Ελληνική Κτηνιατρική Εταιρία: Πώς μεταδίδεται η πανώλη, οι εστίες μόλυνσης - Τι είπε ο Στρατάκος για την Κρήτη
Άμεση συνεργασία όλων για την εκρίζωση της πανώλης των μικρών μηρυκαστικών ζητά η Ελληνική Κτηνιατρική Εταιρία.
Συγκεκριμένα στενή συνεργασία των κτηνοτρόφων αλλά και όσων ασχολούνται στο παραγωγικό σύστημα της αιγοπροβατοτροφίας με τις Κτηνιατρικές Υπηρεσίες, για την εκρίζωση της πανώλης των μικρών μηρυκαστικών ζητά η Ελληνική Κτηνιατρική Εταιρία.
Αυτό όπως τονίζει θα πρέπει να γίνει «ώστε να αποφευχθούν σοβαρές οικονομικές επιπτώσεις - όπως συνέβη σε άλλες χώρες - στην αιγοπροβατοτροφία».
Η πανώλη χαρακτηρίζεται από υψηλά ποσοστά νοσηρότητας και θνησιμότητας (90 έως 100%), ιδιαίτερα στις χώρες όπου εμφανίζεται για πρώτη φορά, και προκαλεί μεγάλες οικονομικές απώλειες.
Πώς μεταδίδεται η πανώλη
Η μετάδοση γίνεται κυρίως μέσω στενής άμεσης επαφής με μολυσμένα ζώα ή τα κόπρανά τους, αλλά μπορεί επίσης να συμβεί αερογενώς μέσω της εισπνοής μικροσταγονιδίων που απελευθερώνονται στον αέρα με τις εκκρίσεις των μολυσμένων ζώων. Ο κτηνοτροφικός εξοπλισμός, ποτίστρες, ταΐστρες, στρωμνή, τα διάφορα εργαλεία και οι ζωοτροφές όταν μολύνονται από εκκρίσεις των ζώων μπορούν να αποτελέσουν εστίες μόλυνσης. Επιπλέον η μετάδοση του ιού μέσω του γάλακτος είναι δυνατή.
Όπως σημειώνει, η νόσος ενδημεί για πολλά χρόνια σε αρκετές χώρες της Αφρικής, της Μέσης Ανατολής και της Ασίας όπου για τον έλεγχό της εφαρμόζονται προγράμματα εμβολιασμού.
Στην Ευρώπη, επίσημες καταγραφές κάνουν λόγο για κρούσματα στη Γεωργία (2016) και στη Βουλγαρία (2018). Φέτος το καλοκαίρι εμφανίστηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα στη Θεσσαλία και έχει επεκταθεί στην ορεινή Κορινθία, στον Ασπρόπυργο Αττικής και πρόσφατα στην Κρήτη. Η πολιτική που ακολουθείται στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι εντοπισμός των θετικών ζώων - εκτροφών και εκρίζωση.
Τέλος, όπως υπογραμμίζει η Ελληνική Κτηνιατρική Εταιρία «η νόσος δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο και δεν αποτελεί απειλή για τη Δημόσια Υγεία αλλά αποτελεί σοβαρό πρόβλημα για την οικονομία».
Ο Στρατάκος
Αυτό που αποφασίστηκε, όπως είπε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης κ Γιώργος Στρατάκος- όπως οποίος παραμένει για μια ακόμη μέρα στο νησί - είναι ο ορισμός μιας ζώνης προστασίας και μια ζώνη επιτήρησης 3 και 10 χλμ με επίκεντρο τις εκμεταλλεύσεις, όπου είχαμε τα κρούσματα. Στις ζώνες αυτές οι κτηνίατροι θα πρέπει να κάνουν τον κλινικό έλεγχο ολων των ζώων που διαβιούν εντός των ζωνών αυτών.
