Νίκος Σουρβίνος: Πιθανός ακόμα και τριψήφιος αριθμός κρουσμάτων στην Κρήτη
Η υπερμεταδοτικότητα της βρετανικής μετάλλαξης που κυριαρχεί πια στην Κρήτη ευθύνεται για την αύξηση των κρουσμάτων που καταγράφονται καθημερινά στο νησί.
Τα κρούσματα πια δεν μειώνονται ούτε τα Σαββατοκύριακα, ενώ η συγκεκριμένη μετάλλαξη δεν κάνει διακρίσεις ανάμεσα σε ηλικίες και φύλα. Είναι χαρακτηριστικό ότι έχει ανιχνευτεί σε βρέφος 3 μηνών καθώς και σε υπερήλικα άνω των 90 ετών. Οι επιστήμονες δεν περιμένουν αποκλιμάκωση το αμέσως επόμενο διάστημα.
Μιλώντας στην ΕΡΤ Ηρακλείου ο διευθυντής του ιολογικού εργαστηρίου της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτη Γιώργος Σουρβίνος είπε ότι δεν θα εκπλαγεί αν δει το επόμενο διάστημα ακόμα και τριψήφιο αριθμό κρουσμάτων στην Κρήτη κατά την ημερήσια καταγραφή του ΕΟΔΥ. “Η γεωγραφική περιχαράκωση της Κρήτης έχει παίξει αρνητικό ρόλο στη διάδοση του βρετανικού στελέχους, το οποίο φυσικά βρήκε πρόσφορο έδαφος στις συναθροίσεις και τις συνεστιάσεις που γίνονται στο νησί”.
Οι επιδημιολογικές καμπύλες, σύμφωνα με τον κ. Σουρβίνο, είναι αποκαλυπτικές σε σχέση με την αποτελεσματικότητα της εφαρμογής των μέτρων. Καταγράφεται αύξηση, λέει ο καθηγητής, όχι όμως όσο μεγάλη καταγράφεται σε περιόδους που δεν εφαρμόζονται με αυστηρότητα τα μέτρα.
Το θετικό σημείο που σχετίζεται με τη βρετανική μετάλλαξη, σύμφωνα με τον κ. Σουρβίνο είναι το γεγονός ότι “δεν φαίνεται το συγκεκριμένο στέλεχος δεν είναι τόσο επιθετικό και δεν βλέπουμε βαριές νοσήσεις, ωστόσο δημιουργεί πίεση στο νοσοκομειακό σύστημα γιατί επιφέρει πολλές νοσηλείες”.
Η Κρήτη μπορεί να είναι πρωταθλήτρια στο βρετανικό στέλεχος – ενώ μέχρι πρότινος ήταν μόνο το Ηράκλειο, ωστόσο ακριβώς πίσω της βρίσκεται η Αττική, όπου πάνω από το 70% των κρουσμάτων είναι πια μεταλλαγμένα. Σε επίπεδο χώρας, ο κ. Σουρβίνος είπε ότι τα συνολικά κρούσματα θα αργήσουν ακόμα να ξαναγίνουν τριψήφια. “Είναι απρόβλεπτος ο αριθμός των κρουσμάτων”, κατέληξε.
Διαβάστε επίσης:
Η μετάλλαξη «πολιορκεί» την Κρήτη- Ενα 24ωρο μετά τα σκληρά μέτρα...
-
18 Μαΐου 2026, 11:12Βολές στο κέντρο... της Δευτέρας! -
17 Μαΐου 2026, 07:06Δημήτρης Ψαρράς: Μετατρέπει ένα «νεκρό τοπίο» στα Αγριανά σε γη υψηλής παραγωγικότητας -
18 Μαΐου 2026, 07:00Κρήτη: Εκτεθειμένες οι περιουσίες των Ρεθυμνιωτών ελέω...Κτηματολογίου - Στα «κάγκελα» όλοι οι Δήμοι -
17 Μαΐου 2026, 13:26Τιμία Κάρα Αγίου Αποστόλου Τίτου: Με λαμπρότητα και κατάνυξη το Ηράκλειο γιορτάζει απόψε την 60η επέτειο επανακομιδής -
17 Μαΐου 2026, 20:30Ηράκλειο: Σε κλίμα κατάνυξης ο εορτασμός της 60ής επετείου της Επανακομιδής της Τίμιας Κάρας του Αγίου Αποστόλου Τίτου -
17 Μαΐου 2026, 07:00Ηράκλειο: Γιατί η παραλιακή δεν έχει ανακατασκευαστεί ενώ έχει «δώσει» τόσα θανατηφόρα τροχαία (Βίντεο)
