Χιόνια στα ορεινά και ημιορεινά της Κρήτης - Βουτιά της θερμοκρασίας έως και 10 βαθμούς
αγαπημένα σου στη Google
Σημαντική μεταβολή παρουσιάζει ο καιρός από χθες με αισθητή πτώση της θερμοκρασίας που σε πολλές περιοχές ξεπερνα τους 10 βαθμούς Κελσίου, σύμφωνα με τα προγνωστικά στοιχεία του Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών / meteo.gr.
Σημερα και την Τρίτη 13 Ιανουαρίου, οι θερμοκρασίες θα παραμείνουν σε χαμηλά επίπεδα, ενώ τις πρωινές ώρες αναμένεται παγετός, με τιμές κάτω από τους 0 βαθμούς Κελσίου ακόμη και σε πεδινές περιοχές των κεντρικών και βορείων ηπειρωτικών.
Σύμφωνα με τα προγνωστικά δεδομένα, σε πολλές περιοχές οι μέγιστες θερμοκρασίες θα κινηθούν σε μονοψήφια επίπεδα, δίνοντας στο σκηνικό ξεκάθαρα χειμωνιάτικα χαρακτηριστικά.
Τα στοιχεία του meteo.gr δείχνουν την κάθοδο ψυχρών αέριων μαζών πάνω από την Ελλάδα. Σε χάρτες που αφορούν ύψος περίπου 1.500 μέτρων πάνω από το έδαφος, οι ψυχρές μάζες αποτυπώνονται με γαλάζιες και μπλε αποχρώσεις, υπογραμμίζοντας τη δυναμική της ψυχρής εισβολής.

Εικόνα 1. Οι αέριες μάζες σε ύψος 1500 μέτρων περίπου πάνω από το έδαφος, το πρωί του Σαββάτου 10/01

Εικόνα 2. Οι αέριες μάζες σε ύψος 1500 μέτρων περίπου πάνω από το έδαφος, το πρωί και της Δευτέρας 12/01
Η ΕΜΥ
Έντονο κύμα ψύχους θα επικρατήσει στη χώρα με χαμηλές θερμοκρασίες. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά - ημιορεινά καθώς και περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο της ηπειρωτικής χώρας (ενδεικτικό ύψος 300 - 400 μέτρα), σε πεδινές περιοχές της περιφέρειας ανατολικής Μακεδονίας Θράκης, στις περιφερειακές ενότητες Σερρών και Χαλκιδικής καθώς και σε νησιά του βορείου Αιγαίου (Λήμνος,
Λέσβος, Χίος, Σποράδες), από νωρίς το πρωί σε πεδινές περιοχές της Εύβοιας (κυρίως στα ανατολικά τμήματά της), και στα ορεινά - ημιορεινά των Κυκλάδων και της Κρήτης.
Παγετός, κατά τόπους ισχυρός στα βόρεια, θα σημειώνεται τις πρωινές και βραδινές ώρες.
Πολύ ισχυροί έως θυελλώδεις βόρειοι άνεμοι εντάσεως 7 με 8 μποφόρ θα πνέουν κατά τόπους έως και τις βραδινές ώρες.
ΓΕΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ
Στο Ιόνιο λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις με πιθανότητα ασθενών τοπικών βροχών μέχρι το μεσημέρι. Στη δυτική Μακεδονία, την Ήπειρο, τη δυτική Στερεά και τη δυτική
Πελοπόννησο νεφώσεις με τοπικές βροχές ή χιονόνερο και στα ορεινά ημιορεινά χιονοπτώσεις και από το μεσημέρι γενικά αίθριος καιρός.
Στη Θράκη, την κεντρική και ανατολική Μακεδονία, τα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου, τις Σποράδες, τη Θεσσαλία, την ανατολική Στερεά, την Εύβοια και την ανατολική Πελοπόννησο χιονόνερο, στα θαλάσσια μεμονωμένες καταιγίδες και σε ορεινές - ημιορεινές περιοχές (υψόμετρο μεγαλύτερο των 300 μέτρων περίπου) πρόσκαιρες χιονοπτώσεις. Σημειώνεται ότι στη Θράκη, την ανατολική Μακεδονία
καθώς και τα ανατολικά τμήματα της κεντρικής Μακεδονίας χιονοπτώσεις θα σημειωθούν πρόσκαιρα και σε πεδινές περιοχές (υψόμετρο μεγαλύτερο των 100 μέτρων). Από αργά το απόγευμα τα
φαινόμενα στις περισσότερες περιοχές θα σταματήσουν.
Στις Κυκλάδες, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα τοπικές βροχές, μεμονωμένες καταιγίδες και στα ορεινά της Κρήτης και των Κυκλάδων τοπικές χιονοπτώσεις.
Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 5 με 6 και στα πελάγη 7 και τοπικά 8 μποφόρ.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει περαιτέρω πτώση σε όλη τη χώρα. Η ελάχιστη τιμή της στα βόρεια θα κυμανθεί από μείον -03 (μείον 3) έως -05 (μείον 5) βαθμούς, ενώ στα βορειοδυτικά από -06 (μείον 6)
έως -10 (μείον 10) βαθμούς και στα κεντρικά ηπειρωτικά από -03 (μείον 3) έως (00) μηδέν βαθμούς Κελσίου. Η μέγιστη τιμή της στα βόρεια δεν θα ξεπεράσει τους 05 βαθμούς, στα ανατολικά ηπειρωτικά τους 06 με 08 βαθμούς, ενώ στα δυτικά, τις Κυκλάδες και την Κρήτη θα φτάσει τους 09 με 13 βαθμούς και στα Δωδεκάνησα τους 12 με 14 βαθμούς Κελσίου.
Στα ηπειρωτικά θα σημειωθεί παγετός, ο οποίος στα βόρεια θα είναι ολικός και κατά τόπους ισχυρός.
Η Επιτροπή
Οι αρμόδιες αρχές βρίσκονται σε ετοιμότητα, ενώ συνιστάται αυξημένη προσοχή στις μετακινήσεις.
Επιτροπή Εκτίμησης Κινδύνου συγκάλεσε χθες ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Παπαευσταθίου. Θέμα της συνεδρίασης η σταδιακή επιδείνωση του καιρού που προβλέπεται, με έντονο κύμα ψύχους, ισχυρούς βόρειους ανέμους εντάσεως 7-8 μποφόρ και τοπικές χιονοπτώσεις.
Σύμφωνα με τους επιστήμονες της Επιτροπής θα σημειωθούν χιονοπτώσεις:
α. Στα ορεινά – ημιορεινά της ηπειρωτικής χώρας και της Εύβοιας.
β. Σε πεδινές περιοχές της περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης, στις περιφερειακές ενότητες Σερρών, Καβάλας-Θάσου και Χαλκιδικής, τα ανατολικά τμήματα της περιφερειακής ενότητας Θεσσαλονίκης (Ασπροβάλτα) καθώς και σε νησιά του βορείου Αιγαίου (Λήμνος, Λέσβος, Χίος, Σποράδες).
γ. Από νωρίς το πρωί της Δευτέρας σε πεδινές περιοχές της κεντρικής και νότιας Εύβοιας (κυρίως στα ανατολικά τμήματά της) και τα ορεινά – ημιορεινά των Κυκλάδων και της Κρήτης. Από το απόγευμα της ίδιας ημέρας στα ορεινά της Κρήτης οι χιονοπτώσεις θα είναι πυκνές.
Το Εθνικό Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων και Διαχείρισης Κρίσεων (Ε.Σ.Κ.Ε.ΔΙ.Κ.) βρίσκεται ήδη σε επικοινωνία με τους ΟΤΑ Α’ και Β’ βαθμού, καθώς και με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς προκειμένου να έχουν πλήρη ενημέρωση για τα επικείμενα καιρικά φαινόμενα ώστε να τεθούν σε επιχειρησιακή δράση εφόσον απαιτηθεί.
Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, οι οδηγοί υποχρεούνται να φέρουν στο όχημά τους κατάλληλα αντιολισθητικά μέσα.
-
01 Ιουνιου 2026, 13:24Hράκλειο: Θρήνος για τον 21χρονο Φοίβο που έφυγε ξαφνικά από τη ζωή -
02 Ιουνιου 2026, 11:25Η αμιβανταμάμπη εξαφάνισε πλήρως καρκινικούς όγκους σε ασθενείς- «Πρωτοφανή αποτελέσματα» λένε οι ειδικοί -
02 Ιουνιου 2026, 13:45Ηράκλειο: Ο Αντώνης Σαμαράς ανοίγει τον κύκλο εκδηλώσεων του «ΝΟΗΜΑ - ΚΡΗΤΗ» -
01 Ιουνιου 2026, 16:40Γυναικοκτονία στην Καλαμάτα: Χτυπούσε την 39χρονη με τη ζώνη, σοκάρουν οι μαρτυρίες γειτόνων -Όσα υποστήριξε ο δράστης -
02 Ιουνιου 2026, 07:15Φαίδων Καραϊωσηφίδης: Νέα μεταγωγικά για την ΠΑ - «Παράθυρο» για ιπτάμενα τάνκερ; (podcast) -
01 Ιουνιου 2026, 13:08Fuel Pass: Μέχρι πότε μπορεί να χρησιμοποιηθεί το voucher από τους δικαιούχους