«Για δεύτερη ημέρα, βρισκόμαστε την περιφέρεια της Κρήτης, μαζί με τον αρμόδιο Αντιπεριφερειάρχη και τον αντιπρόεδρο του ΕΛΓΟ Δήμητρα, ώστε από την πλευρά του Υπουργείου να συντονίσουμε όλες εκείνες τις ενέργειες που απαιτούνται και περιγράφονται στον ευρωπαικο οδηγό του σχεδίου αντιμετώπισης και εκρίζωσης της νόσου.
Οταν προχθές ενημερωθήκαμε ότι είχαμε δύο δείγματα που βγήκαν θετικά από την πρώτη στιγμή ήρθαμε σε επικοινωνία με την Περιφέρεια Κρήτης και τον κ. Σταύρο Αρναουτάκη, ο οποιος χθες συγκάλεσε μια σύσκεψη με ολες τις εμπλεκόμενες Υπηρεσίες και φορείς στο σχέδιο της αντιμετώπισης.
Αυτό που αποφασίστηκε είναι ο ορισμός μιας ζώνης προστασίας και μια ζώνη επιτήρησης 3 και 10 χλμ με επίκεντρο τις εκμεταλλεύσεις, όπου είχαμε τα κρούσματα. Στις ζώνες αυτές οι κτηνίατροι θα πρέπει να κάνουν τον κλινικό έλεγχο ολων των ζώων που διαβιούν εντός των ζωνών αυτών.
Τωρα που είναι νωρίς πρέπει να γίνει αυτό, διότι με την ιχνηλάτηση την οποία καναμε βρήκαμε τις Μονάδες που ειναι θετικές γρήγορα για να σιγουρευτούμε ότι δεν υπαρχει περαιτέρω μετάδοση της νόσου», επισημανε μεταξύ άλλων ο κ. Στρατάκος.
Ενώ έκανε για μια ακόμη φορά έκκληση προς τους κτηνοτρόφους να συνεργαστούν με τις Αρχές και να βοηθήσουν από την πλευρά τους για την αντιμετώπιση του προβλήματος γιατί είναι μια μάχη που πρέπει να δώσουν όλοι απέναντι στον ιό και στο χρόνο.
Ο κ. Στρατάκος σημείωσε πως η χώρα μας ουδέποτε είχε δηλώσει στο παρελθόν αντίχτοιχο νόσημα. Είναι η πρώτη φορά που εμφανίζεται στη χώρα η πανώλη, ενώ και σε επίπεδο Ευρώπης η τελευταία φορά που είχαμε εντοπίσει την πανώλη ήταν το 2018 στη Βουλγαρία, όπου είχε βρεθεί στέλεχος του ιού, είπε χαρακτηριστικά.
Οι αποζημιώσεις
Ενώ στο θέμα των αποζημιώσεων των κτηνοτρόφων ο κ. Στρατάκος τόνισε πως υπαρχει πρόβλεψη για αποζημίωση, με την Πολιτεία να στέκεται στο πλευρό τους, παρέχοντας κάθε μέσο είτε χρηματοδοτικό, είτε θεσμικό. «Για να μπορεσουν αυτοί οι ανθρωποι να ξαναστήσουν τα κοπάδια τους και να παραμείνουν στο επάγγελμα. Θα είμαστε εδώ και θα τους δώσουμε ό,τι εργαλείο χρειάζονται», κατέληξε ο κ. Γενικός Γραμματέας του ΥΠΑΑΤ.
Oι αγρότες στο πλευρό των κτηνοτρόφων
«Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης δεν δεσμεύτηκε ότι θα υπάρξει πλήρης αποζημίωση στο 100% της ζημιάς των πληγέντων κτηνοτρόφων, αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματός τους, αντικατάσταση του κτηνοτροφικού κεφαλαίου, στήριξη με ζωοτροφές, απολυμαντικά και άλλα απαραίτητα των κτηνοτρόφων που θα υποχρεωθούν να θέσουν τα κοπάδια τους σε καραντίνα. Επίσης, δεν είπε το παραμικρό για το πως θα αποτραπεί η μείωση της τιμής του γάλακτος και του κρέατος για τους παραγωγούς».
