 09:11Γονείς 4ου και 50ού Δημοτικού Ηρακλείου: «Μα γιατί δεν ανοίγουν τα παράθυρα;» -
08 Σεπτεμβριου 2026, 07:45Θεόδωρος Τσίκας: Ξεθάρρεψε επί Τραμπ η Ακροδεξιά στην Ευρώπη! Οι εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά, η ΔΕΘ και ποια η δυναμική των κομμάτων (podcast) -
09 Σεπτεμβριου 2026, 07:15Γιώργος Αϋφαντής: Το Ισραήλ θα χτυπήσει… και στα Κατεχόμενα της Κύπρου, στο εφιαλτικό σενάριο, τυχόν πολεμικής σύγκρουσης Ισραήλ-Τουρκίας (podcast) -
09 Σεπτεμβριου 2026, 10:52ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ Εξ Απορρήτων: Η ιστορία της ΕΥΠ (Μέρος 4ο) - Ο Καλεντερίδης στην Τουρκία, ο Οτσαλάν στην Κένυα! (podcast)
