ΕΑΓΜΕ: Πώς επηρεάζουν ανομβρία και νιτρορύπανση τα υπόγεια ύδατα και την Κρήτη
αγαπημένα σου στη Google
Έκθεση της ΕΑΓΜΕ για το 2025 καταγράφει τις επιπτώσεις της ξηρασίας και της ρύπανσης στα υπόγεια νερά, κυρίως στην ανατολική Ελλάδα. Από τους 2.074 σταθμούς ελέγχου, το 58,3% είναι σε καλή κατάσταση, το 28,4% κακή και το 13,3% άγνωστη.
Οι επιπτώσεις της παρατεταμένης ανομβρίας στα αποθέματα υπόγειου νερού, ιδίως στο ανατολικό τμήμα της χώρας, καθώς και οι πιέσεις που ασκούνται στην ποιότητα των υδάτων από τη νιτρορύπανση, τη θαλάσσια διείσδυση και άλλους ανθρωπογενείς παράγοντες, αναδεικνύονται σε έκθεση της Ελληνικής Αρχής Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (ΕΑΓΜΕ) για το 2025.
Το εθνικό Δίκτυο Παρακολούθησης Υπόγειων Νερών Ελλάδας διαθέτει 2.074 σταθμούς ελέγχου, όπως γεωτρήσεις, πηγές και φρέατα, μέσω των οποίων παρακολουθούνται 588 Υπόγεια Υδατικά Συστήματα σε ολόκληρη τη χώρα.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έκθεσης, όσον αφορά την ποσοτική κατάσταση, το 58,3% των σταθμών βρίσκεται σε καλή κατάσταση, το 28,4% σε κακή, ενώ για το 13,3% η κατάσταση παραμένει άγνωστη.
Σε ό,τι αφορά την ποιοτική κατάσταση, το 53,9% των σταθμών καταγράφεται σε καλή κατάσταση και το 28,6% σε κακή. Στο 11,6% παρατηρούνται υπερβάσεις που αποδίδονται σε φυσικά αίτια, ενώ για το 5,9% η κατάσταση χαρακτηρίζεται άγνωστη.
Η έκθεση επισημαίνει ότι το 2025 εντάσσεται σε μια περίοδο τεσσάρων έως πέντε ετών ανομβρίας, με σημαντικές επιπτώσεις στα αποθέματα υπόγειου νερού, κυρίως στην ανατολική Ελλάδα.
Οι συνέπειες είναι ιδιαίτερα εμφανείς στη Θεσσαλία, την Ανατολική Πελοπόννησο, την Κρήτη, τα νησιά του Αιγαίου, τη Θράκη, την Ανατολική Στερεά Ελλάδα και τη Μακεδονία. Παράλληλα, οι λανθασμένες πρακτικές και οι ανθρωπογενείς πιέσεις εντείνουν τα προβλήματα αποθεμάτων και επάρκειας, καθώς οι αντλήσεις ξεπερνούν τον ετήσιο ρυθμό αναπλήρωσης των Υπόγειων Υδατικών Συστημάτων.
Στο μέτωπο της ποιότητας των υπόγειων υδάτων, τα βασικά προβλήματα που εντοπίζονται αφορούν:
- Τη νιτρορύπανση στις αγροτικές περιοχές
- Τη θαλάσσια διείσδυση στους παράκτιους υδροφορείς, η οποία προκαλείται από την εντατική άντληση και συνδέεται με τη μείωση των αποθεμάτων λόγω ανομβρίας
- Την ανθρωπογενούς προέλευσης ποιοτική επιβάρυνση από ιχνοστοιχεία ή/και οργανικές ενώσεις στην Αττική, την Ανατολική Στερεά Ελλάδα, τη Μακεδονία και τη Θεσσαλία.
Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι υπερβάσεις των παραμετρικών τιμών σχετίζονται με το γεωλογικό υπόβαθρο των εξεταζόμενων περιοχών, κυρίως στη Μακεδονία.
-
04 Νοεμβριου 2026, 07:00Κρητικό ελαιόλαδο: «Ψίχουλα» στο ξεκίνημα για τους παραγωγούς και ελάχιστες εμπορικές πράξεις – Ο Μιχάλης Καμπιτάκης στο newshub.gr -
05 Νοεμβριου 2026, 07:43Μαχητικά αεροσκάφη F-16 θα πετάξουν πάνω από το λιμανι του Αγίου Νικολάου - Γιορτάζει η Πολεμική Αεροπορία -
04 Νοεμβριου 2026, 07:15Γρηγόρης Πασπάτης: Πολλαπλά ενδιαφέρουσα η κατάθεση των σκέψεων του Γιώργου Παπανδρέου για το αύριο! (podcast) -
03 Νοεμβριου 2026, 18:21Ισπανία: Έρευνα για ανθρωποκτονία εξ αμελείας μετά τον θάνατο του ποδοσφαιριστή -
04 Νοεμβριου 2026, 13:20ΕΚΠΑ: Αναστάτωση στο τμήμα της Φυσικής, άτομα με κράνη μπήκαν σε συνέλευση φοιτητών - Τρεις τραυματίες, ο ένας από τσεκούρι -
04 Νοεμβριου 2026, 11:15Αθανάσιος Γραμμένος: Μονή Σινά - Το παιχνίδι της Αιγύπτου, η υποχώρηση της Ελλάδας και τα ενεργειακά σχέδια δισεκατομμυρίων!… (podcast)