Τα παραπάνω αναφέρουν μεταξύ άλλων σε κοινή ανακοίνωσή τους οι Αγροτικοί Σύλλογοι Αρχανών-Αστερουσίων, Ηρακλείου και Μαλεβιζίου καλώντας όλο τον κλάδο να διεκδικήσει μέτρα από την κυβέρνηση για την πανώλη των αιγοπροβάτων.
Ολόκληρη η ανακοίνωση:
«Επιβεβαιώθηκαν με τον χειρότερο τρόπο οι φόβοι των κτηνοτρόφων των τελευταίων ημερών και στον νομό μας, με τα δύο κρούσματα πανώλης που βρέθηκαν σε Εθιά και Παρανύμφους.
Η πανώλη έρχεται να προστεθεί στα χίλια δυο προβλήματα που έχουν οι κτηνοτρόφοι και έχουν κάνουν με το αυξημένο κόστος παραγωγής και τις χαμηλές τιμές των προϊόντων.
Την ίδια ώρα παρά την κρισιμότητα της κατάστασης, για ακόμη μια φορά βλέπουμε να πετάνε το μπαλάκι των ευθυνών στου ίδιους τους κτηνοτρόφους, αναγκάζοντάς τους να αναλάβουν το κόστος απολύμανσης των σταυλικών εγκαταστάσεων και του εξοπλισμού τους. Έτσι μπαίνουμε και πάλι από το κράτος στη λογική της ατομικής ευθύνης.
Αξίζει να σημειώσουμε ότι τον περασμένο Φλεβάρη, κάτω από την πίεση των αγροτικών κινητοποιήσεων και των μπλόκων, η κυβέρνηση είχε δεσμευτεί, διά στόματος πρωθυπουργού, ότι θα ενταθούν οι έλεγχοι στις εισαγωγές αγροτικών προϊόντων, καθώς αυτά είναι αμφιβόλου ποιότητας. Από ότι φαίνεται όμως εκ του αποτελέσματος, ήταν απλώς κούφια λόγια. Οι αρμόδιες υπηρεσίες παραμένουν υποστελεχωμένες με προσωπικό που δεν αρκεί να καλύψει ούτε τις πάγιες ανάγκες, πόσω μάλλον έκτακτες συνθήκες όπως αυτές που βιώνουμε αυτό το διάστημα.
Άλλωστε, η Κοινή Αγροτική Πολιτική της Ε.Ε. επιτρέπει την εισαγωγή αγροτικών προϊόντων από τρίτες χώρες, ευνοώντας τις συνθήκες διασποράς μολυσματικών ασθενειών. Μία πολιτική που εφάρμοσαν όλες οι κυβερνήσεις από την ένταξη της χώρας στην Ε.Ε.
Την ώρα που ήδη έχουν θανατωθεί 13.000 ζώα και έχουν εντοπιστεί 22 κρούσματα στη Θεσσαλία, την Πελοπόννησο, την Αττική και την Κρήτη, η κυβέρνηση συνεχίζει την προσπάθεια εφησυχασμού των κτηνοτρόφων.
Πέρα από τα κούφια λόγια σε χθεσινή ενημέρωση, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης δεν δεσμεύτηκε ότι θα υπάρξει πλήρης αποζημίωση στο 100% της ζημιάς, των πληγέντων κτηνοτρόφων, αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματός τους, αντικατάσταση του κτηνοτροφικού κεφαλαίου με ευθύνη του κράτους, στήριξη με ζωοτροφές, απολυμαντικά και άλλα απαραίτητα των κτηνοτρόφων που θα υποχρεωθούν να θέσουν τα κοπάδια τους σε καραντίνα. Επίσης, δεν είπε το παραμικρό για το πως θα αποτραπεί η μείωση της τιμής του γάλακτος και του κρέατος για τους παραγωγούς.
Μάλιστα, είναι γνωστό ότι η κυβέρνηση έχει ανακοινώσει αποζημιώσεις που φτάνουν τα 125 ευρώ ανά αιγοπρόβατο, όταν το κόστος για την αγορά μιας παραγωγικής προβατίνας (6 μηνών – 3 ετών) ξεπερνά τα 300 ευρώ.
