Ένοχος για τρομοκρατία ο άνδρας που προσπάθησε να εισβάλει στην ισραηλινή πρεσβεία στο Λονδίνο
αγαπημένα σου στη Google
Ένοχος κρίθηκε 34χρονος Κουβεϊτιανός μετανάστης για προετοιμασία τρομοκρατικής ενέργειας και κατοχή μαχαιριών, μετά από απόπειρα εισβολής στην πρεσβεία του Ισραήλ στο Λονδίνο.
Το δικαστήριο του Old Bailey στο Λονδίνο έκρινε την Παρασκευή ένοχο τον 34χρονο Αμπντουλάχ Αλμπάντρι για προετοιμασία τρομοκρατικής ενέργειας και παράνομη κατοχή δύο μαχαιριών.
Η υπόθεση αφορά περιστατικό που σημειώθηκε τον Απρίλιο του περασμένου έτους, όταν ο κατηγορούμενος προσπάθησε να εισέλθει στον χώρο της ισραηλινής πρεσβείας στο δυτικό Λονδίνο, λίγες εβδομάδες μετά την απόρριψη της αίτησής του για άσυλο.
Οι ένορκοι χρειάστηκαν περίπου 14 ώρες διαβουλεύσεων πριν καταλήξουν στην ενοχή του.
Η στιγμή της σύλληψης και τα ευρήματα
Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάστηκαν στο δικαστήριο, ένοπλοι αστυνομικοί ακινητοποίησαν τον Αλμπάντρι τη στιγμή που σκαρφάλωνε φράκτη ύψους περίπου 2,5 μέτρων στην πρεσβεία, ενώ πάνω του έφερε δύο μαχαίρια.
Κατά την έρευνα των αρχών εντοπίστηκαν επίσης ένα σημείωμα τύπου «μαρτυρίου», καθώς και άλλα στοιχεία που αξιολογήθηκαν ως ενδείξεις προετοιμασίας επίθεσης.
Σε βίντεο από κάμερες αστυνομικών που προβλήθηκε στη δίκη, ο κατηγορούμενος φέρεται να λέει: «Θέλω να διαπράξω έγκλημα εκεί μέσα, γιατί με σταματάτε;».
Οι ισχυρισμοί της υπεράσπισης
Ο Αλμπάντρι αρνήθηκε ότι είχε πρόθεση να προκαλέσει βλάβη, υποστηρίζοντας ότι τα μαχαίρια προορίζονταν για προσωπική χρήση, καθώς ήταν άστεγος.
Ο δικηγόρος του, Κρις Χένρι, ανέφερε στο δικαστήριο ότι ο εντολέας του βρισκόταν σε «κατάσταση απόλυτης απόγνωσης», επισημαίνοντας ότι είχε επιχειρήσει να ζητήσει βοήθεια μετά την απόρριψη της αίτησης ασύλου και την απομάκρυνσή του από δομή φιλοξενίας.
Ο ίδιος ο κατηγορούμενος υποστήριξε επίσης ότι είχε στοχοποιηθεί και φυλακιστεί στο Κουβέιτ λόγω της δράσης του για τα ανθρώπινα δικαιώματα.
Όπως αναφέρθηκε στη δίκη, ο 34χρονος είχε εισέλθει δύο φορές στο Ηνωμένο Βασίλειο μέσω μικρών σκαφών, ενώ η αίτησή του για άσυλο απορρίφθηκε τον Απρίλιο του 2025.
Μετά την ετυμηγορία των ενόρκων, ο κατηγορούμενος τέθηκε υπό κράτηση και αναμένεται η επιβολή ποινής σε μεταγενέστερη ημερομηνία.
-
09 Σεπτεμβριου 2026, 17:50ΣΟΚ: Πέθανε ο Γιώργος Μαζωνάκης από ανακοπή - Eξέπνευσε στο νοσοκομείο «Ελπίς» -
09 Σεπτεμβριου 2026, 11:15Νέα κρίση προ των πυλών στη σχέση Κρητικής Εκκλησίας-Πατριαρχείου εξαιτίας των Σταυροπηγιακών Μονών -
09 Σεπτεμβριου 2026, 09:11Γονείς 4ου και 50ού Δημοτικού Ηρακλείου: «Μα γιατί δεν ανοίγουν τα παράθυρα;» -
07 Σεπτεμβριου 2026, 21:30Πλήθος κόσμου στην Καρκαδιώτισσα στην τιμιτική βραδιά για το Μιχάλη Σταυρακάκη-Νιδιώτη -
08 Σεπτεμβριου 2026, 07:45Θεόδωρος Τσίκας: Ξεθάρρεψε επί Τραμπ η Ακροδεξιά στην Ευρώπη! Οι εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά, η ΔΕΘ και ποια η δυναμική των κομμάτων (podcast) -
09 Σεπτεμβριου 2026, 07:15Γιώργος Αϋφαντής: Το Ισραήλ θα χτυπήσει… και στα Κατεχόμενα της Κύπρου, στο εφιαλτικό σενάριο, τυχόν πολεμικής σύγκρουσης Ισραήλ-Τουρκίας (podcast)
