ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Οταν ο Μίκης Θεοδωράκης εξομολογήθηκε πως ήθελε να ταφεί στην Κρήτη (Ηχητικό ντοκουμέντο)
Την ώρα που ακόμη συζητείται το θέμα της ταφής Μίκη Θεοδωράκη και των λεπτομερειών της διαδικασίας ταφής του μεγάλου μουσικοσυνθέτη, το newshub.gr φέρνει αποκλειστικά στη δημοσιότητα ένα ηχητικό ντοκουμέντο, στη διάρκεια του οποίος ο ίδιος περιγράφει με κάθε λεπτομέρεια πως θέλει να γίνει η ταφή του!
«Δεν μπορώ να πω τίποτα για την Κρήτη, γιατί είναι η τελευταία μου επιλογή, η τελευταία μου κατοικία», σημειώνει ο Μίκης Θεοδωράκης στη διάρκεια συζήτησης του με το συγγραφέα Μίμη Ανδρουλάκη.
Μάλιστα ο κ. Ανδρουλάκης υπενθυμιζει στον αείμνηστο μουσικοσυνθέτη που κάποια στιγμή του είχε πει πως θέλει να πάει «πολύ μαλακά στην Κρήτη, να πάει το καράβι σιγά - σιγά και να με αφήσει, χωρίς βίαια πράγματα»... Και εκείνος απαντά «Καλά το είπες!»
Μπορείτε να ακούσετε ολόκληρη τη συγκλονιστική συνομιλία εδώ.
Το γραφείο...
Tην ίδια ώρα θέμα με την επιλογή του γραφείου τελετών που θα αναλάβει την διαδικασία της κηδείας και ενταφιασμού του Μίκη Θεοδωράκη, ανέκυψε κατά την συζήτηση ενώπιον του Πρωτοδικείου σχετικά με την εφαρμογή της επιθυμίας του μουσικοσυνθέτη για τον τόπο ταφής του. Για το ζήτημα εκδόθηκε προσωρινή εντολή του δικαστηρίου, η οποία δεν επηρεάζει την προγραμματισμένη διαδικασία για το λαϊκό προσκύνημα της σορού του μεγάλου μουσικοσυνθέτη.
Το δικαστήριο δίνει εντολή στην πλευρά των εκτελεστών της επιθυμίας του μουσικοσυνθέτη να επιλέξει το γραφείο, ενώ ανακοίνωσε πως θα αποφανθεί συνολικά για το θέμα, αύριο στις 8 το πρωί.
Ενώ όλες οι πλευρές συμφώνησαν να είναι στην Κρήτη η γη που θα δεχθεί τον εκλιπόντα, σύμφωνα με την επιθυμία του, στην συζήτηση στο Πρωτοδικείο ανέκυψε νέο θέμα με την επιλογή του γραφείου τελετών που θα αναλάβει την διαδικασία συμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Λίγες ώρες πριν ξεκινήσει το λαϊκό προσκύνημα της σορού του μεγάλου μουσικοσυνθέτη στην μητρόπολη Αθηνών, στο Πρωτοδικείο (τμήμα ασφαλιστικών μέτρων), συζητήθηκε η αίτηση συνεργατών του μουσικοσυνθέτη για την εφαρμογή της επιθυμίας του να ταφεί στον Γαλατά Χανίων, με τις δύο πλευρές, δηλαδή τον εκτελεστή της τελευταίας βούλησης του εκλιπόντος, Γιώργου Αγοραστάκη και τους συγγενείς του, Μυρτώ, Μαργαρίτα και Γιώργο, να εκφράζουν την κοινή τους θέληση να ακολουθηθεί η τελευταία επιθυμία του Μίκη Θεοδωράκη ως προς τον ενταφιασμό του και τον τόπο αυτού.
Ωστόσο, ενώπιον του δικαστηρίου εμφανίστηκε νέα εμπλοκή, καθώς η πλευρά της κόρης του, Μαργαρίτας Θεοδωράκη, υποστήριξε μεν ότι «κάνει σεβαστή την τελευταία βούληση του πατέρα της» ως προς τον τόπο ταφής, αλλά εξαιρεί από την συναίνεση της την ανάθεση της κηδείας σε γραφείο τελετών. Η πλευρά της κ. Θεοδωράκη δήλωσε ότι πρέπει να παραμείνει η εντολή στο γραφείο που ήδη έχει επιληφθεί των διαδικασιών και όχι εκείνο που σύμφωνα με την άλλη πλευρά είχε επιλέξει ο ίδιος ο μουσικοσυνθέτης.
Ο πληρεξούσιος δικηγόρος του κ. Αγοραστάκη, δήλωσε ότι παραιτείται του αιτήματος για το συγκεκριμένο γραφείο τελετών: «Παραιτείται ως προς την επιλογή γραφείου τελετών με τη δήλωση ότι διατηρεί το δικαίωμα επιλογής του γραφείου σύμφωνα με τη ρητή δέσμευση του εκλιπόντος» ανέφερε χαρακτηριστικά ο συνήγορος, τονίζοντας πως δεν είναι απλά ένας νεκρός, αλλά μία «μια κορυφαία προσωπικότητα γνωστή σε όλο τον πλανήτη».
Παρέμβαση στο δικαστήριο έκανε και το γραφείο τελετών που ήδη έχει εντολή για τις διαδικασίες κηδείας και ταφής, το οποίο εξουσιοδοτήθηκε από την Μαργαρίτα Θεοδωράκη, αναφέροντας πως ο νόμος δεν δίνει το δικαίωμα στους εκτελεστές της βούλησης του εκλιπόντος να καθορίσουν γραφείο τελετών. Ανέφεραν επίσης, πως το φέρετρο έχει παραγγελθεί και κατασκευαστεί από εξαμήνου, γεγονός που σημαίνει ότι υπάρχει μία δαπάνη.
-
15 Απριλιου 2026, 11:10Βολές στο κέντρο... της Τετάρτης! -
15 Απριλιου 2026, 07:05Γιώργος Αϋφαντής: Ο πόλεμος στο Ιράν, ευκαιρία για τα κυριαρχικά μας δικαιώματα! Ο Τραμπ στρατηγικά χαμένος! (podcast) -
15 Απριλιου 2026, 08:50Λειψυδρία – Κρήτη: «Ανάσα» από τις βροχοπτώσεις αλλά το ζητούμενο είναι οι μόνιμες λύσεις -
15 Απριλιου 2026, 15:42Ανθρωποκυνηγητό στην Κρήτη: Δραπέτης φυλακών έκανε δύο επιθέσεις με μαχαίρι μέσα σε λίγη ώρα -
14 Απριλιου 2026, 23:16ΕΣΠΑ: Αρχίζουν οι αιτήσεις της δράσης για την ενίσχυση νέων πτυχιούχων -
15 Απριλιου 2026, 10:50Οι ανώνυμες επιστολές για οικογένειες από την Κρήτη που άνοιξαν τον «ασκό του Αιόλου» στον ΟΠΕΚΕΠΕ