Οι Αγροτικοί Σύλλογοι του νομού στέκονται στο πλευρό των κτηνοτρόφων και καλεί όλο τον κλάδο να διεκδικήσει μέτρα ώστε:
· Να υπάρξει άμεσος εντοπισμός της διαδρομής από την εισαγωγή έως τη διασπορά της νόσου, στελέχωση των κρατικών υπηρεσιών με μόνιμο κτηνιατρικό και βοηθητικό προσωπικό.
· Αποζημίωση 300€ για κάθε ζώο που εγγράφεται στο Μητρώο και προορίζεται για εκτροφή και 100€ για εκείνα που προορίζονται για σφαγή για τους κτηνοτρόφους που θα θανατωθεί το κοπάδι τους.
· Αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος για όσο διάστημα χρειαστεί μέχρι την πλήρη ανασύσταση των παραπάνω εκμεταλλεύσεων με 100% πόρους του κράτους.
· Μέριμνα για τις ενισχύσεις που έπαιρναν οι παραπάνω κτηνοτρόφοι, αφού θα υποβάλουν μηδενική δήλωση εκτροφής.
· Αποζημίωση των ζωοτροφών ιδιοπαραγώμενων και αγοραζόμενων στο 100%, σε περίπτωση που αυτές καταστραφούν.
· Οικονομική στήριξη (για ζωοτροφές, απολυμαντικά κλπ.) για κτηνοτρόφους που υποχρεώθηκαν να βάλουν τα κοπάδια τους σε καραντίνα.
· Να μην επιβαρυνθούν οι μικρομεσαίοι αγροτοκτηνοτρόφοι από το κόστος των αναγκαίων μέτρων πρόληψης και διαχείρισης της νόσου.
· Καμία κατάσχεση ακινήτων, λογαριασμών για χρέη σε εφορία, ΕΦΚΑ, τράπεζες, καθώς και αναγκαστικών μέτρων είσπραξης.
Για το Δ/Σ του Α.Σ. Αρχανών Σκαρβελάκης Μανώλης
Για το Δ/Σ του Α.Σ. Αστερουσίων ο πρόεδρος Μ. Καρκαβάτσος
Για το Δ/Σ του Α.Σ. Ηρακλείου ο πρόεδρος Δ. Καραβιώτης
Για το Δ/Σ του Α.Σ. Μαλεβιζίου ο πρόεδρος Θ. Στεφανάκης».
Διαβάστε επίσης:
Κρήτη: Νέα σύσκεψη για την πανώλη - Παραμένει στο νησί ο ΓΓ του Υπ. Ανάπτυξης Γ. Στρατάκος
-
13 Σεπτεμβριου 2024, 12:57Βαρύ το πένθος στην Αρμάχα για το θάνατο της 28χρονης Μαρίας-Είχε τραυματιστεί σοβαρά σε τροχαίο-Σε τροχαίο είχε χαθεί και ο αδελφός της
-
14 Σεπτεμβριου 2024, 12:20Πανηγύρι του Τιμίου Σταυρού στο Χουδέτσι ιερουργούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Αυστρίας κ. Αρσενίου (φωτο)
-
13 Σεπτεμβριου 2024, 21:11Έρχονται περισσότερες καταιγίδες και νέα υποχώρηση του υδραργύρου - Πότε θα βρέξει στην Κρήτη
-
13 Σεπτεμβριου 2024, 07:00Στάδιο Ελευθερίας: Διαλύθηκε το ταρτάν με το που ανακαινίσθηκε το 2020 - Τέσσερα χρόνια μετά έρχεται η αποκατάσταση (φωτο)
-
14 Σεπτεμβριου 2024, 13:50Αυτά είναι τα δημοφιλέστερα ονόματα στην Ελλάδα-Ποια κυριαρχούν στην Κρήτη
-
13 Σεπτεμβριου 2024, 07:06Σ. Δανέλλης στο newshub.gr: Επικίνδυνος ο Κασσελάκης - Ευθύνεται για την διαλυτική κατάσταση στον ΣΥΡΙΖΑ