Επιβεβαίωσε ο Λευκός Οίκος: Καταλήξαμε σε συμφωνία για το μνημόνιο κατανόησης με το Ιράν -Το «εξετάζει προσεκτικά» ο Τραμπ
αγαπημένα σου στη Google
Ο Λευκός Οίκος επιβεβαίωσε τη συμφωνία ΗΠΑ και Ιράν -σε επίπεδο διαπραγματευτών- για ένα Μνημόνιο Κατανόησης, με παράταση της κατάπαυσης του πυρός για 60 ημέρες.
Την είδηση είχε κάνει γνωστή το Axios, το οποίο τόνισε ότι για να προχωρήσει η συμφωνία θα πρέπει να εγκριθεί από τον Αμερικανό πρόεδρο, Ντόναλντ Τραμπ.
Πηγές αξιωματούχων δήλωσαν στο Μέσο ότι ο Τραμπ «επιθυμεί να εξετάσει προσεκτικά το περιεχόμενο της συμφωνίας, πριν αποφασίσει αν θα το υπογράψει», κάτι που θα φανεί «σε λίγες ημέρες».
Τι προβλέπει το «μνημόνιο κατανόησης»
Το 60ήμερο μνημόνιο θα προβλέπει ότι η ναυσιπλοΐα μέσω των Στενών του Ορμούζ θα είναι «απεριόριστη».
Σύμφωνα με Αμερικανό αξιωματούχο, αυτό σημαίνει ότι δεν θα υπάρχουν διόδια ούτε παρενοχλήσεις και ότι το Ιράν θα πρέπει να απομακρύνει όλες τις νάρκες από τα στενά μέσα σε 30 ημέρες.
Ο αμερικανικός ναυτικός αποκλεισμός θα αρθεί επίσης, αλλά αυτό θα γίνει αναλογικά με την αποκατάσταση της εμπορικής ναυσιπλοΐας.
Το μνημόνιο θα περιλαμβάνει δέσμευση του Ιράν ότι δεν θα επιδιώξει την απόκτηση πυρηνικού όπλου, σύμφωνα με τους αξιωματούχους. Θα αναφέρει επίσης ότι τα πρώτα ζητήματα που θα αποτελέσουν αντικείμενο διαπραγμάτευσης κατά τη διάρκεια του 60ήμερου διαστήματος θα είναι ο τρόπος διάθεσης του υψηλά εμπλουτισμένου ουρανίου του Ιράν και το πώς θα αντιμετωπιστεί το ιρανικό πρόγραμμα εμπλουτισμού.
Οι ΗΠΑ, στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων, θα δεσμευτούν να συζητήσουν την άρση κυρώσεων και την αποδέσμευση παγωμένων ιρανικών κεφαλαίων. Το μνημόνιο θα περιλαμβάνει επίσης συζήτηση για έναν μηχανισμό που θα βοηθήσει το Ιράν να αρχίσει να λαμβάνει αγαθά και ανθρωπιστική βοήθεια.
iefimerida.gr
-
27 Μαΐου 2026, 07:15Πέτρος Παπακωνσταντίνου: Το νομοσχέδιο της «γαλάζιας πατρίδας» θα οδηγήσει σε άλλες καταστάσεις…στο Αιγαίο! (podcast) -
27 Μαΐου 2026, 08:50Ο Αντώνης Σαμαράς στο Ηράκλειο ως κεντρικός ομιλητής της νέας εκδήλωσης από το «Νόημα-Κρήτη» -
27 Μαΐου 2026, 11:40Θανάσης Δαβαλάς: Το «μανιφέστο της Palantir» και η εποχή παντοδυναμίας της ΑΙ που χτίζεται στις ΗΠΑ! (podcast) -
27 Μαΐου 2026, 17:12Κρήτη: Σφοδρές βροχοπτώσεις και χαλάζι σε περιοχές της Μεσαράς και του Λασιθίου (Φωτο) -
27 Μαΐου 2026, 11:45Βολές στο κέντρο... της Τετάρτης! -
28 Μαΐου 2026, 08:30Νίκος Καρανίκας: «Κόμμα Ι.Χ. η ΕΛΑΣ του Τσίπρα, ξένο στην παράδοση της Αριστεράς!» (podcast)
