Μπαγκλαντές: Με fake βίντεο η ακροδεξιά παρουσιάζει εξέγερση ως βία μουσουλμάνων κατά των ινδουιστών
αγαπημένα σου στη Google
Βίντεο που έχουν γίνει viral στο διαδίκτυο υποτίθεται ότι δείχνουν βίαιες επιθέσεις μουσουλμάνων κατά ινδουιστών στο Μπαγκλαντες που μάλιστα σύμφωνα με όσους τα αναρτούν αποδεικνύουν τη «γενοκτονία που υφίστανται οι ινδουιστές» μετά την ανατροπή της πρωθυπουργού Σεΐχ Χασίνα.
Ωστόσο ένα από τα πρώτα πράγματα που είπαν οι φοιτητές που ηγούνται της εξέγερσης στο Μπαγκλαντές μετά την αποχώρηση της Χασίνα με ελικόπτερο από τη χώρα είναι ότι πρέπει να αισθάνονται ασφαλείς όλες οι μειονότητες και μάλιστα ανακοίνωσαν περιφρουρήσεις σε περιοχές με ινδουιστές.
Τα περισσότερα από τα βίντεο που δείχνουν κτίρια να καίγονται, γυναίκες να κλαίνε καθώς εκλιπαρούν για βοήθεια δημοσιεύτηκαν στα social media ως μουσουλμανική βία από συγκεκριμένους λογαριασμούς στην Ινδία και αναπαρήχθησαν από γνωστούς ακροδεξιούς σε όλον τον κόσμο.
«Δεξιοί ινδικοί λογαριασμοί διαδίδουν αυτές τις επιθέσεις με πολιτικά κίνητρα ως θρησκευτικές»
Όμως τα περισσότερα από αυτά τα βίντεο με τους ισχυρισμούς που τα συνοδεύουν είναι ψευδή ή παραπλανητικά όπως αποκαλύπτει έρευνα του BBC.
Ο ινδουιστικός ναός που δεν κάηκε
Οι εορτασμοί για την ανατροπή της Χασίνα μετά από ένα μήνα περίπου αιματηρών διαδηλώσεων με 400 νεκρούς συνοδεύτηκαν από βίαιες ταραχές που στόχευαν μέλη του μέχρι πρότινος κυβερνώντος κόμματος Awami League, το οποίο αποτελείται τόσο από ινδουιστές όσο και από μουσουλμάνους.
Παράγοντες επιρροής στη γειτονική Ινδία μοιράστηκαν ψευδή βίντεο και πληροφορίες που έδιναν μια παραπλανητική εικόνα των γεγονότων.
Μια ανάρτηση που έγινε viral ισχυριζόταν ότι έδειχνε έναν ινδουιστικό ναό που πυρπολήθηκε από «ισλαμιστές στο Μπαγκλαντές».
Ωστόσο, το BBC Verify διαπίστωσε ότι το κτίριο αυτό, που προσδιορίζεται ως ο ναός Navagraha στο Chittagong, δεν υπέστη ζημιές από το περιστατικό, το οποίο στην πραγματικότητα συνέβη σε ένα κοντινό γραφείο του κόμματος Awami League.
Στις φωτογραφίες που εξασφάλισε το BBC μετά την πυρκαγιά φαίνονται σωροί από αφίσες με πρόσωπα μελών του Awami League.
-
28 Ιουλιου 2026, 17:04"Καμίνι" σήμερα η Κρήτη - Σε ποια περιοχή το θερμόμετρο έδειξε 40,3°C -
29 Ιουλιου 2026, 22:25Φωτιά στη Σητεία: Συνεχίζεται η μάχη με τις φλόγες - Ήχησε το 112 για εκκενώσεις -
29 Ιουλιου 2026, 12:50Εξάρθρωση συμμορίας σε Αλάγνι και Χαράκι: Συνελήφθησαν τα μέλη της αλλά ο φόβος παραμένει -
28 Ιουλιου 2026, 14:00Πένθος και θλίψη για τον Δημήτρη που έσβησε στην άσφαλτο : Την Τετάρτη το τελευταίο «αντίο» στον 27χρονο, γιο του οπερατέρ Νίκου Εργαζάκη -
29 Ιουλιου 2026, 07:06Τελευταίο αντίο στο Δημήτρη που "έσβησε" στην άσφαλτο: Σήμερα η κηδεία του 27χρονου -
28 Ιουλιου 2026, 12:46Ηράκλειο: Ενώπιον του Εισαγγελέα οι συλληφθέντες στη διάρκεια της μεγάλης επιχείρησης της ΕΛ.ΑΣ σε Χαράκι και Αλάγνι
