Κρήτη: Aυτή είναι η εταιρεία που αναλαμβάνει το έργο 255 εκατ. ευρώ για τις νέες φοιτητικές εστίες μέσω ΣΔΙΤ
αγαπημένα σου στη Google
Ο AKTOR Όμιλος Εταιρειών και το Πανεπιστήμιο Κρήτης υπέγραψαν την Πέμπτη 27 Μαρτίου 2025, Σύμβαση Σύμπραξης Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) για το μεγάλο έργο της κατασκευής και λειτουργίας των φοιτητικών εστιών Κρήτης, προϋπολογισμού €255 εκατ. Τη σύμβαση υπέγραψε ο Γενικός Διευθυντής του Ομίλου AKTOR, κ. Αναστάσιος Αρανίτης και ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κρήτης, κ. Γιώργος Κοντάκης.
Συγκεκριμένα, ο Όμιλος AKTOR αναλαμβάνει το έργο «Μελέτη, Κατασκευή, Χρηματοδότηση, Λειτουργία και Συντήρηση Φοιτητικών Εστιών του Πανεπιστημίου Κρήτης, με Σ.Δ.Ι.Τ.», το οποίο θα φέρει νέας γενιάς φοιτητικές εστίες στις πανεπιστημιουπόλεις του Ρεθύμνου και του Ηρακλείου. Πρόκειται για έργο ύψους 255 εκατ. ευρώ, με διάρκεια σύμβασης 30 ετών και, μάλιστα, αποτελεί το πρώτο στο είδος του που θα εκτελεστεί στην Ελλάδα. Το έργο χρηματοδοτούν η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) και η Τράπεζα Πειραιώς με δάνεια ύψους €91,5 εκατ. ευρώ εκάστη και ο Όμιλος AKTOR με δεσμευτική επένδυση ύψους €64,5 εκατ. Με αφορμή την ανάληψη του σημαντικού αυτού έργου, ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου AKTOR, κ. Αλέξανδρος Εξάρχου δήλωσε: «Ο Όμιλος AKTOR επενδύει στρατηγικά στα έργα ΣΔΙΤ, καθώς είναι αμοιβαίου οφέλους τόσο για το κράτος όσο και για τον όμιλό μας. Τα έργα ΣΔΙΤ είναι ο σωστός δρόμος που πρέπει να πάρει η χώρα μας στις κτιριακές υποδομές , καθώς λύνουν το πρόβλημα της καθημερινής λειτουργίας και συντήρησης, αναβαθμίζοντας την καθημερινότητα και το αστικό περιβάλλον, ενώ συνοδεύονται από επαναλαμβανόμενα έσοδα για τον φορέα σύμπραξης, τα οποία συμβάλλουν στην αναβάθμιση του χρηματοοικονομικού του προφίλ. Είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι που αναλαμβάνουμε το σημαντικό έργο των φοιτητικών εστιών Κρήτης και περήφανοι που θα προσφέρουμε στους νέους, οι οποίοι θα σπουδάσουν στο νησί, ένα άριστο περιβάλλον και μία καλύτερη καθημερινότητα, υποστηρίζοντας έτσι την αναβάθμιση της εκπαίδευσης».
Λειτουργία και συντήρηση για 30 χρόνια
Στο πλαίσιο της σύμβασης, ο Όμιλος AKTOR θα εκπονήσει τις μελέτες, θα αναλάβει την αδειοδότηση, θα εκτελέσει τις εργασίες κατασκευής, αλλά και ανάπλασης και διαμόρφωσης του περιβάλλοντος χώρου. Επιπλέον, θα αναλάβει τη χρηματοδότηση του έργου, καθώς και την καθημερινή του διαχείριση, φύλαξη και λειτουργία για 30 χρόνια. Η διάρκεια της περιόδου των εργασιών θα είναι 36 μήνες.
Οι φοιτητικές εστίες Κρήτης αποτελούν ένα καινοτόμο έργο για τον 21 ο αιώνα, το οποίο χαρακτηρίζεται από αυξημένη βιωσιμότητα και ανθεκτικότητα, με νέας γενιάς υλικά, φιλικά προς το περιβάλλον και ανθρωποκεντρικό αρχιτεκτονικό σχεδιασμό, έχοντας ως στόχο βελτιωμένη καθημερινότητα, ανέσεις και ένα καλύτερο περιβάλλον για την φοιτητική και εκπαιδευτική κοινότητα
Το έργο σε αριθμούς
Στο πλαίσιο του έργου, θα κατασκευαστούν δωμάτια και διαμερίσματα συνολικών 4.846 κλινών εκ των οποίων 2.710 στο Ρέθυμνο και 2.136 στο Ηράκλειο, με συνολική επιφάνεια δόμησης άνω των 100.000 τ.μ. Επιπρόσθετα στη πόλη του Ρεθύμνου θα κατασκευαστεί Αμφιθέατρο με επιφάνεια δόμησης άνω των 6.000 τ.μ.
-
17 Σεπτεμβριου 2026, 18:38Καραλής: Πιο ψηλά από ποτέ ο Μανόλο, στην 5η θέση της παγκόσμιας κατάταξης -
16 Σεπτεμβριου 2026, 11:05Εκκλησία Κρήτης: Νέα "παραφωνία" με μνημόνευση του επιχώριου Μητροπολίτη σε Σταυροπηγιακή Μονή στα δυτικά -
16 Σεπτεμβριου 2026, 14:35Υπόθεση Μαζωνάκη: Κατά της προφυλάκισής τους προσφεύγουν οι δύο γιατροί -
16 Σεπτεμβριου 2026, 08:30Κρήτη: Κλειστά σήμερα τα ΚΥΔ σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το μπάχαλο με τις επιδοτήσεις - Τι ζητούν οι γεωπόνοι -
16 Σεπτεμβριου 2026, 14:57Η Ελλάδα, το Ισραήλ και οι δύσκολες ισορροπίες -
16 Σεπτεμβριου 2026, 07:15Γιώργος Καπόπουλος: Πρόεδρος η… «κουτσή πάπια» στις ΗΠΑ; (podcast)
