Ηράκλειο: Η οδύσσεια ενός παιδιού, θύμα πολέμου και η ανάγκη για κρατικές Δομές φιλοξενίας
Μια πονεμένη ιστορία είναι η αφορμή για να έρθει ξανά στην επιφάνεια η ανάγκη για τη δημιουργία κρατικών Δομών Φιλοξενίας για τα παιδιά.
Αφορμή για την ανάδειξη αυτου του θέματος, αποτελεί η φιλοξενία ενός νεαρού παιδιού στην Παιδιατρική Κλινική του ΠΑΓΝΗ, που θύμα των πολέμων και της φτώχειας στη χώρα του.
Ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων του ΠΑΓΝΗ Δημήτρης Βρύσαλης, σημειώνει πως «τα «παιδιά των εισαγγελικών εντολών» είναι τα εγκαταλελειμμένα, κακοποιημένα ή σε άμεσο κίνδυνο παιδιά. Είναι παιδιά που ζουν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας, σε σπίτια χωρίς ρεύμα ή νερό, παιδιά άστεγων οικογενειών, με μακροχρόνια άνεργους ή αβοήθητους γονείς, με γονείς εξαρτημένους από ναρκωτικά, όπου η ζωή τους κρέμεται από μια κλωστή.
Είναι προσφυγόπουλα που η αναζήτηση για μια καλύτερη ζωή έφερε αυτά και τις οικογένειές τους στη χώρα μας και στο νησί μας.
Στην πλειοψηφία τους είναι υγιή. Παραπέμπονται με εισαγγελική εντολή στα νοσοκομεία για έναν προληπτικό ιατρικό έλεγχο που ολοκληρώνεται μέσα σε λίγες μέρες».
Όμως, όπως λεει ο κ Βρύσαλης λόγω της ανεπάρκειας προνοιακών δομών, εγκλωβίζονται για μήνες – ακόμα και για χρόνια – χωρίς να είναι άρρωστα, χωρίς τη φροντίδα και προσοχή που χρειάζονται, χωρίς την αναγκαία στήριξη από εξειδικευμένο προσωπικό.
Με ανακοινωση του το σωματείο Εργαζομενων του ΠΑΓΝΗ για άλλη μια φορά τονίζει τα εξής:
«Η κυβέρνηση, λοιπόν, αντί να αναπτύξει νέες προνοιακές δομές και να εξασφαλίσει όλες τις αναγκαίες προϋποθέσεις για την ομαλή ψυχοκοινωνική αποκατάσταση των χιλιάδων βασανισμένων παιδιών των εισαγγελικών εντολών, αντί να χρηματοδοτήσει από τον κρατικό προϋπολογισμό τις αναγκαίες δομές και υπηρεσίες, επιλέγει να νομιμοποιεί την κακοποίησή τους. Τα καταδικάζει να ζουν σε ένα ακατάλληλο περιβάλλον, σε έναν χώρο που προορίζεται για τη νοσηλεία παιδιών λόγω ασθένειας – όχι για τη φιλοξενία παιδιών που ζητούν ασφάλεια.
Αυτά τα παιδιά, μέχρι να βρεθεί το κατάλληλο περιβάλλον ή δομή, φιλοξενούνται στην Παιδιατρική Κλινική, όπου τη φύλαξή τους αναλαμβάνει είτε το προσωπικό φύλαξης (που όσο φιλότιμο κι αν είναι, δεν μπορεί να καλύψει τις ιδιαίτερες ανάγκες τους), είτε άλλο προσωπικό του νοσοκομείου, είτε διάφορες ΜΚΟ.
Τα παιδιά των εισαγγελικών παραγγελιών έχουν ανάγκη από πραγματικούς χώρους φιλοξενίας, που πρέπει να λειτουργούν σε κατάλληλες κτιριακές εγκαταστάσεις, με δικό τους μόνιμο και εξειδικευμένο προσωπικό, ικανό να ανταποκρίνεται στις ανάγκες τους».
-
13 Νοεμβριου 2025, 16:26Βορίζια: Το βίντεο και τα τηλεφωνήματα που οδήγησαν στη σύλληψη του 23χρονου φερόμενου βομβιστή -
13 Νοεμβριου 2025, 10:00Βορίζια: Σε κοιμητήριο συνελήφθη ο όγδοος εμπλεκόμενος στο μακελειό – "Εξαφανισμένα" τα όπλα -
13 Νοεμβριου 2025, 08:33Ηράκλειο - Σοκαριστικό τροχαίο: Αυτοκίνητο έπεσε σε βιτρίνα καταστήματος (φώτο) -
13 Νοεμβριου 2025, 18:55Οι στιγμές μετά την αιματηρή βεντέτα στα Βορίζια –Βίντεο ντοκουμέντο μετά το μακελειό -
14 Νοεμβριου 2025, 09:34Βολές στο κέντρο... της Παρασκευής! -
13 Νοεμβριου 2025, 07:00Φάκελος: «Αφοπλισμός της Κρήτης» - Το μη ρεαλιστικό πλάνο και η λύση - O Γιώργος Παπακωνσταντής στο newshub.gr
