Εκπαιδευτικό πρόγραμμα για παιδιά και ενήλικες με σκοπό τη διάδοση της φιλοσοφίας και των πρακτικών της αγροοικολογίας
αγαπημένα σου στη Google
Η Περιφέρεια Κρήτης, στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών της για τη Δια Βίου Μάθηση, σε συνεργασία με τη «ΜΕΛΙΤΑΚΕΣ ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ» διοργανώνουν δράσεις για παιδιά και ενήλικες προκειμένου να πραγματοποιηθεί η διάδοση της φιλοσοφίας και των πρακτικών της αγροοικολογίας.
Η Περιφέρεια Κρήτης έχοντας ως σκοπό την ανάπτυξη της ιδιότητας του ενεργού και ενημερωμένου πολίτη μέσω της καλλιέργειας των προσωπικών, των επαγγελματικών και των κοινωνικών δεξιοτήτων, υιοθετεί μια ολιστική προσέγγιση, η οποία υποστηρίζει τη βιώσιμη γεωργική παραγωγή. Παράλληλα, μεριμνά για την ορθή διαχείριση του περιβάλλοντος και συνδιοργανώνει με τη ΜΕΛΙΤΑΚΕΣ ΚΟΙΝΣΕΠ βιωματικές εκπαιδευτικές δράσεις με στόχο την ανάπτυξη της κριτικής σκέψης σε σχέση με τη ανθεκτικότητα και την ποικιλομορφία των γεωργικών εκμεταλλεύσεων.
Στόχος της βιωματικής δράσης είναι η παρουσίαση του κύκλου της τροφής σε παιδιά ηλικίας 7-9 ετών και σε ενήλικες (με προτεραιότητα σε εκπαιδευτικούς, γονείς και συνοδούς παιδιών που θα συμμετέχουν). Η συμμετοχή είναι δωρεάν.
Συγκεκριμένα οι συμμετέχουσες και οι συμμετέχοντες θα ενημερωθούν για την πορεία της τροφής από το σπόρο στο πιάτο, για τη σημασία εξοικονόμησης φυσικών πόρων και τη σπουδαιότητα αξιών όπως η αυτάρκεια, η συνεργασία και η αλληλεγγύη.

Επιμέρους μαθησιακοί στόχοι των δράσεων είναι τα παιδιά και οι ενήλικες να:
- Αναπτύξουν δεξιότητες για τη φύτευση, την καθαρή καλλιέργεια και την ορθή χρήση των ενδημικών λαχανικών, καθώς και τη διατήρηση - διαφύλαξη των σπόρων τους για μελλοντική χρήση.
- Αποκτήσουν τη γνώση των λαογραφικών στοιχείων που ήταν συνδεδεμένα με τους παλαιότερους τρόπους καλλιέργειας της κρητικής Γης.
- Έλθουν σε επαφή με ένα μοντέλο παραδοσιακής γεωργίας που σχετίζεται με τον ορθό οικοτουρισμό, έχοντας ως πιθανό αποτέλεσμα την αύξηση του οικογενειακού εισοδήματος.
Οι δράσεις θα πραγματοποιηθούν ταυτόχρονα για παιδιά και ενήλικες σε 2 διαδοχικές φάσεις στον χώρο των Μελιτάκων στο Δασάκι του Πύργου του Δήμου Αρχανών - Αστερουσίων.
Η πρώτη φάση πραγματοποιείται το Σάββατο 2 και Κυριακή 3 Νοεμβρίου 2024 (09:00 π.μ – 13:00 μ.μ.) με θεματική: «Φύτευση Σπόρων από παραδοσιακές ποικιλίες λαχανικών»
Η δεύτερη φάση, ως συνέχεια της πρώτης φάσης, πραγματοποιείται το Σάββατο 9 και Κυριακή 10 Νοέμβρη 2024 (09:00 π.μ – 13: 00 μ.μ.) με θεματική: «Επεξεργασία καρπών - Διατήρηση Σπόρων»
Δήλωση συμμετοχών στο [email protected]
Περισσότερες Πληροφορίες στα τηλέφωνα:
6977857556 κος Καμπόλης
2813410251 κος Φλουρής
-
05 Νοεμβριου 2026, 18:37Ο Γ. Παπανδρέου στο Ηράκλειο: LIVE η ομιλία του για τις προκλήσεις της Ελλάδας και τις προοπτικές του μέλλοντος -
05 Νοεμβριου 2026, 07:43Μαχητικά αεροσκάφη F-16 θα πετάξουν πάνω από το λιμανι του Αγίου Νικολάου - Γιορτάζει η Πολεμική Αεροπορία -
05 Νοεμβριου 2026, 07:00Κρήτη: Πάνω από 1300 τυφλοί παραμένουν χωρίς εκπαιδευτή εδώ και έντεκα χρόνια -
05 Νοεμβριου 2026, 08:00Ο Γιώργος Παπανδρέου απόψε στο Ηράκλειο για τη νέα εκδήλωση του «ΝΟΗΜΑ - ΚΡΗΤΗ» - Τα θέματα που θα συζητηθούν -
05 Νοεμβριου 2026, 07:18Γιώργος Χρηστίδης: Η Σερβία μπαίνει σε νέα εποχή, η Αλβανία δεν έχει κυβερνητική εναλλακτική! (podcast) -
05 Νοεμβριου 2026, 21:52Γ. Παπανδρέου: «Η Δημοκρατία έχει αιχμαλωτιστεί» – Πυρά στην κυβέρνηση και μήνυμα νίκης για το ΠΑΣΟΚ- Η αναφορά στην Κρήτη
