Εκατοντάδες ετοιμόρροπα ακίνητα στην Κρήτη-Πόσα έχει δηλώσει ο Δήμος Ηρακλείου
αγαπημένα σου στη Google
Το ζήτημα των ετοιμόρροπων κτιρίων που αποτελούν κίνδυνο για τη δημόσια υγεία και τη σωματική ακεραιότητα των πολιτών μας έχει απασχολήσει πολλάκις στο παρελθόν, καθώς δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις κτιρίων που στέκουν απειλητικά πάνω από τα κεφάλια περαστικών.
Αυτό το διάστημα είναι σε εξέλιξη μια διαδικασία καταγραφής των εγκαταλελειμμένων κτιρίων από τους δήμους, έπειτα από πρωτοβουλία του Υπουργείου Περιβάλλοντος σε όλη την επικράτεια. Και όπως ανακοίνωσε το Υπουργείο αυτή τη στιγμή έχουν δηλωθεί περί τα 9.500 ετοιμόρροπα ή επικινδύνως ετοιμόρροπα κτίρια.
Ποιοι δήμοι της Κρήτης έχουν δηλώσει ετοιμόρροπα ακίνητα
Βάσει της λίστας που παρουσίασε το Υπουργείο Περιβάλλοντος πέντε δήμοι της Κρήτης έχουν δηλώσει 386 ετοιμόρροπα ακίνητα.
Για την ακρίβεια ο Δήμος Ηρακλείου έχει καταγράψει 108 κτίρια, ο Δήμος Αποκορώνου έχει καταγράψει 32 κτίρια, ο Δήμος Αγίου Βασιλείου 233, ο Δήμος Κισσάμου 10 και ο Δήμος Σητείας 3.
Τα επόμενα βήματα
Όπως ανακοίνωσε ο Υπουργός Περιβάλλοντος κ. Κωστής Χατζηδάκης, με τη βοήθεια του ΤΕΕ έχουν ξεκινήσει αυτοψίες για να υπάρξει πλήρης καταγραφή και διαχωρισμός με επιστημονικά κριτήρια σε σχέση με το ποια είναι επικινδύνως ετοιμόρροπα και για ποια υπάρχει προτεραιότητα άμεσης παρέμβασης.
Εδώ πρέπει να σημειωθεί πως τα Υπουργεία Περιβάλλοντος και Υποδομών ετοιμάζουν νομοθετική παρέμβαση, η οποία χωρίς να θίγει τα δικαιώματα της ιδιοκτησίας θα διευκολύνει τους δήμους ως προς την επιτάχυνση των κατεδαφίσεων όπου χρειάζεται. Επιπρόσθετα ο κ. Χατζηδάκης έχει δεσμευτεί πως θα δημιουργηθούν μηχανισμοί χρηματοδότησης και για τους ιδιοκτήτες διατηρητέων – όπως το πρόγραμμα «Διατηρώ» που σχεδιάζεται στο πλαίσιο του Ταμείο Ανάκαμψης- αλλά και γενικότερα για την διευκόλυνση των δήμων ως προς τις κατεδαφίσεις.
Αυτοψία
Χθες, συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα Χωροταξίας και Αστικού Περιβάλλοντος Ευθύμιο Μπακογιάννη είχε στο γραφείο του στην Λότζια, ο Δήμαρχος Ηρακλείου Βασίλης Λαμπρινός, παρουσία και του Αντιδημάρχου Πολεοδομίας Γιώργου Καραντινού.
Αντικείμενο της συνάντησης ήταν το θέμα των ετοιμόρροπων κτιρίων στο Ηράκλειο και η απλοποίηση των διαδικασιών για την αντιμετώπιση του προβλήματος
Νωρίτερα ο κ. Μπακογιάννης πραγματοποίησε αυτοψία στα ετοιμόρροπα στην οδό Αγίου Μήνα, στην οδό Σμύρνης και στο «Τρανταλλίδειο», όπου ενημερώθηκε από τον κ. Καραντινό για την υφιστάμενη κατάσταση.
Ο Αντιδήμαρχος Πολεοδομίας, με αφορμή την επίσκεψη του Γενικού Γραμματέα, δήλωσε : «Μετά τον σεισμό στην Σάμο όπου είχαμε την απώλεια δυο παιδιών ενέκυψε ακόμα πιο επιτακτικά το πρόβλημα της άρσης των ετοιμορροπιών – ένα πρόβλημα νομικό, τεχνικό και οικονομικό. Η παρουσία του κ. Μπακογιάννη στο Ηράκλειο ελπίζουμε να σηματοδοτεί την απλούστευση των διαδικασιών, ούτως – ώστε στο θέμα της αποκατάστασης των ετοιμόρροπων κτιρίων, να προηγούμαστε και όχι να ακολουθούμε τα γεγονότα».
Διαβαστε επισης:
Κατέρρευσε τμήμα σπιτιού στο κεντρο του Ηρακλείου! (φωτογραφίες)]
-
14 Σεπτεμβριου 2026, 22:10Μαζωνάκης: Τα τελευταία λεπτά - Το μηχάνημα πλασμαφαίρεσης έβγαζε αλεπάλληλα alarm και η Γάκα πατούσε επανεκκίνηση -
16 Σεπτεμβριου 2026, 11:05Εκκλησία Κρήτης: Νέα "παραφωνία" με μνημόνευση του επιχώριου Μητροπολίτη σε Σταυροπηγιακή Μονή στα δυτικά -
15 Σεπτεμβριου 2026, 09:00Στον Εσπερινό για την γιορτή του Αγίου Νικήτα στις Μεσαμπελιές ο Μητροπολίτης Αγκύρας Γρηγόριος Φραγκάκης -
15 Σεπτεμβριου 2026, 16:00Πυρκαγιές: Σε ποια κατηγορία επικινδυνότητας για την εκδήλωση πυρκαγιάς βρίσκεται η Κρήτη την Τετάρτη -
14 Σεπτεμβριου 2026, 21:41Αλλαγή ώρας 2026: Πότε γυρίζουμε τα ρολόγια μία ώρα πίσω -
15 Σεπτεμβριου 2026, 19:44Πέθανε σε ηλικία 73 ετών ο Γιώργος Μακρόπουλος, σημαντική προσωπικότητα στο ελληνικό και παγκόσμιο σκάκι
