Μια ηρακλειώτικη προσπάθεια με ονοματεπώνυμο: Notos Brewery
Σε μία εποχή, που οι νέοι φεύγουν όχι μόνο από την Κρήτη για κάποιο άλλο μέρος της Ελλάδας αλλά στο εξωτερικό, υπάρχουν νέοι άνθρωποι που βρίσκουν το κουράγιο να επιχειρήσουν ενάντια σε κάθε αντιξοότητα και να υπερβούν οποιαδήποτε εμπόδια, δίχως να σταματήσουν να ονειρεύονται! Έτσι ορισμένοι φίλοι από το Ηράκλειο, δημιούργησαν την δική τους επιχείρηση, το δικό τους brand name, τη δική τους κρητική μπύρα! Ο λόγος για την μπύρα Notos Brewery με έδρα το Ηράκλειο Κρήτης!
Ο λόγος στον κ. Κώστα Βερίγγο, που πέρα από συνδημιουργός της μπύρας Notos Brewery, είναι και επιτυχημένος λογιστής στο επάγγελμα, κάτι που μου δίνει την αφορμή για την πρώτη ερώτηση.
- Κώστα με το φόρτο εργασίας και τη σπουδαιότητα της δουλειάς σου, πως βρίσκεις το χρόνο ώστε να ασχοληθείς με το νέο σου εγχείρημα;
«Όλα είναι θέμα θέλησης και αγάπης προς αυτό που κάνεις. Ο λαός σοφά λέει πως αν κάνεις το χόμπι σου επάγγελμα, δε θα χρειαστεί να δουλέψεις ποτέ ξανά… Στο αίμα μου πάντα είχα να κάνω κάτι δημιουργικό. Φτιάχνοντας μπύρα, αρχικά σαν οικοζυθοποιός, νομίζω πως βρήκα το πάτημα να αφήσω μια καριέρα, στην οποία απλά οδηγήθηκα λόγω του εκπαιδευτικού συστήματος και να αρχίσω μια άλλη, η οποία νιώθω ότι με ολοκληρώνει και με γεμίζει σαν άνθρωπο και σαν χαρακτήρα».
- Πες μας δύο λόγια για το πώς ξεκίνησε η ιδέα του να δημιουργήσετε μια δική σας μπύρα;
«Καλώς ή κακώς, μας αρέσει το καλό φαί, η καλή παρέα και το καλό ποτό… Ένα βράδυ πριν 10 χρόνια, ενώ καθόμασταν με φίλους (και μετέπειτα συνεργάτες), πίνοντας μπύρες, μου κινήθηκε η περιέργεια να ψάξω να μάθω πως φτιάχνεται αυτό το ποτό. Μόλις διάβασα ότι γίνεται να φτιάξεις μπύρα σπίτι σου, τα υπόλοιπα ήταν μονόδρομος»
- Η ονομασία της πως προέκυψε;
«Γιατί πολύ απλά, είμαστε το νότιο σύνορο της Ελλάδας»
- Ποιες οι μέχρι τώρα δυσκολίες που αντιμετωπίσατε; Από την κατασκευή, τη διανομή, μέχρι και την παρουσίαση της Notos;
«Δυσκολία υπήρχε από την πρώτη απόφαση του να φτιαχτεί μπύρα σε οικιακό επίπεδο. Ενώ το συγκεκριμένο trend ήταν ανεπτυγμένο στον υπόλοιπο κόσμο και ειδικά στην Αμερική, στην Ελλάδα υπήρχε μόνο ένα κατάστημα που μπορούσε να μας προμηθεύσει με τον κατάλληλο εξοπλισμό και υλικά και αυτό, μόνο κατόπιν παραγγελίας. Έπειτα, ακολούθησαν κάμποσες αποτυχημένες προσπάθειες, λόγω του ότι η ζυθοποίηση τελικά, δεν είναι και τόσο απλή. Χρειάζεται διάβασμα. Είναι ολόκληρη επιστήμη που εξελίσσεται συνεχώς. Το ξεπεράσαμε και αυτό το εμπόδιο με κάμποσα ξενύχτια πάνω από βιβλία και οθόνες. Σε ότι αφορά την δημιουργία της βιοτεχνίας, το κύριο εμπόδιο ήταν το κόστος του εξοπλισμού. Αυτό καταφέραμε και το ξεπεράσαμε σχεδιάζοντας μόνοι μας τον εξοπλισμό και αναθέτοντας τη κατασκευή του σε τοπικούς προμηθευτές. Το επόμενο στάδιο, που αφορά την παρουσίαση στο κοινό και την διανομή, ίσως να ήταν και το δυσκολότερο.
Το καταναλωτικό κοινό δεν ήταν και τόσο έτοιμο να δεχτεί ένα premium προϊόν (και με την ανάλογη τιμή), ειδικά από την στιγμή που έχει εκπαιδευτεί να καταναλώνει υποδεέστερα σε ποιότητα προϊόντα μαζικής παραγωγής, με ότι αυτό συνεπάγεται. Ευτυχώς, βρέθηκαν οι κατάλληλοι άνθρωποι στις κατάλληλες θέσεις, βοήθησε και η γενιά των millennials, αλλά και το χίπστερ κίνημα, ο τουρισμός που ζητούσε τοπικό προϊόν και όλα μπήκαν στη θέση τους (ακόμα μπαίνουν δηλαδή…)».
- Ποιο είναι το feedback που έχετε δεχτεί ως σήμερα; Πως σας έχουν αντιμετωπίσει οι επαγγελματίες της Κρήτης και φυσικά οι γύρω σας άνθρωποι;
«Το γενικότερο feedback είναι θετικό. Έτσι και αλλιώς, σαν σύνολο οι μικροζυθοποιΐες στην Ελλάδα, δεν κατέχουμε και ούτε και προσπαθούμε να καταλάβουμε μεγάλο μερίδιο της αγοράς. Τα προϊόντα μας είναι περιορισμένης παραγωγής, οπότε και ανώτερης ποιότητας, άρα καλύπτουμε κάθε χρόνο ένα μικρό ποσοστό της αγοράς μπύρας. Ο κόσμος παρόλα αυτά, καταναλωτές και επιχειρηματίες, έχει δείξει ενδιαφέρον και σε ότι αφορά την παραγωγή, αλλά και στο ίδιο το προϊόν».
- Ποιοι οι στόχοι σας και ποια τα όνειρα σας για το μέλλον;
«Να βγάζουμε καλή μπύρα και να γνωρίζουμε νέους και ενδιαφέροντες ανθρώπους, κάνοντάς τους χαρούμενους. Η μπύρα έτσι και αλλιώς, από όπου και αν προέρχεται, είναι το ποτό της συντροφικότητας…»
- Τι θα συμβουλεύατε όλους εκείνους που στην Ελλάδα του σήμερα, είτε από φόβο, είτε από έλλειψη στήριξης, θέλουν να κάνουν επιχειρηματικά βήματα αλλά δεν το αποτολμούν;
«Αν αναφέρεσαι στην ιδιότητα μου σαν συνδημιουργός μιας start up εταιρείας, θα έλεγα στον καθένα να κυνηγήσει τα όνειρά του με κάθε τρόπο. Όσο καιρό και αν πάρει. Σε εμάς, πήρε 7 ολόκληρα χρόνια καθημερινού σχεδιασμού. Αν αναφέρεσαι στην ιδιότητα που έχω σαν λογιστής και σύμβουλος επιχειρήσεων, έχω να πω μονάχα το εξής… Χρειάζεται μια πάρα πολύ καλή ιδέα και μεγάλη πίστη και δέσμευση σε αυτή την ιδέα, για να την κάνεις να πετύχει. Και φυσικά, τριπλάσιο χρήμα από ότι υπολογίζεις και μεγάλη υπομονή… Αλλά τι ξέρουν οι λογιστές και οι σύμβουλοι; Σε ξέρω και με ξέρεις κάμποσα χρόνια και ξέρουμε και οι δύο το ίδιο πράγμα… Εμείς, όπως και εσύ, κάναμε κάτι κόντρα σε κάθε πρόβλεψη και το βλέπουμε να μεγαλώνει κάθε μέρα…»
-
27 Μαρτιου 2024, 13:10Κρήτη: Τέσσερα ξενοδοχεία βγαίνουν στο σφυρί τον Απρίλιο σε Ρέθυμνο, Πλακιά και Χερσόνησο
-
27 Μαρτιου 2024, 07:59Λασίθι: Κινητοποίηση της Πυροσβεστικής για φωτιά στη Σητεία- Σε ύφεση το πύρινο μέτωπο
-
27 Μαρτιου 2024, 09:40Βολές στο κέντρο... της Τετάρτης!
-
27 Μαρτιου 2024, 21:07«Έφυγε» από τη ζωή ο Μιχάλης Χαραλαμπίδης
-
27 Μαρτιου 2024, 10:56Τουριστική εκπαίδευση: Τι απάντησε το Υπουργείο στα αιτήματα των ξενοδοχοϋπαλλήλων της Κρήτης
-
27 Μαρτιου 2024, 12:10Επιτυχημένη η Ημέρα Καριέρας της Σ.Α.Ε.Κ Τουρισμού Κρήτης (ΦΩΤΟ)